logo


Την τελευταία- εκτός απροόπτου- συνεδρίασή της, θα πραγματοποιήσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας. Από 1ης Ιανουαρίου του 2024, και αυτή, και η Εκτελεστική, και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αντικαθίστανται από ένα και μοναδικό συλλογικό υπερόργανο, τη Δημοτική Επιτροπή, που αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες και των τριών καταργούμενων Επιτροπών του Δήμου, και επιπλέον:

α) την υποβολή αιτημάτων πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και νομικών συμβούλων με σχέση έμμισθης εντολής και των συμβασιούχων μίσθωσης έργου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και για την αναγκαιότητα πρόσληψης του προσωπικού

β) την τροποποίηση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη σε κάθε περίπτωση νομοθεσία, και την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής με αιτιολογημένη απόφασή της,

γ) την έγκριση των όρων και τη σύναψη κάθε είδους προγραμματικών συμβάσεων και συμβάσεων του άρθρου 12 του ν. 4412/2016,

δ) τη διαγραφή χρεών και την απαλλαγή από προσαυξήσεις μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ,

ε) την επιστροφή από τον Δήμο αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών,

στ) τη σύναψη χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων του Δήμου,

ζ) τις δωρεές εξοπλισμού, ειδών και οχημάτων σε άλλους δήμους ή κοινωφελείς οργανισμούς.

Η Οικονομική Επιτροπή πραγματοποίησε 523 συνεδριάσεις, με πρωταθλητή σε αριθμό το έτος 2021 με 66 συνεδριάσεις- ήταν, υπενθυμίζεται, η χρονιά της “Μήδειας” και των καταστροφικών πυρκαγιών στην πόλη. Από το 2019 μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, με βάση τις διατάξεις Θεοδωρικάκου περί κυβερνησιμότητας των Δήμων, είχε αναδειχθεί στο κυρίαρχο συλλογικό όργανο των Δήμων και ασκούσε σειρά αρμοδιοτήτων που είχαν αφαιρεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή φαλκίδευε, ουσιαστικά, τη λαϊκή ετυμηγορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που- υπενθυμίζεται- είχαν διεξαχθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ στα τέλη του 2022. Πολύ νωρίτερα, εντούτοις, οι εκπρόσωποι των δυο παρατάξεων της μειοψηφίας που συμμετείχαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου σταμάτησαν να προσέρχονται- σύμφωνα μάλιστα με σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου εκείνη την εποχή, “Μέχρι λοιπόν τις 25 Οκτωβρίου, στις 44 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής Διονύσου μέσα το 2022, σ’ αυτήν όπου είχαν μεταφερθεί οι πλέον σοβαρές αρμοδιότητες, όπως όλοι κατήγγελλαν, προσήλθαν εκπρόσωποι εκ μέρους των μειοψηφιών ακριβώς στις μισές, στις 22, με τον αριθμό αυτόν να διαφοροποιείται μέχρι σήμερα (σ.σ. 14/12/2022)- σε 54 συνολικά συνεδριάσεις, εκπρόσωποι των μειοψηφιών έχουν προσέλθει στις 26”. Ο αριθμός αυτός για το 2023 είναι αποκαλυπτικός: Στις 54 (σ.σ. 55 με την αυριανή) συνεδριάσεις της χρονιάς που τελειώνει, εκπρόσωποι από τις μειοψηφίες προσήλθαν σε δυο μόλις συνεδριάσεις- κι αυτές επειδή τους ζητήθηκε από ενδιαφερόμενο ανάδοχο στο διαγωνισμό για την ηχοφωτιστική κάλυψη εκδηλώσεων του Δήμου.

Στην Ημερήσια Διάταξη της προσεχούς Τετάρτης περιλαμβάνονται 7 θέματα και ανάμεσά τους η εκ νέου δημοπράτηση του δημοτικού περίπτερου στην Κοινότητα Διονύσου. Υπενθυμίζεται πως αν και η προηγούμενη δημοπρασία είχε τελεσφορήσει, και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες διαμόρφωσης του περίπτερου από τον ανάδοχο, ο τελευταίος με έγγραφό του στις αρχές του μήνα δήλωσε αδυναμία να ανοίξει το περίπτερο λόγω οικονομικών δυσχερειών και αποχώρησε. Έτσι το περίπτερο δημοπρατείται και πάλι με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα των 250 ευρώ:

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση πρακτικών, ανακήρυξη οριστικού αναδόχου του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ” συνολικού προϋπολογισμού 558.000,00€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% και δικαιώματος προαίρεσης (Αρ. Πρωτ. 41857/20-12-2023)

ΘΕΜΑ 2ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Αρ. Πρωτ. 42207/21-12-2023)

ΘΕΜΑ 3ο: Αποδοχές πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, επιχορηγήσεων, συμπεριλαμβανομένων κατανομών ΚΑΠ, επιδοτήσεων, δωρεών προς τους ΟΤΑ, καθώς και αποφάσεων ένταξης πράξεών τους σε αναπτυξιακά προγράμματα (Αρ. Πρωτ. 41849/20-12-2023)

ΘΕΜΑ 4ο: Απαλλαγή υπολόγου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής του υπαλλήλου του Δήμου Εμμανουήλ Δευτεραίου και έγκριση απόδοσης λογαριασμού (Αρ. Πρωτ. 41446/18-12-2023)

ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 5ο: Δημοπράτηση Περιπτέρου Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 6ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από την εταιρία ΒΙΚΟΣ για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 41409/15-12-2023)

ΘΕΜΑ 7ο: Αποδοχή δωρεάς: Αναλώσιμα από τη Ζαχαροπλαστική Αρτοποιία “ΣΤΕΡΓΙΟΥ” για την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 41513/18-12-2023)