logo


Τις τελευταίες συνεδριάσεις της για το 2023 πραγματοποίησε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διονύσου, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή και 6 μήνες πριν από την κατάργησή της. Μέλημα του απερχόμενου Προέδρου Ν. Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος τόνισε, ήταν να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες, ώστε η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα: Πρώτη προτεραιότητά του, όπως είπε, ήταν να εξασφαλίσει πως οι δεξαμενές πετρελαίου σε όλες τις σχολικές μονάδες ευθύνης της Επιτροπής θα είναι γεμάτες με την επανέναρξη των μαθημάτων, τον Ιανουάριο. Παράλληλα, στη νέα Διοίκηση παραδίδονται τακτοποιημένες οι προηγούμενες χρονιές, μια που στη δεύτερη από τις προχθεσινές συνεδριάσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι απολογισμοί για το 2021 και το 2022, αποκαθιστώντας μετά από χρόνια την κανονικότητα στην εν λόγω διαδικασία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Σχολική Επιτροπή, επειδή δεν είχε υποβάλει απολογισμούς προηγούμενων ετών, υπόκειται σε έλεγχο από την Αρχή Διαφάνειας, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα: “Η Αρχή ενεπλάκη αφότου το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Επίτροπος αναζητούσαν επίμονα παλαιότερους απολογισμούς για τα έτη 2014 μέχρι και 2018, αλλά απάντηση δεν έπαιρναν. Έτσι ο Επίτροπος απευθύνθηκε στην Αρχή Διαφάνειας, και από το 2019 βρισκόμαστε σε μόνιμο και διαρκή έλεγχο. Ανά πάσα στιγμή μάς ζητούν να στείλουμε στοιχεία από τη μια ή την άλλη οικονομική χρήση, στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων, ώστε να διασταυρώσουν τα στοιχεία και την αξιοπιστία τους. Πιστεύω πως πλέον, επειδή είμαστε πλήρως εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, ο έλεγχος θα λήξει”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το 2021 ήταν λόγω πανδημίας προβληματικό και στα έσοδα λόγω της μη λειτουργίας των κυλικείων, και στα έξοδα επειδή οι τιμές ανέβηκαν στα πάντα, και στις εργασίες και στα πετρέλαια. Εντούτοις έκλεισε με σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο 53.000 ευρώ, τόνισε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, κι αυτό γιατί ήμασταν συγκρατημένοι μη γνωρίζοντας τι θα φέρει ο επόμενος χειμώνας. Το χρηματικό υπόλοιπο σκαρφάλωσε στις 183.000 ευρώ το 2022: Στο ταμείο, εκτός από το υπόλοιπο του 2021, μπήκαν νωρίτερα και τα χρήματα για το πετρέλαιο που έδωσε το ΥΠΕΣ, αλλά και τα χρήματα από τις κατανομές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, ενώ μπήκε και η έκτακτη επιχορήγηση από το Δήμο. Το ποσόν αυτό, προσέθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, θα κατεβεί φέτος, αλλά θα έχουν πληρωθεί τα πάντα, “δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ σε χρέος”, και οι δεξαμενές των σχολείων θα είναι γεμάτες πετρέλαιο μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ στα ταμεία των σχολείων υπάρχουν επαρκή ποσά.

Μένοντας λίγο περισσότερο στον τομέα της θέρμανσης, ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως στη διάρκεια της πανδημίας τα λίτρα του πετρελαίου έπεσαν απότομα, ανέβηκαν ξαφνικά όταν τα σχολεία μπήκαν και πάλι σε πλήρη λειτουργία, από την άλλη πλευρά όμως η σύγκριση με τις χρονιές 2021 και κυρίως 2022 δείχνει πως υπήρξε αξιοσημείωτη, “κατακόρυφη”, μείωση της κατανάλωσης, λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης σε δυο Γυμνάσια της πόλης- στην Άνοιξη και στη Δροσιά. Ειδικά η ενεργειακή αναβάθμιση στο Γυμνάσιο της Δροσιάς έφερε εξοικονόμηση στην κατανάλωση άνω του 25%, ενώ μικρότερη ήταν στο Γυμνάσιο της Άνοιξης επειδή οι σχετικές εργασίες δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα σχολεία, επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Γ. Φωτάκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος προσέθεσε επιπλέον ότι μελέτη που εκπόνησε με συνεργάτη του έδειξε πως ο Δήμος, εκμεταλλευόμενος τις επιφάνειες στις στέγες των σχολείων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, μπορεί να παράγει ρεύμα: “Σήμερα για τις ανάγκες των σχολείων του ο Δήμος χρειάζεται 110.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Αν εκμεταλλευθεί τις επιφάνειες, μπορεί να παράγει 150- 200.000 κιλοβατώρες το χρόνο, άρα υπερκαλύπτει τις ανάγκες των σχολείων και περισσεύουν και 40.000 κιλοβατώρες για εκμετάλλευση”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, η νέα Δημοτική Αρχή απηύθυνε πιεστική πρόταση στους Προέδρους των δυο Σχολικών Επιτροπών, Α. Τόκα και Ν. Παπαδόπουλο, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την κατάργηση των Νομικών Προσώπων, τον Ιούνιο του 2024. Την πρόταση αυτή δεν αποδέχθηκε η κ. Τόκα, ενώ μέχρι σήμερα εκκρεμεί σχετική συζήτηση εφ’όλης της ύλης ανάμεσα στον κ. Παπαδόπουλο και τη νέα Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου. Όπως, εξάλλου, αναφέρθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης, δεν έχει ακόμη δοθεί από το ΥΠΕΣ κατευθυντήρια οδηγία για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Προφανώς θα προηγηθεί εκκαθάριση και απογραφή των στοιχείων τους, ενώ το πνεύμα είναι να συσταθεί άτυπη επιτροπή για τη διαχείριση των υποθέσεων των σχολείων, χωρίς μέχρι στιγμής διευκρίνιση για το πλαίσιο λειτουργίας της.