logo


Με τη χθεσινή (Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και η θητεία του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, και ταυτόχρονα η πολύχρονη- πάνω από μισό αιώνα- αυτοδιοικητική πορεία του Προέδρου του Τ. Μπάση.

Ο τελευταίος συνεχάρη όσους αναλαμβάνουν θητεία με τη νέα χρονιά και τους ευχήθηκε δύναμη για την πολλή δουλειά που χρειάζεται η Κοινότητα Διονύσου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων: «Τα προηγούμενα 4 χρόνια έδωσα αρμοδιότητες σε όλους τους τοπικούς συμβούλους, που ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ενώ εξασφάλισα χώρο για το προσωπικό, που βρέθηκε άστεγο μετά την ίδρυση του ΚΕΠ δίπλα στην Κοινότητα. Με τη βοήθεια του Δημάρχου φτιάξαμε νέο χωνευτήρι στο Κοιμητήριο, ενώ και η συνεργασία μας με την Πολιτική Προστασία και τη Διεύθυνση ήταν άψογη, τόνισε ο κ. Μπάσης, εξαίροντας ιδιαιτέρως τη δουλειά του Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη, ειδικά στον καθαρισμό των Κοινόχρηστων Χώρων και των δασικών εκτάσεων στο πλαίσιο της πυροπρόληψης.

 Από αριστερά: Κ. Μπομπής, Μ. Κόκκαλης, Μ. Μιχαήλ, Δ Αλεξανδρής, Μ. Σοφού, Τ. Μπάσης και Π. Οικονομάκου

Στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Κοινότητας Διονύσου προσήλθαν χθες, πλην του Προέδρου, τα μέλη του Τοπικού Κ. Μπομπής, Δ. Ιατρού, Π. Οικονομάκου, Θ. Κατσανεβάκης και Κ. Τσάκωνα, ενώ απουσίαζε ο Λ. Γεωργοκίτσος.

   Από αριστερά: Δ. Ιατρού, Ν. Κοκκαλάς, Κ. Τσάκωνα και Θ. Κατσανεβάκης

Παρόντες ήταν και ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ν. Κοκκαλάς, και για πρώτη φορά ο νέος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μ. Μιχαήλ, αλλά όχι και οι δυο νέες σύμβουλοι από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής Σ. Παπαδογιαννάκη και Λ. Χουλιαρά. Προσήλθαν επιπλέον ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν, τέλος, ο έτερος Τ. Μπάσης, που εξελέγη στο Τοπικό Συμβούλιο με τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο” o Δ. Αλεξανδρής, που εξελέγη με την παράταξη “Εύπολις”, καθώς και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής Μ. Σοφού.

 Ο νέος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου Μ. Μιχαήλ

Κεντρικό θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση ο απολογισμός του απερχόμενου Τοπικού Συμβουλίου, που ανέλαβε και συνέταξε ο κ. Κατσανεβάκης, αποσπώντας και τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια των συναδέλφων του για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία του. Στο κείμενό του επεσήμανε την ομοφωνία στις περισσότερες από τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, μια που “του εγώ και του υπερεγώ υπερίσχυσε το εμείς”, ενώ δεν παρέλειψε να αναδείξει τον ενωτικό ρόλο του Προέδρου, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού της Κοινότητας. Ξεχώρισε επιπλέον 9 σημαντικές πρωτοβουλίες, ενέργειες και αποφάσεις του Σώματος, κάποιες από τις οποίες είχαν αντίκτυπο όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε δημοτικό, ακόμη και σε Αττικό επίπεδο:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

με την ευκαιρία του τελευταίου Τοπικού Συμβουλίου της δικής μας θητείας, μου ζητήθηκε να κάνω έναν απολογισμό ώστε το νέο Τοπικό Συμβούλιο να έχει μια σφαιρική εικόνα του έργου μας.

Πριν προχωρήσω όμως θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημαντικά σημεία που χαρακτήρισαν την συνεργασία και τον τρόπο λειτουργίας των μελών αυτού του Συμβουλίου και που κατά κοινή ομολογία ήταν το συμβούλιο που κατάφερε όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν να είναι ομόφωνες.

Τι ήταν λοιπόν αυτά τα οποία συντέλεσαν ώστε όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει μια κοινή και όσο το δυνατόν αποτελεσματική πορεία των μελών αυτού του Συμβουλίου; Αυτά θα προσπαθήσω να απαριθμήσω και βέβαια αν έχω κάτι ξεχάσει να συμπληρωθεί από εσάς.

  •  Πρώτο και βασικό ήταν ότι όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά όλοι μαζί δεν αφήσαμε την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα να κυριαρχήσουν στην συζήτηση. Ξεκάθαρα εξέφρασε ο καθένας τις θέσεις και τις απόψεις του που έγιναν αντιληπτές και σεβαστές από τους άλλους.
  •  Δεύτερο ήταν ότι φάνηκε η κοινή αγωνία για το καλό του Τόπου μας ΟΧΙ μόνο σε Τοπικό αλλά σε Δημοτικό και Αττικό επίπεδο και θα το καταλάβετε παρακάτω αυτό.
  •  Τρίτον είναι ότι δεν επικράτησε το εγώ και το υπερεγώ όπως είναι σύνηθες να γίνεται στους πολιτικούς χώρους, αλλά το Εμείς. Και αυτό το λέω διότι στην μεγάλη πλειοψηφία των εισηγήσεων μας πάντα προστίθεντο ιδέες και προτάσεις με σκοπό την βελτίωσή τους. Ήταν απόλυτα κατανοητό απ’ όλους ότι το Συμβούλιό μας δεν ήταν ένα Συμβούλιο ανταγωνισμού και δημιουργίας εντυπώσεων αλλά σύνθεσης απόψεων και ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Δημοτική Αρχή με σκοπό να τις εφαρμόσει μιας και ο ρόλος μας δυστυχώς ήταν μόνο γνωμοδοτικός και εισηγητικός.
  •  Το τέταρτο όμως και βασικότερο σημείο είναι ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου μας έπαιξε από την πρώτη στιγμή έναν ρόλο ενωτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κτιστεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και όλα τα μέλη να νιώσουν ίσοι μεταξύ ίσων και ότι δεν περισσεύει κανείς. Αυτό φάνηκε άλλωστε με την ανάθεση καθηκόντων σε όλους τους Τοπικούς Συμβούλους.
  •  Φυσικά όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν υπήρχαν οι άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού και Εργατοτεχνικού προσωπικού της Δημοτικής μας Κοινότητας αλλά και του Δήμου που πραγματικά κάτω από αντίξοες συνθήκες υπερέβαλαν εαυτόν ώστε να κρατήσουν την Δημοτική μας ενότητα σε λειτουργικό επίπεδο.
    Και τώρα θα παραθέσω ορισμένες από τις εισηγήσεις – αποφάσεις μας που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε όλα αυτά που είπα προηγούμενος.

1. Πριν αναλάβουμε τα καθήκοντά μας βρεθήκαμε στις 26/6/2019 στο Συμβούλιο της Τοπικής μας Κοινότητας που εκπονήθηκε το Σχέδιο Πυροπροστασίας της περιοχής μας.

Έχοντας σαν σταθερά το συγκεκριμένο Σχέδιο, το εμπλουτίζουμε κάθε χρόνο με νέα στοιχεία και παραμέτρους από όλους τους φορείς αλλά και από την εφαρμογή του στο πεδίο.

2. Οριοθετήθηκε ο καθορισμός και η διαμόρφωση Κοινοχρήστων χώρων της Δ.Κ. Διονύσου.

3. Έγιναν προτάσεις ένταξης στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για την μελέτη, επισκευή και κατασκευή αθλητικών υποδομών στο κλειστό γυμναστήριο Διονύσου, στο ανοικτό γήπεδο Διονύσου, στους αύλειους χώρους των δύο Δημοτικών και του Γυμνασίου – Λυκείου Διονύσου καθώς και πιλοτικών ποδηλατόδρομων που να δίνουν πρόσβαση στο αιωνόβιο δάσος Διονύσου. Επίσης σειρά ασφαλτοστρώσεων για όλη την Δ.Κ. Διονύσου.

4. Έγινε ανάδειξη και πάρθηκε απόφαση κατά της προσπάθειας τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Πεντέλη χωρίς την παραμικρή ενημέρωση του Δήμου μας από την ΡΑΕ. Εξ αφορμής αυτού, κινητοποιήθηκε και ο ΣΠΑΠ με τους όμορους Δήμους.

5. Απόφαση κατά της κατάργησης των Δημοτικών μας Κοινοτήτων σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

6. Απόφαση σχεδίου για την αντιμετώπιση κακοκαιριών στην Δ.Κ. Διονύσου το οποίο σύμφωνα με την εμπειρία εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέα στοιχεία και παραμέτρους από όλους τους φορείς και είναι έτοιμο προς εκτέλεση και την φετινή χρονιά. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε στην πολύ καλή συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας που πάντα ήταν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.

7. Απόφαση για την επέκταση των Αθλητικών εγκαταστάσεων στο ανοικτό γήπεδο Διονύσου με την κατασκευή μέσω χορηγίας νέου γηπέδου Τένις.

8. Απόφαση κατά της επαναλειτουργίας των ανενεργών λατομείων στην Δ. Κ. Διονύσου και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ανάπλαση και αξιοποίηση όλων των ανενεργών λατομικών χώρων επ’ ωφελεία του βουνού της Πεντέλης, του Δήμου Διονύσου και των κατοίκων όλης της Αττικής. Εδώ και δυόμιση χρόνια γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για το θέμα αυτό που εξακολουθεί να στις κόκκινες γραμμές της Δημοτικής μας Κοινότητας αλλά και του Δήμου με έναν αγώνα που πρέπει να κλιμακωθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου αλλά και του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

9. Απόφαση για την απρόσκοπτη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου που αποτελεί για την Δημοτική μας Κοινότητα αλλά και για τον Δήμο μας κοιτίδα πολιτισμού και δημιουργίας για όλες τις ηλικίες.

Όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά μικρότερα αγαπητοί συνάδελφοι είναι αυτά που χαρακτήρισαν την δική μας θητεία. Όλα αυτά έγιναν βάση των μέτρων των δυνατοτήτων που είχε ο καθένας από εμάς. Άλλωστε όπως πολλές φορές έχουμε πει, η λειτουργία ενός ζωντανού οργανισμού όπως είναι μια Δημοτική Κοινότητα η ένας Δήμος δεν είναι εύκολη

υπόθεση. Απαιτεί πολύ χρόνο, τεχνογνωσία σύμφωνα με τις ικανότητες και το πεδίο γνώσης του κάθε μέλους, επιμονή και τεράστια υπομονή.

Η λογική του τα αλλάζω όλα και ξανά ανακαλύπτω τον τροχό είναι λανθασμένη συνταγή ειδικά σήμερα στην εποχή της ταχύτητας, της υψηλής τεχνολογίας και φυσικά της πολύ ειδικευμένης γνώσης. Δεν μπορούν όλα να γίνουν απ’ όλους. Για κάθε τι υπάρχει ο κατάλληλος και μην ξεχνάμε ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχηθώ καλή και επιτυχημένη θητεία στο νέο Τοπικό μας Συμβούλιο, μακάρι η δική τους θητεία να έχει ευκολότερες διαδρομές από την δική μας και η αποτελεσματικότητα και το έργο τους να χαρακτηρίσει μια νέα εποχή όχι μόνο σε Τοπικό αλλά και σε Δημοτικό επίπεδο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Συμφωνώντας με τα παραπάνω, η τοπική σύμβουλος, ήδη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Νέος Διόνυσος, Δ. Ιατρού προσέθεσε εντούτοις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου που δεν υλοποιήθηκαν, όπως η απομάκρυνση των μπάζων της αποχέτευσης από τη θέση Πηγαδάκι, η εξασφάλιση πυροπροστασίας επί 6 μήνες με συνεχείς βάρδιες και η ανάθεση της πυροφύλαξης σε εταιρεία, ο καθαρισμός στον περιβάλλοντα χώρο της Κοινότητας αλλά και οι παρεμβάσεις στο δημοτικό κτήριο, και τέλος το σταθερό και μόνιμο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων και κηπαίων. Ευχαρίστησε επιπλέον με τη σειρά της τον Πρόεδρο “που όλο αυτό το διάστημα ήταν ένας εξαιρετικός συνεργάτης, και πάντα παρών παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε” αλλά και τη Γραμματέα της Κοινότητας Κ. Χατζηδάκη, “που ήταν πάντα δίπλα μας” και όλους τους συναδέλφους της “για την άψογη και εποικοδομητική συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα”.

Τα εύσημα «για την άψογη και αμερόληπτη αποτύπωση της κατάστασης στο Τοπικό Συμβούλιο, του οποίου είχα την τιμή να είμαι και εγώ μέλος και να συμβάλλω με τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες μου, στην πραγματικά εποικοδομητική λειτουργία του και βεβαίως στην προσφορά του στην αναβάθμιση και βελτίωση της περιοχής μας”, απέδωσε στον κ. Κατσανεβάκη ο Κ. Μπομπής, που ευχήθηκε στους νέους συναδέλφους του “να συνεχίσουν την παρακαταθήκη που τους αφήνουμε και με τις προτάσεις και δράσεις τους να αποδειχθούν ακόμη καλύτεροι και χρησιμότεροι από εμάς για την Δημοτική μας Κοινότητα”, δηλώνοντας πως ο ίδιος και όλα τα μέλη του απερχόμενου Τοπικού θα είναι αρωγοί οποτεδήποτε τους ζητηθεί.

Παίρνοντας το λόγο, εν συνεχεία, ο κ. Κοκκαλάς δήλωσε πως στο πλαίσιο της συνέχειας της Διοίκησης, η νέα Δημοτική Αρχή θα χτίσει πάνω σε ό,τι έχει χτίσει η απερχόμενη, και προσέθεσε πως ο ίδιος θα είναι παρών στην Κοινότητα, βοηθώντας στην επίλυση των προβλημάτων της.

Τις δικές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και το προσωπικό της Κοινότητας απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπογράμμισε με έμφαση πως, αν και το 2019 παρέλαβαν έναν άκρως γερασμένο στόλο οχημάτων, με γνώμονα το όραμα του Δημάρχου κατόρθωσαν να τον ανανεώσουν σε μεγάλο βαθμό και να παραδίδουν σήμερα στη νέα Δημοτική Αρχή τα όπλα και τις βάσεις ώστε να επανασχεδιάσει το μοντέλο για την καθαριότητα στην πόλη.

Απέναντι στον απολογισμό του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, ο απερχόμενος Δήμαρχος αντιπαρέταξε, αμέσως μετά, τα έργα και τις ενέργειες που η Διοίκησή του είτε έχει ολοκληρώσει είτε έχει δρομολογήσει, πολλές από τις οποίες θα γίνουν εμφανείς στους κατοίκους ήδη από το 2024:

>Σε τέσσερα χρόνια το έργο της αποχέτευσης από το 32% το 2019, εκτοξεύθηκε στο 90% και πλέον σήμερα, και μάλιστα εν μέσω αστάθμητων παραγόντων. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στην αποχέτευση της Ραπεντώσας, που μαζί με αυτήν του Αγ. Στεφάνου και του Πευκοφύτου, δημοπρατείται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα από την ΕΥΔΑΠ.

>Ολοκληρώνεται το κτήριο του Λυκείου Διονύσου, παρόλο που ο εργολάβος είχε σταματήσει για ένα διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης

>Ασφαλτοστρώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται  σε εκατοντάδες μέτρων οδοστρώματος στην Κοινότητα, και χιλιάδων σε όλη την πόλη, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν διανοιγεί

>Χιλιάδες στρεμμάτων έχουν καθαριστεί είτε μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα είτε από Ίδιους Πόρους, στο πλαίσιο της πυροπρόληψης και πυροπροστασίας της περιοχής

>Αναβαθμίστηκε πλήρως το στάδιο στο δημοτικό γήπεδο της Κοινότητας

>Αντικαθίσταται το δίκτυο ύδρευσης στην Αναγέννηση

>Μέσα στο επόμενο δίμηνο ξεκινούν τα έργα διαπλάτυνσης της Λ. Διονύσου, που αποτελούσε στόχο από το 2013

>Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής

>Εκσυγχρονίστηκαν και εξοπλίστηκαν τα αντλητικά συγκροτήματα υδροδότησης

>Είναι σε εξέλιξη το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ ένα κομμάτι του έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην οδό Καΐρη

>Τοποθετήθηκε το σπιτάκι της ανακύκλωσης και υπογειοποιήθηκαν κάδοι

>Συνεχείς ήταν, τέλος, οι προσπάθειες για την αποτροπή εγκατάστασης τόσο Λατομείων στην Πεντέλη όσο και διοδίων στον Άγ. Στέφανο, ενώ σχετικό ψήφισμα αναμένεται να έρθει στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα δουλειάς και πιέσεων, μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιξοότητες, όπως ήταν οι φυσικές καταστροφές που ζήσαμε, η πανδημία, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, που οδήγησε πολλούς εργολάβους είτε να σταματήσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε να αποσυρθούν, συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατέλης, ευχαριστώντας όλα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, και ειδικά τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα της Κοινότητας, για την πολλή δουλειά, τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους.