logo


Με το μυαλό στην… 1η αναμόρφωσή του εγκρίθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το 2024 από την Οικονομική Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 2.30 το μεσημέρι. Παρόντες- για μια ακόμη φορά- μέλη μόνο από την παράταξη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, καθώς και οι Μ. Βορριά και Μπ. Μυλωνάς, υπηρεσιακοί παράγοντες επιφορτισμένοι με την κατάρτιση του Προϋπολογισμού και εισηγητές.

Με το χρόνο να πιέζει, γι’ αυτό άλλωστε συγκλήθηκε χθες εκτάκτως και η Οικονομική Επιτροπή, ο Προϋπολογισμός σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια και να σταλεί για έλεγχο στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, και την Παρασκευή θα επιστρέψει με ή χωρίς παρατηρήσεις. Εφόσον υπάρξουν παρατηρήσεις, αυτές ενσωματώνονται από τις Υπηρεσίες στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που περνάει και πάλι από την Οικονομική Επιτροπή και αμέσως μετά έρχεται προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική, μονοθεματική, συνεδρίασή του.

Ρεαλιστικός, όπως τον χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τσουδερός, ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2024 είναι ισοσκελισμένος στα 76.945.8888 ευρώ, με μια απόκλιση 6 σχεδόν εκατομμυρίων από τον αντίστοιχο του 2023 μετά και από την τελευταία αναμόρφωσή του, και με στοιχεία που αντλούνται για το διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Εκπονήθηκε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή σ’ αυτό το μεταβατικό διάστημα και- όπως είπε χθες ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης– περιλαμβάνει αναπόφευκτα στοιχεία από το πρόγραμμα και το όραμά της. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Προϋπολογισμός, εκτός από τις ανελαστικές δαπάνες, περιλαμβάνει και το Τεχνικό Πρόγραμμα, αν και εν προκειμένω σ’ αυτό έχουν εν πολλοίς καταγραφεί μόνο τα συνεχιζόμενα και τα χρηματοδοτούμενα έργα. Όπως επιπλέον αναφέρθηκε χθες από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδη, η νέα Διοίκηση με έγγραφό της έχει ζητήσει την πρόβλεψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ποσού των 250.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και για την εκτέλεση τεχνικών έργων μικρής κλίμακας ανά Κοινότητα, αλλά χωρίς κατεύθυνση για κάποιο νέο έργο. Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει ακόμη τα δημοτικά τέλη, εφόσον δεν σημειώνεται καμιά μεταβολή, όπως είναι και η σχετική οδηγία του ΥΠΕΣ, ενώ αντίστοιχη οδηγία προβλέπει ξεχωριστούς κωδικούς την κίνηση των κονδυλίων σχετικά με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, αλλά και για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που χρηματοδοτεί σειρά έργων. Αντιστοιχεί, τέλος, σε εκατοντάδες ωρών δουλειάς των Υπηρεσιών, από όλο το φάσμα του Δήμου, που εργάσθηκαν για την ωρίμανση των μελετών και για την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων.

Τα τακτικά έσοδα ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια και τα έκτακτα στα 28,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στις 30/9 το χρηματικό υπόλοιπο ήταν λίγο παραπάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, τα έξοδα χρήσης ανέρχονται στα 24 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, ενώ οι επενδύσεις φτάνουν το ποσόν των 37,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα, τέλος, με το νόμο περί κυβερνησιμότητας, το σχέδιο Προϋπολογισμού που θα εισαχθεί προς συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίνεται έστω και με μια θετική ψήφο. Δίδεται παράλληλα το δικαίωμα στις παρατάξεις της μειοψηφίας να προχωρήσουν ανεξάρτητα στην εκπόνηση εναλλακτικής πρότασης για τον προϋπολογισμό, συνοδευόμενης από εισήγηση των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου. Κάτι τέτοιο πάντως δεν έχει συμβεί, υπογράμμισαν οι δυο υπηρεσιακοί παράγοντες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου.

Αυτό που αναμένεται με βεβαιότητα είναι πως η νέα Δημοτική Αρχή, πολύ σύντομα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, και έχοντας πραγματική εικόνα των οικονομικών στοιχείων με τα απολογιστικά και του τελευταίου τριμήνου του 2023, θα προχωρήσει στην- υποχρεωτική- 1η αναμόρφωση, και όσες ακολουθήσουν, του Προϋπολογισμού. Τότε, αφενός θα ενσωματώσει τα παραπάνω απολογιστικά στοιχεία και αφετέρου θα αποτυπώσει τη δική της βούληση, το δικό της όραμα και τις δικές της προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά, την πρώτη από τις πέντε συνολικά που θα διοικήσει το Δήμο Διονύσου.