logo


Στο πλαίσιο της συνάντησης των νεοεκλεγμένων Δημάρχων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, που οργάνωσε η ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, η Μ. Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε τη νέα πρόσκληση προς τους Δήμους, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, για προγράμματα σήμανσης των αδέσποτων ζώων. Η ίδια, παράλληλα, ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος αναφορικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που πρέπει να συντάξει και να υποβάλει κάθε Δήμος με τις αναγκαίες δράσεις στην κατεύθυνση της ευζωίας και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών τους ορίων. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του, καθώς και από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης, ενώ η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε ΟΤΑ.

Εξάλλου σε πρόσφατη δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η κ. Δημοπούλου είχε αναγγείλει  τη λειτουργία δύο καινοτομιών για τα ζώα συντροφιάς το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ), στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να στείλουν δείγμα DNA των ζώων τους εφόσον δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Και δεύτερον, για τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ), της ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποία θα καταγράφονται μεταξύ άλλων τα φιλοζωικά σωματεία, τα καταφύγια ζώων, οι εκτροφείς, οι υιοθεσίες αδέσποτων κ.ά.:

«Ένας από τους πλέον βασικούς στόχους της Ειδικής Γραμματείας αφορά στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ο οποίος θα πραγματοποιηθεί μέσω της επιλογής- στείρωση ή λήψη δείγματος γενετικού υλικού (DNA) από το ζώο- κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία για την ταυτοποίηση των εγκαταλελειμμένων νεογέννητων ζώων συντροφιάς και τον εντοπισμό παράνομων εκτροφέων. Το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), πρόκειται πολύ σύντομα να τεθεί σε λειτουργία, προσφέροντας λύση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οι οποίοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν το ζώο τους. Πάνω απ’ όλα όμως, το έργο αυτό φιλοδοξεί να δώσει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς και την παράνομη εκτροφή τους που δυστυχώς αποτελεί μελανό σημείο της σύγχρονης κοινωνίας.

Παράλληλα, ένα επιπλέον εμβληματικό έργο βρίσκεται «προ των πυλών». Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (Ε.Μ.Ζ.Σ) που αποτελεί την πιο καινοτόμο ψηφιακή καταγραφή των ζώων συντροφιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ άλλων, το έργο στοχεύει στην παροχή μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς και την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου. Μέσω του ΕΜΖΣ θα απλοποιούνται οι διαδικασίες εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών, των κτηνιάτρων αλλά και όλων των αρχών. Θα καταγράφονται επίσης τα φιλοζωικά σωματεία και οι οργανώσεις στο σχετικό υπομητρώο, καθώς και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων στο υπομητρώο καταφυγίων και έτσι για πρώτη φορά θα έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα μητρώο όλα τα αδειοδοτημένα καθώς και τα εγκεκριμένα καταφύγια της χώρας καθώς και όλους τους φιλοζωικούς οργανισμούς. Τα πρώτα τέσσερα υπομητρώα του σημαντικού αυτού έργου πρόκειται να παραδοθούν στο κοινό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει on-line εκπαιδεύσεις των δήμων της χώρας από την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, τον ανάδοχο του έργου και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.)».