logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τα σεμινάρια Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού με την Βασιλίκα Σαριλάκη άρχισαν. Σας καλούμε την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 7.30μμ να παρακολουθήσουμε μαζί ένα ωραίο ταξίδι στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ζωή και τα έργα της μητέρας της Αφαίρεσης, Σουηδής ζωγράφου Hilma af Klint που ανέτρεψε συλλήβδην τα δεδομένα της Ιστορίας Τέχνης.

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/88900845105

Meeting ID: 889 0084 5105 Passcode: 155310

Τα έργα της παρέμειναν άγνωστα για έναν αιώνα περίπου καθώς η ίδια ζήτησε στην διαθήκη της να παρουσιαστούν στο κοινό 20 χρόνια μετά από τον θάνατό της. Εκείνη έσβησε το 1944 αλλά δυστυχώς κάποια έργα της είδαν το φως της δημοσιότητας το 1986.

Η Hilma af Klint δημιούργησε τα πρώτα αφαιρετικά της έργα το 1906, δηλαδή 5 χρόνια πριν από εκείνα του Wassily Kandinsky, που όλοι θεωρούσαμε μέχρι τώρα ως τον πατέρα της Αφαίρεσης μαζί με τους Piet Mondrian και Kazimir Malevich.

Πειραματιζόμενη επίσης με την αυτόματη γραφή και το σχέδιο, δεκαετίες πριν τους σουρεαλιστές, η γυναίκα αυτή αποτέλεσε πρωτοπόρο καλλιτέχνη αλλά και διανοούμενη. Περιγράφεται στην νεότερη Ιστορία Τέχνης ως μυστικίστρια αλλά και μέντιουμ καθώς διοργάνωνε συγκεντρώσεις και επικοινωνούσε με τα πνεύματα. Λέγεται μάλιστα πως είχε λάβει κι ένα μήνυμα από ανώτερες δυνάμεις προκειμένου να δημιουργήσει το πιο αξιοσημείωτο, έργο της, τους Πίνακες για το Ναό.

Σήμερα αποτελεί την πιο επιτυχημένη πρωταγωνίστρια στον διεθνή κόσμο της τέχνης της τελευταίας δεκαετίας. Πέτυχε την διεθνή αναγνώριση που δεν γνώρισε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μας άφησε περισσότερα από 1.600 έργα τέχνης, και πάνω από 26.000 σελίδες με σχέδια και μελέτες στα μυστικιστικά και καλλιτεχνικά της σημειωματάρια. Η εξαιρετική της αναδρομική το 2019 στο Guggenheim, ήταν η πιο επιτυχημένη στην 60χρονη διαδρομή του πασίγνωστου αυτού μουσείου της Νέας Υόρκης καθώς την επισκέφθηκαν πάνω από 600.000 άτομα, ένα αστρονομικό νούμερο. Θα την δούμε καθώς και τις τρέχουσες εκθέσεις της.

Τα μαγευτικά παραστατικά της τοπία στην αρχή της καλλιτεχνικής της ζωής, η βοτανολογία, η αγάπη της για τα μαθηματικά, αλλά και η τόλμη της να ζει ως ομοφυλόφιλη στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και η φιλική σχέση της με τον ιδρυτή της Ανθρωποσοφίας Rudolf Steiner αποτελούν πρόσθετα στοιχεία που προσθέτουν ενδιαφέρον στην δυναμική αυτή προσωπικότητα.