logo


Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έρθει ως θέμα στην Ημερήσια Διάταξη η υπόθεση με τα 43 στρέμματα μέσα στις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, που η Κοινότητα Διονύσου διεκδίκησε επί σειρά ετών και τελικά κέρδισε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου το 2006. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Θ. Κρητικό κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, προχθές Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, μετά από αίτημα δυο συναδέλφων του- κατ’ αρχάς της Λ. Φέρμελη και εν συνεχεία του Αντιδημάρχου Γ. Φωτάκη.

Το θέμα επανήλθε στην  τοπική επικαιρότητα μετά και από την ανακοίνωση της Διοίκησης Καλαφατέλη για τις δυο αγωγές κατά 59 φυσικών και Νομικών προσώπων, στο πλαίσιο των ενεργειών της για τη διεκδίκηση και κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και την απάντησή της σε δημοσιεύματα που την εγκαλούν για ολιγωρία στην υπόθεση ΤΥΠΕΤ.

Κομμάτι αυτής της δημοτικής περιουσίας, που μάλιστα έχει περάσει από 40 κύματα επί 17 χρόνια, αποτελούν και τα περίφημα 43 στρέμματα. Από την προκαλλικρατική κιόλας Κοινότητα, με δικηγόρο τον Π. Θωμόπουλο, στόχος ήταν η αναζήτηση δημοτικών εκτάσεων που είτε είχαν καταπατηθεί είτε δεν είχαν αποδοθεί στο μικρό τότε Διόνυσο κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων πολεοδομικών ρυθμίσεων. Μια από αυτές, συνολικής έκτασης 43 στρεμμάτων, προσδιορίστηκε μέσα στις κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ, διεκδικήθηκε νομικά και κερδήθηκε με την παραπάνω απόφαση του Αρείου Πάγου, οπότε και αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την απόδοσή της:

Με την πράξη καθορισμού τιμής μονάδας, δόθηκε η δυνατότητα στο ΤΥΠΕΤ να την εξαγοράσει αποζημιώνοντας την Κοινότητα, αλλά το ΤΥΠΕΤ χρήματα δεν είχε. Έτσι η Κοινότητα, ήδη Δήμος Διονύσου τότε, ζήτησε την έκταση σε γη, και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Το 2013, στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη επί καλλικρατικού πλέον Δήμου, προτάθηκε η σημειακή τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου, ώστε να αποδοθούν τα οφειλόμενα στο Δήμο, χωρίς να διασαλευθεί η λειτουργία των κατασκηνώσεων, αλλά έκτοτε δεν σημειώθηκε καμιά εξέλιξη, μέχρι που το 2018 τα 43 στρέμματα εμφανίστηκαν στο Κτηματολόγιο να περιλαμβάνουν μόνο δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, δηλαδή πλατείες, και ένα κοινωφελή χώρο, με βάση καταργημένο νομοθέτημα. Αυτήν την εις βάρος του Δήμου εξέλιξη κατάσταση επιχείρησε να ανατρέψει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των ενεργειών για τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας.

(σ.σ. Τα παραπάνω είναι μόνο ένα πολύ σύντομο ιστορικό με τους βασικούς σταθμούς της υπόθεσης, που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλα Κοινοτικά, Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια σε θυελλώδεις συνεδριάσεις και  παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2006. Στο ιστορικό αυτό δεν παρατίθενται οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες- νομικές και άλλες- που αναμένεται να παρουσιαστούν αναλυτικά στη συζήτηση του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο).

Τα δημοσιεύματα για το ΤΥΠΕΤ καθώς και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, δια του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού, έφεραν, κατ’ αρχάς  εκτός Ημερησίας Διατάξεως, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, στην πρόσφατη (26/9) συνεδρίασή του, με πρωτοβουλία της δημοτικής- και ήδη υποψήφιας στην Αττική περιφερειακής- συμβούλου Λ. Φέρμελη. Από κοντά και ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός με ερωτήματα που αφορούσαν στις κινήσεις της απερχόμενης Διοίκησης τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, και κυρίως στις νομικές ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί.

Η σπουδαιότητά του όμως, όπως και οι παράμετροι που το συνοδεύουν, αλλά και η απουσία της συντριπτικής πλειονότητας των συμβούλων από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (σ.σ. παρίσταντο ΜΟΝΟ και ονομαστικά οι Δ. Κωστάκης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ο Άγγ. Κατσιακίδης από τον Εύπολι, οι τρεις σύμβουλοι από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” Χ. Τσεβάς, Π. Λουκάτος και Χ. Πέππας, οι σύμβουλοι των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Λ. Φέρμελη και Γ. Αμάραντος, ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, και ουδείς από τη Λαϊκή Συσπείρωση) οδήγησαν, μετά από αίτημα της κ. Φέρμελη αλλά και του Αντιδημάρχου, στη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, και του Προέδρου Θ. Κρητικού προσωπικά, να φέρει προς συζήτηση το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.