logo


Το πιο “βαρύ” θέμα, που αφορούσε στην ταλαιπωρία δυο οικογενειών, ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως και συζητήθηκε χτες βράδυ (26/9) στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου. Που κλήθηκε να διορθώσει το λάθος με τον ενταφιασμό δυο νεκρών στον ίδιο τάφο 6ετούς ταφής, στο Κοιμητήριο της Άνοιξης, από τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν χαθεί τα οστά του ενός από αυτούς, όπως επανειλημμένα ελέχθη στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όσο ξετυλιγόταν το νήμα της υπόθεσης, για την οποία τόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικος, αλλά και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ζητούσαν συνεχώς να επιδειχθεί ο πρέπων σεβασμός, αποκαλύπτονταν πτυχές απίστευτες όσο και τραγικές:

Στο Κοιμητήριο της Άνοιξης ενταφιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι αποβιώσας συμπολίτης, σε τάφο που εμφανιζόταν στα βιβλία της Κοινότητας ως κενός. Λίγο καιρό αργότερα διαπιστώθηκε πως εκεί είχε γίνει πριν από τέσσερα χρόνια κι άλλος ενταφιασμός έτερου αποβιώσαντος συμπολίτη, συγγενής του οποίου διαμαρτυρήθηκε σχετικά στην Κοινότητα Άνοιξης. Ο έλεγχος στα τηρούμενα βιβλία έδειξε πως λόγω τυπογραφικού λάθους ο τάφος θεωρούνταν κενός, ενώ όντως είχε γίνει κι άλλος ενταφιασμός πριν από 4 χρόνια. Δεν είχε όμως εντωμεταξύ δοθεί εντολή εκταφής στον εργολάβο ταφών- εκταφών, ο οποίος επιπλέον δεν αντιλήφθηκε την ύπαρξη και άλλης σορού στη διαδικασία της πρόσφατης ταφής.

Εντωμεταξύ η οικογένεια του πρώτου ενταφιασθέντος ζήτησε την εκταφή του δεύτερου, καθώς και την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου, στα οποία συναινούσε με γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Τοπικό Συμβούλιο της Άνοιξης, στις 7 Σεπτεμβρίου, αναγνωρίζει την υπαιτιότητα για το λάθος και – με βάση και την παραπάνω γνωμοδότηση-  αποφσίζει ομόφωνα: Να γίνει, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η εκταφή και ο επανενταφιασμός του δεύτερου ενταφιασθέντος σε άλλο τάφο, όπου θα ανεγερθεί και ταφικό μνημείο, με δαπάνη του Δήμου. Με δημοτική δαπάνη επίσης να γίνει αποκατάσταση του αρχικού τάφου όπου βρισκόταν ο πρώτος ενταφιασθείς, οι συγγενείς του οποίου μπορούν να προβούν στην εκταφή- αναζήτηση των οστών.

Όμως ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χ. Πιπέρης δεν έδινε την εντολή για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, με αποτέλεσμα την αναστάτωση και τις δικαίως οξείες διαμαρτυρίες των δυο οικογενειών.

Η οικογένεια, λοιπόν, του πρώτου ενταφιασθέντος, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Ι. Οικονόμου– που χθες παρευρισκόταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τους εντολείς του- προχώρησε σε εξώδικη πρόσκληση προς την Κοινότητα “για ένα αρχικά τυπογραφικό λάθος που εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο σοβαρό” αλλά και μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου της, ο φάκελος της οποίας βρίσκεται ήδη στα χέρια Εισαγγελέα. Ο ίδιος δικηγόρος είχε απευθυνθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να δοθεί η εισαγγελική παραγγελία για την εκταφή, μεταφορά και επανενταφιασμό του δεύτερου ενταφιασθέντος, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω αναρμοδιότητας.

Η άρνηση του Προέδρου να υλοποιήσει την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου προκάλεσε και το “εντέλλεσθε” του Αντιδημάρχου, που με έγγραφό του στις 13 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε τον κ. Πιπέρη για αστικές, πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε βάρος του. Αυτή η συνεχής άρνηση ήταν που έβαλε σε σκέψεις την οικογένεια αναφορικά με την τύχη των οστών του πρώτου ενταφιασθέντος.

Η εκ νέου, σιωπηρή, άρνηση του Προέδρου της Κοινότητας να υλοποιήσει μια άμεσα εκτελεστή απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου οδήγησε το δικηγόρο της οικογένειας να απευθυνθεί εκ νέου στο Δήμαρχο ζητώντας του να προχωρήσει και στις νόμιμες διαδικασίες για την πειθαρχική δίωξη του κ. Πιπέρη αλλά και στην εντολή για υλοποίηση της απόφασης του Τοπικού από άλλον αρμόδιο.

Το θέμα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, σε έκτακτη συνεδρίασή της στις 21 Σεπτεμβρίου, για την επικύρωση της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, και η δική της εισήγηση, που έθετε ως προϋπόθεση τη συναίνεση των δυο οικογενειών, ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην παραπάνω εισήγηση παρενέβη ο κ. Οικονόμου, ο οποίος σε μια κίνηση για την επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στις δυο οικογένειες, δήλωσε πως η εντολέας του είναι πρόθυμη να αναλάβει, για λόγους ταχύτητας, τη δαπάνη της εκταφής και του επανενταφιασμού του συγγενούς από την άλλη πλευρά σε άλλο τάφο, καθώς και την τέλεση τρισάγιου στο νέο τάφο, ενώ προσέθεσε πως θα υποβάλει και νέα μηνυτήρια αναφορά κατά του Προέδρου της Κοινότητας Άνοιξης, αυτή τη φορά για παράβαση καθήκοντος.

   

Στη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ανεξάρτητο, υποψήφιο Δήμαρχο με την παράταξη “Νέος Διόνυσος”, Ν. Καρυστινό, και σε στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Καρυστινός, από τη μια πλευρά, κατηγόρησε τη Διοίκηση για σοβαρό σφάλμα με τον ενταφιασμό των δυο συμπολιτών στον ίδιο τάφο και ζητούσε επιμόνως την παρουσία στη συζήτηση και του Τοπικού Συμβουλίου της Άνοιξης, ενώ από την άλλη πλευρά σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι της Διοίκησης τον εγκαλούσαν για λαϊκισμό και φόβο μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει προσβεβλημένος, να επανέλθει για λίγα λεπτά και εν συνεχεία να αποχωρήσει οριστικά. Πάντως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε λίγο αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Οδό Διονύσου, δεν είχε προλάβει να ελέγξει όλα τα σχετικά έγγραφα που- επειδή το θέμα ήρθε εκτός Ημερησίας Διατάξεως- είχαν τεθεί υπόψη των δημοτικών συμβούλων λίγο νωρίτερα.

Όπως ανακοινώθηκε, τέλος, από τον Αντιδήμαρχο, επειδή ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνοιξης αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις της Διοίκησης, ο ίδιος θα εισηγηθεί στο Δήμαρχο την παραπομπή τού κ. Πιπέρη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για παράβαση καθήκοντος με το ερώτημα της αργίας, όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.