logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε  το 1ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Φροντίδας & Αλληλεγγύης που διοργάνωσαν το Κέντρο Κοινότητας και ο Δήμος Διονύσου, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων & της INTERNATIONAL ACTION ART «ΕπίλΕΓΩ το ΕΜΕΙΣ», με τη συμμετοχή 22 φορέων, με περίπτερα ενημέρωσης, εργαστήρια, ομιλίες, κύκλους συζητήσεων αλλά και μεγάλη συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

Το Φεστιβάλ έλαβε χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγιο Στέφανο στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Υπεύθυνες για την διοργάνωση ήταν οι κοινωνικές λειτουργοί Βάσια Βέλμαχου και Αντωνία Γιαννίρη με μέριμνα της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δομών Υγείας Γεωργίας Κριεμάδη.

Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν :

– Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων

– INTERNATIONAL ACTION ART

– Το Χαμόγελο του παιδιού

– Γιατροί Χωρίς Σύνορα

– Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ

– Παιδικά χωριά SOS

– Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής υγείας ΕΠΑΨΥ

– Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

– Κιβωτός του Κόσμου

– Ελληνική Εταιρία Αυτιστικών Ατόμων

– Πανελλήνια Ένωση Γονέων ατόμων και παιδιών με Νοητική Στέρηση ΠΕΓΚΑΠ

– Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑΜΕΑ

– Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ

– Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ

– ΜΚΟ BEST BUDDIES

– Εταιρία για την φροντίδα παιδιών και Οικογενειών στην αρρώστια και τον θάνατο ΜΕΡΙΜΝΑ

– ΑΜΚΕ -ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

– Ίδρυμα παιδικής προστασίας -ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

– Εταιρία ALZHEIMER Αθηνών

Συμμετείχαν επίσης όλοι οι κοινωνικοί φορείς του Δήμου Διονύσου και σημαντική ήταν η παρουσία, υποστήριξη και η ενεργή συμμετοχή της ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α.Π “Η ΕΣΤΙΑ” «Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη και Παιδεία του Δήμου Διονύσου» που περιλαμβάνει υπηρεσίες πρόνοιας.

Σημαντικός αρωγός και υποστηρικτής μας στην υλοποίηση του Φεστιβάλ ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου. Επίσης η Greencola πρόσφερε αναψυκτικά στους φορείς σ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Ακόμη ευχαριστούμε την Ελένη Κολμανιώτη για τα χειροποίητα γλυκά που μας προσέφερε.

Η πρεμιέρα έλαβε χώρα την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με την τελετή έναρξης και την ομιλία «Πώς διαχειριζόμαστε τις κρίσεις; Πώς μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση στη ζωή μας;» ενώ έκλεισε με την παράσταση LUNANERA με τον Σπύρο Μπιμπίλα και την Νικολέτα Βλαβιανού.

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με θεματική ενότητα αφιερωμένη στο παιδί και την οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν μοναδικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και ενήλικες που οργάνωσαν αξιόλογοι φορείς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και κύκλοι συζητήσεων πάνω σε θέματα που αφορούσαν την παραβατικότητα των ενηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και τη σπουδαιότητα της κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής για ενήλικες παραβάτες. Η μέρα έκλεισε με πολλά χαμογέλα και φωνές παιδιών και μεγάλων που παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η κιβωτός του Νώε με τον Καραγκιόζη» με τους Θανάση Βισκαδουράκη και τον Κώστα Σπυρόπουλο.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, με θεματική που ήταν αφιερωμένη στην υγεία, την ψυχική υγεία και την αναπηρία. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για παιδιά αλλά και για ενήλικες από εξειδικευμένους φορείς, καθώς και εργαστήρια που σχετίζονταν με το art therapy από εξειδικευμένους εικαστικούς ψυχοθεραπευτές.

Ακολούθησε το απόγευμα η τελετή λήξης την οποία προλόγισε ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος μαζί με την  Αντιδήμαρχο Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Εθελοντισμού Γεωργία Κριεμάδη βράβευσαν όλους τους φορείς για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Επίσης στο πλαίσιο της έμπρακτης προώθησης της ισότητας και ισονομίας σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, βραβεύθηκαν οι ξεχωριστές και χαρισματικές  εθελόντριες της Κοινωνικής Ιματιοθήκης και των Κοινωνικών Δομών, Ζωή Θεμελάρου και Μαρκέλλα Δεμέναγα. Ακόμη, βραβεύθηκε για τη σημαντική της προσφορά στο καθημερινό έργο της εξυπηρέτησης των δημοτών μας, πέρα από ωράρια και αργίες, η «ψυχή» των Κοινωνικών Δομών, Σπυριδούλα Λαγκαδινού, η οποία  με τη στενή συνεργασία όλων των υπαλλήλων καθώς και του Προϊστάμενου του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βασίλη Κατσουρού, πρωτοστατεί στο κοινωνικό έργο του Δήμου.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την ανεπανάληπτη  εμπειρία που βίωσε το κοινό δίνοντας το «παρών» στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και την ορχήστρα του,  δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα στο κέντρο την πλατείας Δημοκρατίας στον Άγιο Στέφανο.

Παράλληλα και για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συγκεντρώθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα για τους συνανθρώπους  μας την Θεσσαλία που ζουν δραματικές στιγμές.

Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης καταγράφεται για πρώτη φορά στην Αττική η συνδυαστική πολυεπίπεδη συνεργασία και συνύπαρξη τόσων αξιολόγων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η κινητή μονάδα από το “Χαμόγελο του Παιδιού” η οποία πραγματοποίησε οδοντιατρικούς ελέγχους σε παιδιά. Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου που εντάχθηκε στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, με δείγματα που έλαβε ειδικός επιστήμονας από τον Ερυθρό Σταυρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το τριήμερο η βραβευμένη γλύπτρια Κωνσταντίνα Μώρου μας έκανε την τιμή να συμμετέχει, εκθέτοντας  το βραβευμένο έργο της «Γυναικοκτονία».

Ένα τριήμερο Φεστιβάλ με έντονα συναισθήματα έκλεισε τον κύκλο του, με τη σημαντική συμβολή όλων αυτών των φορέων αλλά και την συμμετοχή του κοινού. Ο έκδηλος ενθουσιασμός, η συγκίνηση, τα θερμά σχόλια, το υψηλό επίπεδο τον ομιλητών  και η δημιουργικότητα που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ήταν τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ, το οποίο καθιερώνεται πλέον ως ένας από τους πιο δυναμικούς θεσμούς. Ένα Φεστιβάλ το οποίο έχοντας πάντα το βλέμμα στον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη, δίνει το ξεχωριστό του στίγμα και τη διακριτή του ταυτότητα.

Επιλέξαμε να ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.