logo


Την απο-αποκέντρωση στη διακυβέρνηση των Δήμων και την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στην κεντρική μονάδα διοίκησης των- υποστελεχωμένων από άκρη σε άκρη της χώρας- ΟΤΑ προβλέπει νομοσχέδιο που το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στις 13/9 και μέχρι την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τίτλο “Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις” καταργούνται αυτοδικαίως στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις  των Δήμων, με το προσωπικό τους να μεταφέρεται στον κεντρικό ΟΤΑ. Καταργούνται επιπλέον και οι Επιτροπές – Οικονομική και Ποιότητας Ζωής- και συνενώνονται σε μια Δημοτική Επιτροπή, στην οποία διατηρείται η αυξημένη πλειοψηφία της εκάστοτε Διοίκησης με ολιγομελή εκπροσώπηση των παρατάξεων της μειοψηφίας, ενώ δεν δίνεται καμιά πληροφορία ούτε για τις αρμοδιότητές της ούτε για τον τρόπο λειτουργίας της. Τέλος, για τον προσεχή Ιούνιο 2024 προβλέπεται η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και η υποχρεωτική αντικατάστασή τους από δυο επιτροπές στις οποίες συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.

Σημαντική καινοτομία που εισάγει το νομοσχέδιο, η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποχρεωτικά κάθε δυο μήνες, για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, με την παράλειψη σύγκλησής της να σημαίνει σοβαρή παράβαση καθήκοντος για τον Πρόεδρο. Εισάγονται, επιπλέον, δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με δεδομένα ανοιχτά και διαθέσιμα στους πολίτες. Οι δείκτες αυτοί θα συνδέονται πλέον με τη χρηματοδότηση των δήμων.

Ήδη το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έχει συγκεντρώσει τα πρώτα σχόλια που στην πλειονότητά τους είναι αρνητικά, θεωρώντας την προτεινόμενη ρύθμιση αντιδημοκρατική, μια που συγχωνεύει τα συλλογικά όργανα των Δήμων σε ένα “μίνι-δημοτικό συμβούλιο υπό τον πλήρη έλεγχο της διοικούσας παράταξης”, ενώ ακυρώνει τη συμμετοχή των πολιτών, που προσέφεραν αμισθί τις υπηρεσίες τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων.

Για το θέμα, που έρχεται στην επικαιρότητα εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν οι Δήμαρχοι απέναντι στην ξαφνική αυτή εξέλιξη που «φέρνει τα πάνω κάτω» στους δήμους. Επίσης θα συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Θεσμών των ΟΤΑ, προκειμένου να εξετάσουν τα διαδικαστικά ζητήματα του όλου εγχειρήματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στο Δήμο Διονύσου τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που κινδυνεύουν με κατάργηση εφόσον ψηφιστεί το παραπάνω νομοσχέδιο είναι τέσσερα: Η ΕΣΤΙΑ και οι δυο Σχολικές Επιτροπές- Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που το έργο τους, αφότου συστάθηκαν με τη συγκρότηση του καλλικρατικού Δήμου το 2011, είναι ως γνωστόν τεράστιο στους τομείς αρμοδιότητάς τους- Παιδικοί Σταθμοί και ΚΑΠΗ για την ΕΣΤΙΑ, και 38 σχολικές μονάδες της πόλης για τις Σχολικές Επιτροπές. Το τέταρτο Νομικό Πρόσωπο είναι αυτό με την επωνυμία ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ,  το οποίο συστάθηκε το 2005, μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και για το οποίο εκπονούνται κατά καιρούς μεγαλεπήβολα σχέδια