logo


Μετράμε πια ανάποδα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μια που σήμερα Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου απομένουν μόνον 23 ημέρες μέχρι την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Οι αλλαγές που φέτος θα ισχύσουν είναι πια γνωστές- κατάργηση της απλής αναλογικής, πενταετής θητεία, ολιγομελέστερο Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Συμβούλια επίσης ολιγομελέστερα και συνδεδεμένα με παρατάξεις, είναι οι κυριότερες από αυτές.

Αλλά για το Δήμο Διονύσου ισχύει ακόμη μία- ή, ακριβέστερα, πολλές ακόμη, μια που αυτές οι εκλογές για την πόλη μας χαρακτηρίζονται και από τις πολλές, πρώτη φορά τόσες, μετακινήσεις προσώπων ανάμεσα στους συνδυασμούς, αλλά και από την αναστολή λειτουργίας τριών παρατάξεων, που σήμερα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν είναι άλλες από τη μείζονα μειοψηφία και τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», που δεν συμμετέχει στις εκλογές και ολοκληρώνει τη λειτουργία της στις 31 Δεκεμβρίου, τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», που σήμερα φαίνεται να έχουν διασπαρεί σε τρεις συνδυασμούς για τις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς και για την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” που αφομοιώθηκε εξ ολοκλήρου στη «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», με τους τρεις εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο της διοικούσας παράταξης.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα πάντως «κινητικότητας» είναι αυτό του Β. Δαρδαμάνη: Πρώην Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών στην προηγούμενη Διοίκηση, ο κ. Δαρδαμάνης δεν εξελέγη το 2019. Εντούτοις η πρόσφατη παραίτηση του Τ. Μπάση των Ανοιχτών Οριζόντων από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, τον έφερε και πάλι στα έδρανα- μόνο όμως για να ανεξαρτητοποιηθεί από τη μείζονα μειοψηφία, και μάλιστα στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ μετά από την ορκομωσία του, και την ίδια στιγμή να δηλώσει στήριξη στη διοικούσα παράταξη, με μια επιστολή που εξακόντιζε πλήθος αιτιάσεων στους πρώην συνδοιπόρους του και στο επικεφαλής Δ. Ζαμάνη και προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων.

Αυτή δεν είναι και η μοναδική αλλαγή στο ψηφοδέλτιο της “Δύναμης Ευθύνης», με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη που πάντως κρατάει τον όγκο των εκλεγμένων της, πλην των νυν Αντιδημάρχων Γ. Λακαφώση και Σ. Κατσίγιαννη, του Προέδρου του ΔΣ Θ. Κρητικού και του εντεταλμένου Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, που δεν συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία: Στέγη εκεί βρήκαν, πλην του κ. Δαρδαμάνη, η Αν. Στασινοπούλου και η Β. Ζώτου, πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αντιστοίχως, που προέρχονται από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, υπηρέτησαν το Δήμο επί Διοίκησης Ζαμάνη και σήμερα είναι υποψήφιες για το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Τ. Μπάσης, δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, που παραιτήθηκε και είναι υποψήφιος για το Τοπικό του Διονύσου, ο Χ. Ποτίδης, Πρόεδρος της Κοινότητας Δροσιάς, που είχε ξεκινήσει με την Ενωτική Πρωτοβουλία και τη Διοίκηση Καλαφατέλη το 2011, εξελέγη με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο το 2014 και πλέον επιστρέφει στους παλιούς συνεργάτες του, καθώς και η Ιω. Κορνάρου, τοπική σύμβουλος στη Δροσιά σήμερα με τον Εύπολι, που θέτει υποψηφιότητα και πάλι στη Δροσιά, με τη Δύναμη Ευθύνης, αλλά χωρίς να έχει αποχωρήσει επισήμως από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας. Η ίδια παράταξη, της “Δύναμης Ευθύνης”, δεν έχει μόνο προσθήκες αλλά και απώλειες, μια που στο Διόνυσο χάνει τους Κ. Μπομπή και Δ. Ιατρού, οι οποίοι έχουν εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια διαφοροποιηθεί και πλέον είναι υποψήφιοι με το “Νέο Διόνυσο”, αλλά και τον Γ. Κομνηνάκη, τοπικό σύμβουλο στην Άνοιξη, που είναι πλέον υποψήφιος με τη νέα παράταξη “Ο Διόνυσος του Αύριο”και την Κ. Μαϊχόσογλου.

Ίδια εικόνα και στην παράταξη του Εύπολι, όπου στέγη έχει βρει ο Θ. Στάικος, ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, υποψήφιος για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο Μ. Κασαπάκης, τέως Πρόεδρος του Αγ. Στεφάνου επί Διοίκησης Ζαμάνη. Επιπλέον με τον Εύπολι συνεργάζονται η κίνηση “Βήμα μπροστά για τον Διόνυσο” καθώς και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο.

Ή τουλάχιστον, ένα μέρος τους, μια που ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των ΜΑΖΙ Ν. Κλήμης, που κι αυτός παραιτήθηκε πρόσφατα,  περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της νέας παράταξης “Νέος Διόνυσος” με επικεφαλής τον Ν. Καρυστινό. Στην ίδια παράταξη ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη, περιλαμβάνονται οι Κ. Μπομπής και Δ. Ιατρού, τοπικοί σύμβουλοι στην Κοινότητα Διονύσου με τη διοικούσα παράταξη σήμερα, από την οποία πάντως επισήμως δεν έχουν αποχωρήσει.

Νέα παράταξη και ο “Διόνυσος του Αύριο” με επικεφαλής την Κ. Μαϊχόσογλου και την εκπεφρασμενη στήριξη του επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Δ. Ζαμάνη, στο ψηφοδέλτιο της οποίας περιλαμβάνονται οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος- αλλά και o προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς, προερχόμενος από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες Ιω. Αμπαρτζίδης, ο Β. Φώτος, επίσης ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη Δύναμη Ευθύνης, ο Γ. Κομνηνάκης και ο εκδότης των “Βορείων Προαστίων” Ν. Κοκκαλάς, ο οποίος υπηρέτησε στη νυν Διοίκηση ως Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου της ΕΣΤΙΑΣ.

Συμπληρώνοντας την πεντάδα των συνδυασμών, η Λαϊκή Συσπείρωση αποτελεί τη μοναδική παράταξη η οποία διατήρησε συμπαγή την ενότητά της, παρόλο που και εδώ σημειώθηκε μια απώλεια, αυτή του δημοτικού συμβούλου Π. Πανάγου, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα, αλλά επέλεξε να παραμείνει εκτός εκλογικής μάχης, στηρίζοντας πάντως την παράταξη με την οποία εξελέγη το 2019.