logo


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Δήμος διαθέτει Κοινωνικές υπηρεσίες ασύνδετες μεταξύ τους, με συχνά ασαφείς στόχους και ενίοτε ελλειμματική λειτουργία. Οι δράσεις είναι αποσπασματικές, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, στοιχεία που τους στερούν την απαραίτητη συνοχή και συμπληρωματικότητα και περιορίζουν τον θετικό αντίκτυπο. Παρατηρείται, επίσης συχνά, ανεπαρκής ενημέρωση των δημοτών.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με τη δημιουργία ολοκληρωμένου δημοτικού δικτύου κοινωνικών, ψυχολογικών και υγειονομικών υπηρεσιών, οι οποίες θα (α) συνεργάζονται μεταξύ τους, (β) λειτουργούν προληπτικά (γ) εντοπίζουν και χαρτογραφούν τις ανάγκες των δημοτών, (δ) θα προσφέρουν στους δημότες αρωγή και καθοδήγηση, στοχεύοντας να προσεγγίζουν αυτές πρώτες τον πολίτη.

Ο Νέος Διόνυσος προτείνει:

  1. Δημιουργία υπηρεσίας Κοινωνικού Σχεδιασμού ώστε οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου να οργανωθούν, διασυνδεθούν και συντονιστούν με τις ανάγκες των πολιτών.
  2. Λειτουργία ομάδων προσωπικού με αντιπροσώπους από όλες τις υπηρεσίες, ώστε να επιτυγχάνεται άμεση πληροφόρηση και αποτελεσματικός συντονισμός.
  3. Δημιουργία μηχανισμού διάχυσης της πληροφορίας και άμεσης ενημέρωσης των δημοτών με μηνύματα (sms) για τις κοινωνικές και ιατρικές παροχές, τις δράσεις και τα προγράμματα του Δήμου.
  4. Επικαιροποίηση και αναδιοργάνωση του Μητρώου Ευπαθών Ομάδων (το οποίο είναι ουσιαστικά ανενεργό) για την παρακολούθηση με τακτική επικοινωνία και φροντίδα των αναγκών τους, ιδίως σε περιόδους κρίσης (φυσικών καταστροφών, δυσμενών καιρικών συνθηκών, επιδημιών κ.τλ.).
  5. Συμμετοχή σε προγράμματα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή που αφορούν σε θέματα κοινωνικά, ψυχικής και σωματικής υγείας.
  6. Ενίσχυση και περαιτέρω οργάνωση των υπαρχουσών δομών: Κοινωνικού Φαρμακείου, Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικής Ιματιοθήκης, προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως και του Νομικού Προσώπου «Εστία». Συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας.
  7. Ενίσχυση της Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υπηρεσίας του Δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
  8. Ίδρυση Κέντρου ΗμέραςΨυχικής Υγείας για ενήλικες, εφήβους και παιδιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο κτίριο Ιδρύματος Κυριακίδη, αφού μεταβληθεί ο σκοπός του, κάτι που επεδίωξε πρόχειρα και αναποτελεσματικά η απερχόμενη δημοτική αρχή. Στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό (ιατρούς, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς).
  9. Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για ηλικιωμένους με λειτουργία Κέντρου Άνοιας και ψυχογηριατρικής και διασύνδεση με τα δημοτικά ΚΑΠΗ.
  10. Λειτουργία Κέντρου για τη Γυναίκα και τη Μητρότητα: Ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα οικογένειας, υπογονιμότητας, ψυχικής υγείας στην εγκυμοσύνη, τη λοχεία και την εμμηνόπαυση, συνεργασία με μαία για κατοίκον επισκέψεις πριν και μετά την γέννα, φροντίδα μητέρας και νεογνού, ενδελεχής έλεγχος για αλλαγές διάθεσης κτλ. Περίθαλψη και καθοδήγηση σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
  11. Οργανωμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης ανά ηλικιακή ομάδα για θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας από εξειδικευμένους επαγγελματίες, με συγκεκριμένη στοχοθεσία κάθε κύκλου δράσεων και ομιλιών.
  12. Διασύνδεση και συνεργασία με επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην περιοχή για την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών.
  13. Διασύνδεση με άλλους φορείς που βρίσκονται στο Δήμο, π.χ. Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων και Παιδιών με Νοητική Υστέρηση.
  14. Ίδρυση ΚΔΑΠ ΑμΕΑ για δημιουργικές δραστηριότητες και απασχόληση παιδιών/ εφήβων ΑμΕΑ.
  15. Πρόβλεψη για μειωμένα δημοτικά τέλη στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ύδρευση για ευπαθείς ομάδες.
  16. Δημιουργία διαύλου συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ Κέντρου Υγείας Αγίου ΣτεφάνουΔημοτικού ΠολυϊατρείουΚΕΠ Υγείας και λοιπών κοινωνικών υπηρεσιών.
  17. Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγίου Στεφάνου με υποβολή αιτήματος στους αρμόδιους φορείς για πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει 24ωρη κάλυψη των εφημεριών του.
  18. Απόκτηση δύο πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων για την ασφαλή διακομιδή των επειγόντων περιστατικών.

Νίκος Καρυστινός

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Νέος Διόνυσος