logo


Εν ενεργεία δημοτική υπάλληλος στο Δήμο Διονύσου η Μ. Μπακαφούκα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό “Νέος Διόνυσος” και επικεφαλής τον Ν. Καρυστινό.

Και απ’όσο γνωρίζουμε, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά λόγω της αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, μια που ποτέ ξανά στο παρελθόν εν ενεργεία μέλος του προσωπικού του Δήμου δεν είχε συμπεριληφθεί σε ψηφοδέλτιο συνδυασμού.

Η κ. Μπακαφούκα υπηρετεί στο Δήμο Διονύσου από το 2007, στον τότε Δήμο Άνοιξης, έχοντας 20ετή πλούσια προϋπηρεσία στο Δήμο Αθηναίων, και σήμερα είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης στο οποίο εντάσσεται και η διαχείριση και η ευζωία των εγκαταλελειμμένων  ζώων. Παράλληλα διετέλεσε μέλος, Γραμματέας και εν συνεχεία για τέσσερα χρόνια, μέχρι και το 2018, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του Δήμου Διονύσου (ΣΥΔΗΚΥ). Σήμερα είναι και πάλι εκλεγμένη Γραμματέας του Σωματείου. Από το 2004 κατοικεί στην Άνοιξη- αλλά δεν αποφάσισε τότε να ζητήσει μετάθεση από την Αθήνα, παρά μόνον αφού η παλιά Κοινότητα της Άνοιξης έγινε Δήμος. Κι αυτό, ώστε να μην έρθει λόγω της θέσης της ως Προϊσταμένης σε σύγκρουση με ήδη υπηρετούντα συνάδελφο.

Τι όμως την οδήγησε στην επιλογή αυτή- της υποψηφιότητάς της ως δημοτικής συμβούλου- και ειδικότερα με το Νέο Διόνυσο; Και τι θεωρεί πως μπορεί να συνεισφέρει εφόσον εκλεγεί; Είναι τα δυο πρώτα ερωτήματα που της έθεσε η Οδός Διονύσου σε συνάντηση στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού, στη Δροσιά.

Οδός Διονύσου: Σχέση λοιπόν με διεκδικητικές και συνδικαλιστικές πρακτικές είχατε, μέσα από τη δράση σας στο Σωματείο επί τόσα χρόνια, όχι όμως και σε επίπεδο Δήμου. Έχετε βέβαια γνώση των διαδικασιών εκ των έσω.

Μιράντα Μπακαφούκα: Πράγματι,  δεν είχα σκεφτεί στο παρελθόν να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, ως υπάλληλος αλλά και ως συνδικαλίστρια έχω μια εικόνα για τα δημοτικά πράγματα, οπότε θεωρώ πως με τις γνώσεις που έχω αποκομίσει, μπορώ να βοηθήσω.

Ο.Δ.: Ο Νέος Διόνυσος ήταν η μοναδική παράταξη που σας πρότεινε συνεργασία; 

Μ.Μ.: Όχι. Με βολιδοσκόπησαν όμως γιατί γνώριζαν τη δράση μου και γιατί είμαι πολύ κοντά στη σύνταξη. Η αρχική μου πρόθεση ήταν να μην συμμετάσχω στις εκλογές αλλά να βοηθήσω όποιον ήταν διατεθειμένος να ακούσει. Η πρόθεση αυτή, λόγω συγκυριών, στην πορεία διαφοροποιήθηκε και τελικά πείστηκα να είμαι υποψήφια.

Ο.Δ.: Ωραία. Γιατί όμως με τον Νέο Διόνυσο; 

Μ.Μ.:Επειδή είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων, που έχουν όρεξη και θέληση να δουλέψουν, αρκετοί από αυτούς με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου τους. Πολύ βασικό για μένα είναι και το γεγονός πως στην ομάδα υπάρχει σύμπνοια χωρίς διάθεση αυτοπροβολής σε βάρος συναδέλφων. Είμαστε μια ομάδα πολύ ενωμένη, όλοι μαζί δουλεύουμε, και όλοι μαζί αποφασίζουμε με γνώμονα το ευ ζην των συμπολιτών.

Ο.Δ.: Και πού εντοπίζετε τη δική σας συνεισφορά στην ομάδα αυτή, και εφόσον εκλεγείτε, και στο Δήμο;

Μ.Μ.:Κατ’ αρχάς, και μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα εγκαταλελειμμένα ζώα , έχω την τεχνογνωσία να μπορώ να δώσω λύσεις. Οι περισσότεροι φιλόζωοι στην πόλη με ξέρουν για τη επιτυχή δράση μου, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2018, οπότε και τοποθετήθηκα στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Διονύσου που ασχολείται με τα εγκαταλελειμμένα ζώα. Προσπάθησα να συγκεντρώσω όσες περισσότερες γνώσεις μπορούσα πάνω στο θέμα της ευζωίας αυτών των ζώων  και πιστεύω ότι έχω κάνει μια καλή δουλειά, για μια περιοχή που δεν είναι καθόλου εύκολη- από το Τατόι και τις παρυφές της Πάρνηθας μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα και την Πεντέλη υπάρχουν καθημερινά πολλές εγκαταλείψεις, οπότε δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι ολοκλήρωσες το έργο σου, ότι  δεν υπάρχουν πλέον εγκαταλελειμμένα ζώα. Βασίζομαι όμως πολύ στους συνεργάτες μου, και ειδικά την Μαρία την Αντωνοπούλου και τη Μόιρα τη Χρυσαφογεώργη, αλλά και στους φιλόζωους της πόλης- είτε οργανωμένους στα φιλοζωικά σωματεία όπως η Ειρήνη η Κουτρουμάνου, που μου έδωσε και τις πρώτες μου πολύτιμες γνώσεις, και η Βασιλική η Γώγου, είτε όχι.

Ο.Δ.: Είναι αρκετοί στο Δήμο οι φιλόζωοι; 

Μ.Μ.: Ναι, όπως υπάρχουν και οι μη φιλόζωοι. Αλλιώς γιατί να έχουμε νέες εγκαταλείψεις; Ή γέννες από δεσποζόμενες μάνες και εγκαταλείψεις νεογέννητων ζώων; Συνηθίζουμε να λέμε ότι έρχονται από αλλού και παρατούν τα ζώα τους στο Δήμο μας. Αυτό όμως, σύμφωνα με την εμπειρία μου, ισχύει και για “επισκέπτες” αλλά και για κατοίκους του Διόνυσου.

Ο.Δ.: Να μιλήσουμε λίγο για την τεχνογνωσία που φέρνετε. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα για τα αδέσποτα που εφαρμόζεται από το Δήμο περιλαμβάνει χονδρικά την περισυλλογή, το τσιπάρισμα, την περίθαλψη αν χρειάζεται, τη στείρωση και την επανένταξη των αδέσποτων. 

Μ.Μ.: Η επανένταξη γίνεται υπό προϋποθέσεις, εφόσον για παράδειγμα δεν είναι επιθετικά. Επιπλέον, τα άρρωστα ζώα υποχρεούμαστε να τα περιθάλψουμε σε χώρο φιλοξενίας. Σήμερα ο Δήμος ενοικιάζει τέτοιο χώρο, kennel, για τον οποίο- μετά από έρευνα με την κ. Αντωνοπούλου και την κ. Χρυσαφογεώργη- αυξήσαμε τις προδιαγραφές ώστε να κατοχυρώνει την ευζωία των αδέσποτων.

Ο.Δ.: Επόμενος στόχος το καταφύγιο; 

Νομίζω πως στο Δήμο Διονύσου, με τις τόσες εγκαταλείψεις, αξιοπρεπές καταφύγιο λόγω της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν μπορούμε να έχουμε. Δυστυχώς τα παραδείγματα από δημοτικά καταφύγια κρίνονται από τους περισσότερους φιλόζωους  αρνητικά. Όποιον χώρο και να εξασφαλίσουμε, θα αρκεί για 50-60 ζώα. Αφήνω στην άκρη τα τεράστια ποσά αλλά και το προσωπικό που θα απαιτηθούν για την καλή λειτουργία του- ούτε τόσα χρήματα έχουν οι Δήμοι ούτε μόνιμο προσωπικό επιτρέπεται να προσλάβουν για αυτή τη δουλειά. Και θα ξυπνήσουμε μια ημέρα, περικυκλωμένοι από εγκαταλελειμμένα ζώα, άδολες ψυχές που χρειάζονται προστασία και φροντίδα.  Προτιμότερη λοιπόν είναι η ενοικίαση οργανωμένης δομής για την φροντίδα και την ευζωία των απροστάτευτων ζώων. Πάντως η δική μου η συνεισφορά στον τομέα αυτόν θα είναι διαφορετική.

Ο.Δ.: Δηλαδή; 

Μ.Μ.: Να ενημερωθεί ο κόσμος και να υιοθετεί ζώα συντροφιάς από την οργανωμένη δομή του Δήμου και όχι να αγοράζει από τα pet shops. Να μάθουν τα παιδιά στα σχολεία πώς να συμπεριφέρονται στα ζώα- τα ζώα δεν γεννιούνται επιθετικά, γίνονται, εξαιτίας των δικών μας δράσεων. Είναι σαν τα μωρά, αντιδρούν όπως τα μάθεις. Τέλος, βασικός άξονας για μένα, το πρώτο και κύριο, είναι η δημιουργία κτηνιατρείου. Υπάρχει μεν απόφαση για τη δημιουργία του αλλά δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Μέσω του κτηνιατρείου μπορείς να κάνεις πολλές δράσεις όχι μόνο για τα αδέσποτα αλλά και για τα δεσποζόμενα ζώα των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Το δημοτικό κτηνιατρείο σημαίνει πολύ μικρότερο κόστος και στις περιθάλψεις, τις συνήθεις τουλάχιστον, και στις στειρώσεις και στις φαρμακευτικές αγωγές.

 Ο.Δ.: Στην Άνοιξη, όπου κατεβαίνετε υποψήφια, πού νομίζετε ότι μπορείτε να παρέμβετε; 

Μ.Μ.: Στην ανάκτηση της επαφής με τη φύση και με το γείτονα. Οι αναμνήσεις μου από την περιοχή πηγαίνουν πίσω τη δεκαετία του ’80, όταν ερχόμουν στο σπίτι του παππού μου. Τότε υπήρχαν πολλά δάση και όχι πολλά σπίτια. Πιστεύω όμως πως ακόμη υπάρχουν κομμάτια στην πόλη όπου μπορείς να περπατήσεις μέσα στη φύση. Εφόσον βέβαια αναπτυχθούν και τα κατάλληλα μονοπάτια με λεπτομερή χαρτογράφηση. Κι αυτό το λέω με την ιδιότητά μου της διπλωματούχου ξεναγού και της εμπειρίας που αποκόμισα δουλεύοντας ως ξεναγός παράλληλα, και με ειδική άδεια, από το Δήμο Αθηναίων. Επιπλέον, τα μονοπάτια εκτός από φυσική δραστηριότητα, μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη αγροτουρισμού, επίσης τομέα στον οποίο έχω αποκτήσει γνώσεις μέσα από σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο.Δ.: Πώς αντέδρασαν οι συνάδελφοί σας στο Δήμο στην απόφασή σας να συμμετάσχετε στις εκλογές; 

Μ.Μ.: Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, ούτε το έχω ανακοινώσει ακόμη επίσημα. Και από όσους το γνωρίζουν, κάποιοι με ενθάρρυναν και κάποιοι μου είπαν “πού πας να μπλέξεις”. Αλλά νομίζω πως όλα στη ζωή μας είναι μια δοκιμασία.

Ο.Δ.: Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλό αγώνα και καλή επιτυχία!

Μ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ!