logo


ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι επιδόσεις του Δήμου σε σχέση με όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων για μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ούτε οι δημότες εξυπηρετούνται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά ούτε το περιβάλλον προστατεύεται. Ισχύει και στον συγκεκριμένο τομέα ότι οι δαπάνες είναι δυσανάλογα υψηλές όταν συγκρίνονται με το τελικό αποτέλεσμα. Πολλές πρωτοβουλίες πάσχουν από έλλειψη μεθοδικού και μακρόπνοου σχεδιασμού, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Δήμου και η υλοποίησή τους δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή τις προβλέψεις.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν (α) μειωθεί το λειτουργικό κόστος ανά μονάδα παρεχόμενης υπηρεσίας, (β) ενισχυθεί η ανακύκλωση με βάση δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, και (γ)  αντιμετωπιστούν τα απορρίμματα ως βραχίονας ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας στον Δήμο.

Ο Νέος Διόνυσος προτείνει:

*Αναθεώρηση του αναχρονιστικού Κανονισμού Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας.

*Ενίσχυση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος – Καθαριότητας & Πρασίνου με προσωπικό, ατομικά μέσα προστασίας, οχήματα και μηχανήματα.

*Δημιουργία κόμβου μεταφόρτωσης απορριμμάτων με μερική μετεγκατάσταση απορριμματοφόρων και επανασχεδιασμό του δικτύου συλλογής, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των νοικοκυριών.

*Συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών για ενεργότερη συμμετοχή στην κυκλική οικονομία.

*Αξιοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας Καθαριότητας για διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες του Κανονισμού.

*Ενίσχυση του δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή.

*Ανάπτυξη Πράσινων Σημείων για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών, σε συνδυασμό με τις Γωνιές Ανακύκλωσης.

*Ανάπτυξη Σημείων για τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση υλικών και μεταχειρισμένων αντικειμένων.

*Ολοκληρωμένη Διαχείριση Βιοαποβλήτων (που συλλέγονται στους καφέ κάδους), ώστε να υπάρχει οικονομικό/ανταποδοτικό όφελος για τον Δήμο και τους δημότες.

*Αξιοποίηση των πράσινων αποβλήτων ως ανακυκλώσιμης ύλης (π.χ. για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών και λιπασμάτων) αντί της ενεργειακής εκμετάλλευσης που επιδεινώνει το ανθρακικό αποτύπωμα.

*Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, ώστε να μειωθεί ο αντίστοιχος φόρτος και το κόστος συλλογής από τον Δήμο.

*Αξιοποίηση των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών και της συλλογής χρησιμοποιημένων βρώσιμων ελαιών με ανταποδοτικά κίνητρα.

*Εφαρμογή συστήματος «Πληρώνω Όσο Απορρίπτω» για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή κόστους συλλογής και διακίνησης.

*Παρακολούθηση και διαχείριση του στόλου οχημάτων και έξυπνη διαχείριση και παρακολούθηση πλήρωσης των κάδων με νέες τεχνολογίες.

*Συμμόρφωση με τις οδηγίες της ΕΕ για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας από το σύνολο των δημοτών.

Νίκος Καρυστινός

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Νέος Διόνυσος