logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει στο δήμο Διονύσου με την κατάσταση των σχολικών μονάδων να βρίσκεται στην ίδια κακή κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια.  Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων, με την κάθε μία να έχει ένα ή περισσότερα παραδείγματα ακατάλληλων σχολικών μονάδων.

Το πιο οξυμένο πρόβλημα εντοπίζεται στον Άγιο Στέφανο:

  • το νεότερο σχολείο άνοιξε το 1996,
  • το 4ο δημοτικό Διονύσου άνοιξε πριν 4 χρόνια σε ακατάλληλο ενοικιαζόμενο χώρο
  • σχολεία λειτουργούν από την δεκαετία του 1930!

Την περασμένη σχολική χρονιά όλοι αντικρύσαμε τις απαράδεκτες εικόνες του πλημμυρισμένου λυκείου της Δροσιάς, όπου τα νερά της βροχής έτρεχαν από τους τοίχους και συγκεντρώνονταν στο μηχανοστάσιο, θέτοντας σε κίνδυνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώσαμε το οξυμένο πρόβλημα που υπήρχε στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Αγίου Στεφάνου, τα οποία λειτουργούσαν με συνολικά  3 τουαλέτες! Κατόπιν γίναμε μάρτυρες των έργων βιτρίνας, το βάψιμο πάνω στο βάψιμο, τα μπαλώματα, τις υγρασίες, τα πλημμυρισμένα προαύλια στα νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα τις πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του κ. Καλαφατέλη, σε συνέχεια των προηγουμένων. Είναι η πολιτική που διαχειρίζεται τα πενιχρά ποσά που διαθέτει το κράτος για την συντήρηση των σχολικών χώρων. Τα χρήματα φτάνουν ίσα ίσα για τα αναλώσιμα, το πετρέλαιο και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Τα έκτακτα προβλήματα και τις επισκευές καλούνται οι διευθυντές να τα λύνουν με τους εργολάβους, καθώς οι δημοτικές υπηρεσίες είναι διαλυμένες και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά, δεν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι, συντηρητές και τεχνικοί. Κάθε χρόνο τα σχολεία γίνονται χειρότερα, τα προβλήματα είναι καθημερινά.

Τα πολυδιαφημισμένα νέα σχολεία που χτίζονται, είναι σχολεία των οποίων η κατασκευή είχε εγκριθεί πριν τη δημιουργία του ενιαίου  καλλικρατικού δήμου (Γυμνάσιο- Λύκειο Διονύσου). Το 1ο δημοτικό Κρυονερίου και τα εργαστήρια του  ΕΠΑΛ στο Κρυονέρι έχουν σταματήσει λόγω των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Οι εργολάβοι έχουν βάλει «λουκέτο» τουλάχιστον 8 μήνες τώρα και από ό,τι φαίνεται θα αργήσουν να προχωρήσουν, μέχρι εκβιαστικά να κάνουν νέες συμφωνίες με το ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους.

Υπάρχει άλλος δρόμος!

Υπάρχει ο δρόμος μιας δημοτικής αρχής που θα έχει το έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Μιας δημοτικής αρχής που θα διεκδικεί χρήματα για την κατασκευή και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία μας, θα προχωράει θαρρετά στην κατασκευή νέων σχολικών μονάδων αξιοποιώντας τα δημοτικά οικόπεδα, αγοράζοντας και απαλλοτριώνοντας νέα για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.

Μπορούμε άμεσα:

  • Να χτίσουμε με διαδικασίες Fast Track που προβλέπει το κράτος 3 Νηπιαγωγεία σε δημοτικά οικόπεδα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, Αγίας Σωτήρας και Αναπαύσεως, και στον χώρο του ΤΥΠΕΤ.
  • Να απαλλοτριώσουμε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια για να ανοίξουμε σύγχρονες σχολικές μονάδες που μπορούν να καλύψουν ουσιαστικά τις ανάγκες.
  • Αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο για δημιουργία νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου Λυκείου.
  • Απαλλοτρίωση του χώρου από το δασαρχείο δίπλα από το 2ο Νηπιαγωγείο Διονύσου, δημιουργία προαύλιου χώρου.

11/9/2023

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

Στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών

Όχι για τα κέρδη των λίγων

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση!