logo


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, και συγκεκριμένα γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας, ώστε να απεγκλωβιστούν από μια πολύχρονη ομηρία οι παρόδιοι επιχειρηματίες εστίασης. Οι τελευταίοι έπαιρναν επί χρόνια κανονικά άδεια για τραπεζοκαθίσματα, σε χώρο όμως που στο Σχέδιο της περιοχής είναι χαρακτηρισμένος ως δρόμος. Έτσι από το 2017-2018, εφαρμόζοντας το Σχέδιο αυτό, η Πολεοδομία ξεκίνησε να επιβάλλει πρόστιμα θεωρώντας τους επιχειρηματίες καταπατητές, αναγκάζοντας κάποιους μέχρι και να κλείσουν τα καταστήματά τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι υποθέσεις που έφτασαν και στα Ποινικά Δικαστήρια.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (29/8) που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, και στην οποία παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους τόσο ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διονύσου, όσο και επιχειρηματίας επί της πλατείας, οι τόνοι πολλές φορές υψώθηκαν- και αιτία δεν ήταν η τροποποίηση καθ’ εαυτή του Σχεδίου ούτε βέβαια η τακτοποίηση της χρόνιας εκκρεμότητας για τους επιχειρηματίες. Αλλά η διαφανείσα πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο της τροποποίησης να κατεδαφίσει την ΚΑΜΕΛΙΑ, το δημοτικό κτήριο που από το 1968 και για δεκαετίες λειτουργούσε ως καφενείο, και που τα τελευταία χρόνια παραμένει άδειο, ασυντήρητο και αχρησιμοποίητο και συνεχίζει να ρημάζει στην καρδιά του Αγ. Στεφάνου.

Για την επίλυση του προβλήματος, είπε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, έπρεπε να διευθετηθούν μια σειρά πολεοδομικών και χωροταξικών εκκρεμοτήτων επί και πέριξ της πλατείας Δημοκρατίας, με το μυαλό πάντα στη διατήρηση κοινόχρηστων χώρων, αλλιώς η όποια απόφαση θα απορριφθεί από το ΣτΕ. Η πρόταση της Διοίκησης προέβλεπε την κατάργηση του δρόμου στην 25ης Μαρτίου και τη μετατροπή του σε κοινόχρηστο χώρο με πεζόδρομο, που αποτελεί “ουδέτερη” αλλαγή- δηλαδή δεν προσθέτει ή αφαιρεί κάτι στο ισοζύγιο των κοινόχρηστων χώρων. Περνώντας στην πλατεία Δημοκρατίας, εκεί η έρευνα έδειξε ότι το εμβαδόν της είναι ελλειμματικό σε σχέση με το Σχέδιο της περιοχής. Για να μην ρυμοτομηθούν, λοιπόν, αδίκως οι πέριξ ιδιοκτησίες, η αποκατάσταση του ελλείμματος αναζητήθηκε σε δημοτικό οικόπεδο, απέναντι από τις γραμμές του τρένου, που σήμερα λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος. Και φτάνουμε στην ΚΑΜΕΛΙΑ: Το τρίγωνο μπροστά στο κτήριο πρέπει να διευθετηθεί ως κοινόχρηστος χώρος, και έτσι ρυθμίζεται και το ισοζύγιο. Και απομένει το κτήριο, επιφάνειας 470 τ.μ., το οποίο όμως χάνει με την προηγούμενη διευθέτηση τη δυνατότητα οικοδόμησης και μετατρέπεται σε αυθαίρετο. “Η πόλη του Αγ. Στεφάνου σήμερα, με ευθύνη μιας σειράς Διοικήσεων, πόλη δεν είναι. Έτσι καλούμαστε να λύσουμε τα πολεοδομικά και χωροταξικά της προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ μια μεγάλη ανάπλαση, που θα ξεκινάει από την Κοιμήσεως Θεοτόκου, θα συμπεριλαμβάνει τις δυο πλατείες Ομόνοιας και Μ. Αντύπα, θα πιάνει τους χώρους του ΟΣΕ, θα περνάει απέναντι στην παλτεία Δημοκρατίας και στην Καμέλια και θα φτάνει μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Στο ίδιο πλαίσιο, και παρόλο που σεβόμαστε την πρόταση για την ίδρυση του Κέντρου Νεολαίας,   κρίνουμε πως το κτήριο της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, που το θεωρείτε ιστορικό, δεν έχει καμιά αρχιτεκτονική αξία, ενώ υποστηρίζουμε ότι το ιστορικό κέντρο του Αγ. Στεφάνου πρέπει να αναπλασθεί. Όσο για το Κέντρο Νεολαίας, στο πρόγραμμα της Δύναμης Ευθύνης περιλαμβάνεται ο στόχος να στεγασθεί σε δημοτικό οικόπεδο, επί της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου, μαζί με άλλες δημοτικές υπηρεσίες”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη για τη στήριξή του στην εισήγηση της Διοίκησης, ήδη από την προηγηθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Στην παραπάνω εισήγηση οι παρατάξεις της μειοψηφίας, συμφωνώντας μεν με την τροποποίηση του Ρυμοτομικού που θα λύσει την εκκρεμότητα με τα καταστήματα, αντέτασσαν εντούτοις πέντε σημεία, ειδικά για την ΚΑΜΕΛΙΑ: Την βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να φέρει την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στην περιοχή, και την συνακόλουθη κατεδάφιση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές- Την ιστορικότητα του κτηρίου που μπορεί μεν να μην παρουσιάζει το παραμικρό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είναι εντούτοις συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου- Τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί να κατεδαφιστεί- Το γεγονός πως με βάση την εισήγηση, το ισοζύγιο σε κοινόχρηστους χώρους εξασφαλιζόταν και χωρίς την κατεδάφιση του κτηρίου- Και τέλος, την ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων, και κυρίως αυτών του Αγ. Στεφάνου, πως η σχεδιαζόμενη ανάπλαση στο κέντρο της πόλης συνδέεται με την ύπαρξη της ΚΑΜΕΛΙΑΣ.

“Να δεσμευθείτε πως δεν θα προχωρήσετε σε καμιά ενέργεια μέχρι το τέλος του χρόνου”, ζήτησε η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ήδη υποψήφια Δήμαρχος με το Διόνυσο του Αύριο. “Κάθε Δημοτική Αρχή οφείλει να βρίσκεται δίπλα στο δημότη και να λειτουργεί προς όφελος του τόπου. Από τη μια πλευρά θέλουμε να βοηθήσουμε τους καταστηματάρχες να απεγκλωβιστούν από μια πολύχρονη ομηρία και η εισήγηση της Διοίκησης προτείνει εδώ ορθές επεμβάσεις. Εφόσον όμως διατηρείται το ισοζύγιο στους κοινόχρηστους χώρους χωρίς να χρειάζεται η κατεδάφιση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, προτείνω να δεσμευθούμε πως δεν θα προχωρήσουμε σε καμιά ενέργεια μέχρι τέλους του χρόνου, όταν θα έχει προκύψει και η νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου, καθώς και εμπεριστατωμένη μελέτη για τις δυνατότητες αξιοποίησης του κτηρίου από το Δήμο”, υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η κ. Μαϊχόσογλου.

Ως “νεότερο ιστορικό τοπόσημο στον Άγ. Στέφανο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές κατοίκων», χαρακτήρισε την ΚΑΜΕΛΙΑ ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, προσθέτοντας πως η παράταξή του είχε προτείνει στο παρελθόν την αξιοποίηση του κτηρίου ως Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο ίδιος ζήτησε την αποσύνδεση της τροποποίησης του Ρυμοτομικού από την κατεδάφιση του εν λόγω κτηρίου, ακόμα περισσότερο αν η κοινωνία των πολιτών δεν συνηγορεί σε μια τέτοια απόφαση, καθώς και την επαναφορά του θέματος για συζήτηση από μηδενική βάση με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, το 2024.

Οικονομικά συμφέροντα, για την περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, βλέπει πίσω από το χαρακτηρισμό του χώρου της ΚΑΜΕΛΙΑΣ ως κοινόχρηστου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου. Ο κ. Παντελόγλου, εκφράζοντας κι αυτός την απορία του για τη βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να φέρει το θέμα παραμονές εκλογών, τόνισε πως επειδή απέτυχε η προσπάθεια εκμετάλλευσης του κτηρίου με δημοπράτηση στο παρελθόν, όταν συνάντησε τη συντονισμένη αντίδραση τοπικών φορέων, σήμερα επιδιώκεται μιας άλλης μορφής εκμετάλλευση του χώρου, “στην οποία θα μας βρείτε απέναντι”, αντί να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων. Επέρριψε, τέλος, ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες Κοινοτικές και Δημοτικές Αρχές του Αγ. Στεφάνου για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη. 

 

«Στο παρελθόν είχα ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, επειδή θεωρούσα πως η περιοχή πάσχει από κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Σήμερα όμως, βλέπω τη θέση της Ένωσης Γονέων και σέβομαι- στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού- τη βούληση αυτών που κατά κύριο λόγο κατοικούν και κάνουν χρήση των υποδομών και έχουν  συλλογικές αναμνήσεις. Βλέπω και την εισήγηση της Διοίκησης που διαβεβαιώνει πως και χωρίς τον χαρακτηρισμό της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, πάλι θα έχουμε ισοζύγιο στους κοινόχρηστους χώρους”, υπογράμμισε η Λ. Φέρμελη, που μετά την παραίτηση του Ν. Κλήμη μιλούσε ως επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”.

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τοπικό δημοσιογραφικό site ότι σήμερα 29/8 συζητείται από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της γενικής ανάπλασης του κέντρου του Αγ. Στεφάνου, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση χαρακτηρισμού του κτηρίου της ΚΑΜΕΛΙΑΣ ως κοινόχρηστου χώρου. Υπενθυμίζουμε ότι πάγια θέση της Ένωσης Γονέων του Δήμου Διονύσου είναι η μετατροπή της ΚΑΜΕΛΙΑΣ σε Κέντρο Νεολαίας, ένα αίτημα που διεκδικούμε και υποστηρίζουμε χρόνια τώρα πόσο χρήσιμο θα ήταν, ιδίως με την έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, στην περιοχή μας. Άλλωστε ο νυν Δήμαρχος ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει υπέρ της θέσης της Ένωσης για το Στέκι Νεολαίας στην ΚΑΜΕΛΙΑ. Και διερωτώμαστε: Γιατί τέτοια βιασύνη λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές; Τι πραγματικά σημαίνει ο χαρακτηρισμός “κοινόχρηστος χώρος”; Μήπως το γκρέμισμά της; Απαιτούμε το θέμα να αποσυρθεί από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Δήμο προς την Ένωση και να επανασυζητηθεί σε νέες βάσεις μετά τις εκλογές. Να μην υπάρξει καμιά ενέργεια πριν από την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής”.

Στην επιστολή αυτή της Ένωσης, που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο τέως Πρόεδρός της Δ. Τσιράκης προσέθεσε δια ζώσης δυο ακόμη παραμέτρους: Την εκρηκτική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας που δημιουργεί «κλίμα βίας και τρομοκρατίας» τα τελευταία δυο χρόνια καθώς και την απουσία εναλλακτικού χώρου ως δημιουργικής διεξόδου. “Αυτό που εμείς επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός Κέντρου για τη νεολαία, στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, που θα είναι ένας φάρος στο σκοτάδι της περιοχής μας”, είπε καταλήγοντας ο κ. Τσιράκης.

“Οι επιχειρηματίες της εστίασης που δραστηριοποιούμαστε στην πλατεία, βλέπουμε τα πράγματα από το πρωί ως τα μεσάνυχτα και μέχρι τώρα πληρώνουμε πρόστιμα, θέλουμε να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Εδώ δεν μιλάμε για τραπεζοκαθίσματα αλλά για εκσυγχρονισμό της πόλης”, τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Κουλουψούζης, που μάλιστα υποστήριξε πως η δημιουργία Κέντρου Νεότητας στην ΚΑΜΕΛΙΑ θα ισοδυναμούσε με κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, προκαλώντας έτσι την αντίδραση πολλών δημοτικών συμβούλων αλλά και της Ένωσης.

“Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επιδιώκαμε την επίλυση του προβλήματος, που είχε φέρει πρόστιμα και ποινικές διώξεις στους καταστηματάρχες, συνεργαζόμενοι με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Περιφέρεια και φέρνουμε σήμερα την εισήγηση προς ψήφιση”, αντέτεινε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης: “Δεν είναι ξαφνική η σημερινή συζήτηση, αλλά έρχεται μετά από μια σειρά ενεργειών μας τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης. Αποσυνέδεσε, τέλος, τόσο ο ίδιος όσο και ο εντεταλμένος Πολεοδομίας Χ. Παπαβασιλείου, κάτοικος της περιοχής, την ανάπλαση του κέντρου του Αγ. Στεφάνου, που συζητείτο στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την- πιθανή αλλά όχι και αποφασισμένη- κατεδάφιση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ.

Συνολικότερη, τέλος, ήταν η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου, που απαντώντας στις επισημάνσεις των συναδέλφων του από τις μειοψηφίες τόνισε: “Αρχική μας πρόθεση ήταν να προχωρήσουμε σε σημειακή τροποποίηση του Ρυμοτομικού, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των καταστημάτων. Στην πορεία, και μετά από πολλές προσπάθειες, είδαμε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν, παρά μόνο στο πλαίσιο συνολικής διευθέτησης της περιοχής, ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Στη διευθέτηση αυτή βάλαμε σαφή κριτήρια πολεοδομικού σχεδιασμού”, υποστήριξε ο κ. Φωτάκης, επιμένοντας πως εφόσον χαρακτηρισθεί κοινόχρηστο το μπροστινό κομμάτι της ΚΑΜΕΛΙΑΣ, τότε το υπόλοιπο καθίσταται αυτομάτως μη άρτιο και οικοδομήσιμο, και το κτήριο θεωρείται αυθαίρετο. “Θέλουμε τελικά το ιστορικό κέντρο του Αγ. Στεφάνου να αναπλασθεί όπως πρέπει, ναι ή όχι; Και απευθύνομαι στις παρατάξεις που σε λίγες ημέρες θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών. Τέλος, η στάση και η φιλοσοφία μας για ένα χώρο δεν μπορεί να καθορισθεί από τη χρήση του. Κέντρο Νεότητας έχουμε στο πρόγραμμά μας και θα το θέσουμε σε λειτουργία πιλοτικά”.

Πάντως, νερό μπήκε στο κρασί του Αντιδημάρχου, μια που η μοναδική υποχώρηση που δέχθηκε να κάνει ήταν αυτή της μη κατεδάφισης της ΚΑΜΕΛΙΑΣ μέχρι τη λήξη της παρούσας δημοτικής περιόδου. Αυτή ήταν και η πρόταση που τελικά μπήκε σε ψηφοφορία και απέσπασε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με 19 θετικές ψήφους και 6 αρνητικές.

>Υπενθυμίζεται εδώ πως επί των ημερών της προηγούμενης Διοίκησης Ζαμάνη η ΚΑΜΕΛΙΑ, με αφορμή σχεδιαζόμενη δημοπράτηση για την ενοικίασή της, αποτέλεσε σημείο τριβής τόσο στο Τοπικό Αγ. Στεφάνου όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανάμεσα στην τότε Διοίκηση και τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Οι τελευταίες- ανάμεσά τους και η παράταξη που σήμερα διοικεί το Δήμο Διονύσου- είχαν υιοθετήσει τη θέση της Ένωσης Γονέων Διονύσου, να χρησιμοποιηθεί το εγκαταλελειμμένο κτήριο ως Κέντρο Νεολαίας, είχε μάλιστα διοργανωθεί από την Ένωση μπροστά από την ΚΑΜΕΛΙΑ σχετική ανοιχτή συζήτηση το καλοκαίρι του 2018.

Το 2021 το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, συζητώντας τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της περιοχής, με κατά πλειοψηφία απόφασή του είχε ταχθεί υπέρ της κατεδάφισης της ΚΑΜΕΛΙΑΣ.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2022, το Κέντρο Πολιτισμού “Χορεύρεσις” που αναζητούσε πέρυσι στέγη, είχε προτείνει στη νυν Διοίκηση, με αίτημά του μάλιστα και προς το Τοπικό Συμβούλιο Αγ. Στεφάνου, να αναλάβει τη συντήρηση της ΚΑΜΕΛΙΑΣ για τη στέγαση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση για την ανάπλαση. Η πρόταση αυτή, όπως ανέφερε και σε σχετική ανάρτησή της τον περασμένο Αύγουστο η Χορεύρεσις, είχε τότε πέσει στο κενό.