logo


Σε δυο ημέρες, την Πέμπτη 31 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών των παρατάξεων, που θα δώσουν τη μάχη στις αυτοδιοικητικές- δημοτικές και περιφερειακές- εκλογές την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με μια σειρά αλλαγών, τις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε με τροπολογίες και νομοθετικές ρυθμίσεις στις αρχές Αυγούστου.

*Η μεγαλύτερη από αυτές είναι βέβαια η αλλαγή του εκλογικού συστήματος: Καταργείται η απλή αναλογική, κι έτσι ολοκληρώνεται ο μικρός κύκλος ζωής της που δεν απέφερε όσα περίμεναν αυτοί που την πίστεψαν και την υποστήριξαν.

*Επιτυχών συνδυασμός θεωρείται αυτός που που θα αποσπάσει το 43%+1 ψήφο του εκλογικού σώματος στον πρώτο γύρο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι εκλογές επαναλαμβάνονται ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψήφιους μια Κυριακή αργότερα.

*Επαναφέρεται η πενταετής θητεία των Δημοτικών Αρχών, έναντι των τεσσάρων χρόνων που λήγουν στα τέλη του 2023. Η νέα θητεία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

*Μειώνεται ο αριθμός των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων. Όσον αφορά όμως στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου των 42.000 κατοίκων, κανονικά θα είχε Δημοτικό Συμβούλιο με 29 μέλη. Επειδή όμως προέρχεται από τη συνένωση 7 Κοινοτήτων, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα και στους 35 δημοτικούς συμβούλους, έναντι του 41μελούς σήμερα Δημοτικού Συμβουλίου.

*Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, το 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

*Μειώνεται εν προκειμένω και ο αριθμός των μελών των Τοπικών Συμβουλίων στους Καλλικρατικούς Δήμους. Για το Δήμο Διονύσου των 7 Κοινοτήτων, ο Διόνυσος, η Άνοιξη, η Δροσιά, το Κρυονέρι, η Σταμάτα και η Ροδόπολη θα έχουν 5μελή Τοπικά Συμβούλια (από 7μελή στην παρούσα θητεία) και μόνον ο Άγ. Στέφανος με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων θα διατηρήσει 11μελές Τοπικό Συμβούλιο.

Δυο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των συνδυασμών τους, οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών στην πόλη μας είναι πέντε, με δυο από αυτές να είναι νεοεμφανιζόμενες, και πιο συγκεκριμένα:

“Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο” με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Γ. Καλαφατέλη, που αν εκλεγεί θα γίνει ο πρώτος καλλικρατικός Δήμαρχος με τρεις- αν και όχι αλλεπάλληλες- θητείες.

Εύπολις” με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κ. Κουριδάκη. Η παράταξη, που ξεκίνησε ως Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου αποτέλεσε την ελάσσονα μειοψηφία στη θητεία που λήγει σε τέσσερις μήνες.

Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου” με επικεφαλής τον Τ. Παντελόγλου. Στις τάξεις της υπηρέτησε με συνέπεια το καθήκον του ο Π. Πανάγος που παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες και δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της παράταξης για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Νέος Διόνυσος”, η νέα παράταξη με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Ν. Καρυστινό. Προερχόμενος από τη νυν Διοίκηση, όπου μάλιστα υπηρέτησε στη θέση του Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Καρυστινός διεγράφη στις αρχές του 2022 από τη διοικούσα παράταξη, πληροφορήθηκε μάλιστα τη διαγραφή του κατά τη διάρκεια των Δημαιρεσιών εκείνου του Ιανουαρίου.

Τέλος, προερχόμενη από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, που στις 31 Δεκεμβρίου θα παύσουν υφιστάμενοι, η Κ. Μαϊχόσογλου τέθηκε επικεφαλής και θα διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου με την παράταξη “Ο Διόνυσος του Αύριο”.

Δεν μετέχουν στην εκλογική μάχη οι παρατάξεις “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που το 2019 είχε εκλέξει τρεις δημοτικούς συμβούλους, στελέχη της οποίας έχουν ήδη ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της Δύναμης Ευθύνης, καθώς και οι “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” που στις περασμένες εκλογές είχαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως κατεβλήθησαν εργώδεις και πολύμηνες προσπάθειες σύγκλισης των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν. Αποτέλεσμα όμως ήταν οι μεταπηδήσεις στελεχών και συμβούλων από τη μια στην άλλη παράταξη, με το σκηνικό να παραμένει θολό μέχρι την τελική ανακοίνωση των συνδυασμών, ενώ στη δημοσιότητα έχουν δοθεί ψήγματα μόνον των προγραμμάτων και των προθέσεων για τη νέα θητεία. Εξαίρεση αποτελεί η Δύναμη Ευθύνης που ως Διοίκηση του Δήμου περιέλαβε στον απολογισμό πεπραγμένων της και το πρόγραμμά της σε γενικές γραμμές για την επόμενη πενταετία.