logo


Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικό, ως ανεξάρτητο δημοκρατικό θεσμό, απευθύνεται με επιστολή του ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη “Νέος Διόνυσος”, καταθέτοντας προτάσεις για την τήρηση κανόνων δεοντολογίας και πολιτικού πολιτισμού στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Μεταξύ αυτών,  η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα θέσει κανόνες δεοντολογίας και θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο τήρησής τους, η διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και το στήσιμο υπαίθριων ενιαίων εκλογικών κέντρων, όπου ο δημότης να μπορεί να βρίσκει ενημερωτικό υλικό όλων των παρατάξεων.

Σχετική ήταν και η τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, κατά την οποία αναφερόμενος ειδικότερα στο βανδαλισμό που υπέστησαν τα γραφεία της παράταξης, ευχαρίστησε για τις δηλώσεις καταδίκης των Κ. Κουριδάκη επικεφαλής του Εύπολι, Κ. Μαϊχόσογλου επικεφαλής της παράταξης “Ο Διόνυσος του Αύριο» και Ν. Κλήμη, μέχρι σήμερα επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, την Τοπική Oργάνωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ζήτησε επιπλέον από τον Πρόεδρο να μοιραστεί η επιστολή του στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους, για να θέσουν από κοινού «κάποιους ελάχιστους κανόνες πολιτικής δεοντολογίας ώστε το κλίμα προς τις εκλογές να χαρακτηρίζεται από σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση και όπου είναι δυνατόν από εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων»:

Διόνυσος, 29/08/2023

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Α. Κρητικό
Κοιν.: Τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων
Θέμα: Κανόνες Δεοντολογίας και Πολιτικός Πολιτισμός κατά τον Προεκλογικό Αγώνα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

απευθύνομαι σε εσάς που εκπροσωπείτε τον ανεξάρτητο δημοκρατικό θεσμό του Προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου για να θέσω υπόψη σας ορισμένες πρακτικές προτάσεις ώστε να εφαρμοστούν στο ακέραιο κανόνες δεοντολογίας που ενισχύουν τον πολιτικό πολιτισμό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σας διευκρινίζω ότι απευθύνομαι σε εσάς που οφείλετε να είστε υπεράνω παρατάξεων και ανταγωνισμών και όχι στην παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία θα επιλέξει να συμμετέχει στον εκλογικό αγώνα και ως εκ τούτου δεν θα είναι αντικειμενική σε πιθανά συμβάντα που δεν αρμόζουν στην Δημοκρατία.

Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι το εκλογικό κέντρο της Παράταξης Νέος Διόνυσος, της οποίας είμαι επικεφαλής, έχει υποστεί δυο φορές επιθέσεις βανδαλισμού και σε αυτές τις έκνομες και καταδικαστέες πράξεις οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι χωρίς μικροσκοπιμότητες και αστερίσκους. Εμείς ως Παράταξη καλούμε όλες τις Παρατάξεις να περιφρουρήσουμε την ελευθερία έκφρασης και προβολής των ιδεών και ευχόμαστε τέτοιοι βανδαλισμοί να μην επαναληφθούν εις βάρος κανενός, είτε Παράταξης είτε υποψηφίου.

Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε σε λίγες μέρες εκπνέει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων κάθε Παράταξης που τελικά θα θελήσει να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών για την υπεύθυνη άσκηση της δημοτικής εξουσίας. Σας προτείνω λοιπόν ευθύς αμέσως να προχωρήσετε στις παρακάτω ενέργειες που θα διασφαλίσουν το ήρεμο κλίμα που έχει ανάγκη η πόλη μας και την αποφυγή ανταγωνισμών που προκαλούν αρνητικές εικόνες, εντελώς αντιαισθητικές με αφισοκολλήσεις και φυλλάδια διάσπαρτα στις πλατείες και τους δρόμους του Δήμου.

1. Να καλέσετε τους επικεφαλής των Παρατάξεων να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους σε μια ad hoc διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διαμορφώσει κανόνες δεοντολογίας και θα εποπτεύει στην εφαρμογή τους χωρίς να διστάζει να ανακοινώνει αποκλίσεις με συμπεριφορές που τραυματίζουν πρόσωπα και ηθικές αξίες. Ας αποδείξουμε ότι είμαστε καθόλα ικανοί να προβάλλουμε τα πιστεύω μας ως Παρατάξεις και ως κοινωνικό σύνολο και ας γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση με αφετηρία την άψογη προεκλογική μας αμοιβαιότητα και τον σεβασμό των αντιθέτων απόψεων.

2. Να αναλάβετε τον συντονισμό των υπηρεσιακών παραγόντων ώστε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που διαθέτει τις τεχνολογικές υποδομές, να διοργανωθεί διαδικτυακή συζήτηση (debate) ανάμεσα στους επικεφαλής των Παρατάξεων με τρόπο ισότιμο και βέβαια ενώπιον δημοσιογράφων που θα κληθούν να υποβάλλουν ερωτήσεις εκ περιτροπής, με προκαθορισμένο χρονικό όριο ερώτησης-απάντησης. Ας αποδείξουμε στην κοινή γνώμη ότι διαθέτουμε την ωριμότητα να συζητάμε επί της ουσίας και να αποφεύγουμε άγονες αντιπαραθέσεις που δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα και σαφήνεια ενεργειών για να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα.

3. Να αναλάβετε την πρωτοβουλία συνεννόησης ώστε να εκτιμηθεί αν είναι αποδεκτό να εγκατασταθούν σε ορισμένα κεντρικά σημεία υπαίθρια και καλαίσθητα μίνι “ενιαία εκλογικά κέντρα” με εναπόθεση του προεκλογικού υλικού κάθε παράταξης ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευχέρεια με μια επίσκεψη να γνωρίσει υποψηφίους των παρατάξεων, να συζητήσει και να παραλάβει ενημερωτικό υλικό. Ας αποδείξουμε ότι έχουμε τη βούληση να συνυπάρχουμε σε κοινούς χώρους με τρόπο πολιτισμένο μακριά από “οπαδικές” συμπεριφορές που καταδικάζει σύσσωμη η κοινή γνώμη

Κύριε Πρόεδρε και κύριοι Συνάδελφοι,

σας κατέθεσα ορισμένες πρακτικές και δημοκρατικά ωφέλιμες προτάσεις για την πολιτισμένη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα και ευελπιστώ ότι θα τις συζητήσουμε εκτενώς, θα τις βελτιώσουμε ή/και θα τις συμπληρώσουμε ώστε να εφαρμοστούν με τρόπο αποτελεσματικό

Σας εύχομαι καλό αγώνα, υπενθυμίζοντας το επίκαιρο αρχαίο ρητό «Ευ Αγωνίζεσθαι»

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Νίκος Καρυστινός
Υποψήφιος Δήμαρχος Επικεφαλής της Παράταξης Νέος Διόνυσος

E-mail : info@neosdionysos.gr