logo


Οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των νέων λατομείων, που η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει να εγκαταστήσει στην Πεντέλη, απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου στο περιθώριο της ειδικής συνεδρίασης για την εκλογή Αντιπροέδρου, την Κυριακή 6 Αυγούστου. Από τη μια πλευρά ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες της Διοίκησής του στην κατεύθυνση αποτροπής της εκ νέου εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας στο βουνό, και από την άλλη πλευρά οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας ζητούσαν συστηματικότερη ενημέρωση με πλήρη πρόσβαση στα δικόγραφα, στις επιστολές και στις προτάσεις του Δήμου αλλά και των αντιδίκων, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της υπόθεσης, ειδικά με το δεδομένο πως δεν υφίσταται πλέον η διαπαραταξιακή επιτροπή. Και όλοι συμφώνησαν σε μια λέξη: Μεθόδευση.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο των νέων Λατομείων, που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ επιδιώκει εδώ και δυο χρόνια να εγκαταστήσει στην Πεντέλη, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Διονύσου την Κυριακή 6 Αυγούστου, σε μια συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από τη διαδικασία εκλογής Αντιπροέδρου.

Ο κ. Καλαφατέλης, μιλώντας για μεθόδευση εκ μέρους της εταιρείας και unfair από την πλευρά της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε στην αιφνιδιαστική προώθηση- εκ μέρους του ΥΠΕΝ μέσω της Περιφέρειας Αττικής- της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που υπέβαλε η εταιρεία για αδειοδότηση λατομικής εκμετάλλευσης σε έκταση 800 και πλέον στρεμμάτων στο βουνό, με τη σχετική μάλιστα διαβούλευση στα αρμόδια συλλογικά όργανα να ορίζεται για μέσα στον Αύγουστο.

Ενημέρωσε εν συνεχεία το Σώμα για τις ενέργειες στις οποίες η Διοίκησή του και ο ίδιος προσωπικά προχώρησαν αμέσως μετά: Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με στελέχη του Υπουργείου, όπως η αρμόδια υφυπουργός Αλ. Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Κ. Δημόπουλος αλλά και ο υπουργός Θ. Σκυλακάκης, με τους οποίους επιδιώκεται συνάντηση, καθώς και της Περιφέρειας, όπως ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γ. Δημόπουλος και ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, επιστολή διαμαρτυρίας έχει σταλεί προς το ΥΠΕΝ συνοδευόμενη από αίτημα παράτασης της διαβούλευσης ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αποκρούσει με επιτυχία τη ΜΠΕ με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ ζητήθηκε και η παρέμβαση του βουλευτή Επικρατείας Μ. Βορίδη για το θέμα.

“Ένα θέμα που αναστατώνει την πόλη εδώ και δυόμιση χρόνια, επιχειρούν να το κλείσουν άρον άρον και αιφνιδιαστικά εν μέσω θερινών διακοπών όταν τόσο η εξεύρεση ειδικών επιστημόνων όσο και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων είναι εξαιρετικά δύσκολες. Γι’ αυτό θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μεθόδευση. Αλλά- και διαβεβαιώνω το Σώμα- όσο και αν το επιθυμεί η εταιρεία, δεν πρόκειται να το πετύχει γιατί και το Ρυθμιστικό της Αθήνας και ο αρχαιολογικός νόμος δεν επιτρέπουν τέτοιες εκμεταλλεύσεις στην Αττική”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας επιπλέον ότι μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς ηττοπάθεια και εφησυχασμό.

Ο κ. Καλαφατέλης προσέθεσε πως οι προθέσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ μπορούν να αποτραπούν εφόσον υλοποιηθεί η προεκλογική κυβερνητική δέσμευση για διάταξη απαγορευτική των αιτήσεων για διερευνητικές λατομικές γεωτρήσεις και εν συνεχεία τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, που να καταργεί τις Λατομικές Ζώνες, κάτι που θα επιδιωχθεί με το άνοιγμα της Βουλής μετά από τη θερινή διακοπή εργασιών της.

Πρόσβαση στα δικόγραφα και τις προτάσεις των αντιδίκων ζήτησαν από την πλευρά τους ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός και η Λ. Φέρμελη από τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, ως χρήσιμα εργαλεία και πληροφορίες. Η τελευταία μάλιστα είχε υποβάλει και πάλι το αίτημα προς τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, όταν ακόμη λειτουργούσε η διαπαραταξιακή επιτροπή, χωρίς όμως ανταπόκριση. Η κ. Φέρμελη, αμφισβητώντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για αποτροπή εγκατάστασης των νέων λατομείων, ζήτησε επιπλέον το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη των ενεργειών του Δήμου στο εξής, ασχέτως αν δοθεί ή όχι παράταση στη διαβούλευση της ΜΠΕ, ειδικά επειδή διανύουμε το μήνα των διακοπών: Σε ποιους έχει ανατεθεί ο έλεγχος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αν το πόρισμά τους για την απόκρουση της ΜΠΕ θα είναι επίσημο και υπογεγραμμένο, ποιες θα είναι οι νομικές ενέργειες από δω και πέρα.

Στο θέμα της ελλιπούς πληροφόρησης στάθηκε και ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να ενημερώσει εγκαίρως για όλες τις ήδη γενόμενες ενέργειες, αλλά και γι’ αυτές στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει, με το δεδομένο πως εκτός από μήνας διακοπών ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι προεκλογική περίοδος: “Βρισκόμαστε σε πολύ δυσχερή θέση, η μεθόδευση είναι απολύτως δεδομένη και κραυγαλέα και θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να πέσει στο κενό αυτή η προσπάθεια της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ”.

Τέλος, ένα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου, ο οποίος ζήτησε να μάθει- αλλά απάντηση δεν πήρε- αν η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη- εκτός από τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες “και ευχόμαστε να δοθεί η παράταση”- να υιοθετήσει δυναμικές ενέργειες και κινήσεις, “εφόσον τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θα θέλαμε, ώστε η άλλη πλευρά να αντιληφθεί πως ό,τι επικαλούμαστε εγγράφως, στην πράξη το πιστεύουμε και θα το κάνουμε”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Καλαφατέλης αποδέχθηκε το αίτημα των παρατάξεων να ενημερώνονται για τα δικόγραφα και τις προτάσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, ζήτησε τη συνδρομή του Σώματος στην εξεύρεση ειδικών επιστημόνων για τον έλεγχο της Μελέτης, ανακοίνωσε πως, παρά τις δυσκολίες λόγω εποχής, θα υπάρξει προσπάθεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον Αύγουστο με αποκλειστικό θέμα τα Λατομεία, ενώ τόνιζε συνεχώς πως ο Δήμος δεν θα θεωρήσει την παράταση δεδομένη (σ.σ. Η υπόσχεση από την πλευρά του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΝ ήταν πως απάντηση θετική θα φτάσει στο Δήμο μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε) και θα είναι έτοιμος να αντικρούσει την ΜΠΕ αρχές Σεπτεμβρίου.