logo


Εκτός Ημερησίας Διατάξεως παρέμβαση πραγματοποίησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 25 Ιουλίου, η Πρόεδρος των Εθελοντών Αρωγών Ζώων Αγ. Στεφάνου Ειρ. Κουτρουμάνου- Κουρεμένου. Αιτία για την παρέμβασή της, τοποθέτηση του Αντιδημάρχου (και) Φιλοζωίας Γ. Τσουδερού λίγες ημέρες νωρίτερα στην ίδια αίθουσα, σχετικά με ανάρτηση στο Facebook, που είδε το φως της δημοσιότητας αρχικά στον τοίχο του Συλλόγου και εν συνεχεία αναπαρήχθη από την Πρόεδρό του. Υπενθυμίζεται πως σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ανάρτησης αυτής, ο Αντιδήμαρχος είχε τονίσει πως περιλαμβάνει “υβριστικές αναφορές με απροκάλυπτα στοιχεία ρητορικής μίσους… απαράδεκτες, κατακριτέες και εξοβελιστέες…  που προσβάλλουν ευθέως τον πολιτικό πολιτισμό”, υπογραμμίζοντας πως στην ίδια ανάρτηση κανένα γεγονός ή συμβάν δεν αναφέρεται που να δικαιολογεί τέτοια προσωποποιημένη επίθεση.

Διαφορετική εικόνα δίνει εντούτοις με την παρέμβαση- απάντησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Κουτρουμάνου: Όχι μόνο ένα, αλλά πολλά και επανειλημμένα είναι τα συμβάντα που έχουν οδηγήσει αδέσποτα ζώα της πόλης στο θάνατο, υπογραμμίζει η Πρόεδρος των Εθελοντών, αποδίδοντάς τα στην έλλειψη ευσυνειδησίας, ενώ τονίζει πως η παρέμβαση του Αντιδημάρχου λίγες ημέρες νωρίτερα αποσκοπούσε στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η αναφορά της παρέμβασης σε υποβολή μήνυσης από το Σύλλογο κατά του Αντιδημάρχου για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, ειδικά σε περιστατικό τον περασμένο Ιούνιο. Όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος την Οδό Διονύσου, έχουν προηγηθεί δεκάδες ανάλογων μηνύσεων για αντίστοιχα συμβάντα.

Η παρέμβαση- απάντηση της κ. Κουτρουμάνου, όπως την ανέγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

Με αφορμή την παρέμβαση του Αντιδημάρχου Γ. Τσουδερού στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου αναφορικά με δημοσίευμα του Σωματείου «Εθελοντές Αρωγοί Ζώων Αγ. Στεφάνου», την οποία και αναδημοσίευσα στο προφίλ μου, την αναφορά του ονόματός μου δημοσίως στο ανώτατο όργανο του Δήμου και την καταγραφή του στα πρακτικά, παρακαλώ να μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω το ίδιο μέσο για να απαντήσω καθώς επίσης  να γίνει ομοίως η καταγραφή της απάντησής μου.

Απαντώντας στις κατηγορίες του αντιδημάρχου, εν πρώτης δεν γίνεται  «μνεία γεγονότος ή συμβάντος» διότι το αντικείμενο της αναρτήσεως αφορά σε πολλά και επανειλημμένα συμβάντα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αδέσποτων ζώων και όχι σε ένα μόνο. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα ακόλουθα δύο περιστατικά:

  • 11 Μαΐου ενημερώθηκε το αρμόδιο τμήμα και ο αντιδήμαρχος προσωπικά, για εγκατάλειψη 4 μωρών γατιών κοντά στο 1ο δημοτικό του Αγίου Στεφάνου. Τα ζώα έμειναν αβοήθητα τουλάχιστον 6 ώρες μέχρι που λάβαμε γνώση του γεγονότος και τα περισυλλέξαμε. Δυστυχώς ο χρόνος που μεσολάβησε ήταν μοιραίος για τόσο νεαρά ζώα. Κατέληξαν όλα.
  • 23 Ιουνίου ενημερώθηκε η επιτροπή αδεσπότων και ο αντιδήμαρχος προσωπικά από εμάς για τραυματισμένη γάτα από τροχαίο στην Άνοιξη. Δεν πήγε ποτέ κανείς. Η γάτα κατέληξε 16 ώρες αργότερα στο πεζοδρόμιο, αβοήθητη. 16 ΩΡΕΣ.

Στην ανάρτηση δεν υπάρχει “ρητορικής μίσους”, διότι δεν υπάρχει ρητορική. «Ρητορική», σύμφωνα με το λεξικό, «είναι η τεχνική της χρήσης του λόγου, προφορικού ή γραπτού, ώστε να είναι πειστικός, αποτελεσματικός». Εν αντιθέσει, θαυμάσιο δείγμα ρητορικής είναι το κείμενο της παρέμβασης του αντιδημάρχου.

Και εφόσον παραδέχεται ότι «τέτοιες επαίσχυντες αναρτήσεις δεν χρήζουν σοβαρής υπηρεσιακής απαντήσεως» τότε γιατί  παρενέβη; Αλλά θα απαντήσω στο ρητορικό ερώτημα αμέσως. Παρενέβη για να κρύψει την ουσία της αναρτήσεως, ότι δηλαδή ΔΕΝ «εκτελεί ευσυνειδήτως τα ανατεθέντα σε αυτόν καθήκοντα» και να προσδώσει στην ανάρτηση πολιτικό χαρακτήρα χρησιμοποιώντας  ο ίδιος «επιλήψιμο ύφος και ήθος», εφόσον ψευδώς αναφέρει ότι εγώ είμαι μέλος της παράταξης «Εύπολις».

Στο κείμενο δεν υπάρχουν κατ’ ουδένα τρόπο υβριστικές αναφορές. Τουναντίον, με αμετροέπεια, ο αντιδήμαρχος τις επινόησε και τις χαρακτήρισε  ως «απαράδεκτες, κατακριτέες και εξοβελιστέες» προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θέμα πολιτικά.

Αντιθέτως η ανάρτηση δεν έχει καμία πολιτική χροιά.  Το μόνο ενδιαφέρον για ένα φιλοζωικό σωματείο αποτελεί η ευζωία των ζώων και η τήρηση του νόμου, μέλη δε μπορούν να είναι όλοι οι πραγματικοί φιλόζωοι πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών ή δημοτικών παρατάξεων.

Ως προς δε τον τρόπο της εκτέλεσης των καθηκόντων του αντιδημάρχου έχουμε υποβάλει σχετική μήνυση, καθώς προκαλεί αλγεινή εντύπωση η εκκωφαντική ανυπαρξία του σε ένα δήμο που θέλει να δηλώνει φιλόζωος.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Ειρήνη Κουτρουμάνου

Δεν  θέλει να δηλώνει, είναι φιλόζωος ο Δήμος Διονύσου, έσπευσε να απαντήσει αμέσως μετά ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, επικαλούμενος την κατάταξη του Δήμου ανάμεσα σ’ αυτούς που το 2021 ακολούθησαν καλές πρακτικές αντιμετώπισης των αδέσποτων και διακρίθηκαν για τον πολιτισμό τους, σύμφωνα με τη Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Παραδεχόμενος πιθανές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής,  ο κ. Καλαφατέλης επέκρινε κι αυτός από την πλευρά του ως επαίσχυντο και διχαστικό το ύφος της ανάρτησης του Σωματείου, επιμένοντας στο χαρακτηρισμό “ρητορική μίσους”.

Περαιτέρω διευκρινίσεις, τέλος, έδωσε ο Αντιδήμαρχος, που επεσήμανε πως η Υπηρεσία δουλεύει πενθήμερο με συγκεκριμένο ωράριο, ενώ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε το αίτημα για εργασία τις εξαιρέσιμες ημέρες και τις αργίες. Παρόλ’ αυτά προσπαθεί κατά το δυνατόν με φιλοτιμία και αίσθημα ευθύνης να αντεπεξέλθει “και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες και τα βράδια και όποτε παραστεί ανάγκη. Αν γνωρίζατε για το τραυματισμένο γατάκι, γιατί εσείς δεν φροντίσατε να το μεταφέρετε στο νοσοκομείο;’ ρώτησε ο κ. Τσουδερός, χωρίς πάντως να επιτραπεί στην κ. Κουτρουμάνου να απαντήσει.

Η ίδια δηλώνει στην Οδό Διονύσου πως αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό, ότι η Αποκεντρωμένη αρνήθηκε την εργασία σε εξαιρέσιμες και αργίες, και φέρνει ως παράδειγμα το Δήμο Αθηναίων- “μεγάλος Δήμος είναι, αλλά ας το κάνουμε κι εμείς σε μικρότερη κλίμακα”- που με προσωπικό και αυτοκίνητα αλωνίζει καθημερινά τους δρόμους για την προστασία των αδέσποτων.