logo


Ομόφωνα υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου η εισήγηση κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 1 Αυγούστου, παρουσία του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Τσουδερού και πολλών δημοτικών συμβούλων παρατάξεων της μειοψηφίας. Υπενθυμίζεται πως αφορμή για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση στάθηκε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, με στόχο την αδειοδότηση για ανάπτυξη δραστηριότητας εξόρυξης μαρμάρου σε έκταση 800 στρεμμάτων στο βουνό, ακριβώς δίπλα στην πόλη. Η εξέλιξη αυτή, που απαιτεί διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο(!), έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ, που ξεκίνησαν το 2021 και επί δυο χρόνια απέκρουε με επιτυχία ο Δήμος Διονύσου. Τώρα όμως;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν όσοι παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, έχοντας διαφορετική πραγματικότητα αλλά και μεθόδευση μπροστά τους:

Η νέα ΜΠΕ διαφοροποιεί τα δεδομένα της επιδιωκόμενης επένδυσης (σ.σ. όχι πλέον επιφανειακή, αλλά υπόγεια εξόρυξη), απαντά σε όλα τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έχει αναπτύξει ο Δήμος (σ.σ. καμιά σύγκρουση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, λέει η εταιρεία, ενώ και το Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης θεσμοθετεί λατομικές ζώνες), προσθέτει καινούργια στοιχεία, που σε κάποιες περιπτώσεις αναιρούν προηγούμενες εκτιμήσεις, «πατάει» στην αποδοτικότητα της εκμετάλλευσης την οποία πολλαπλασιάζει (σ.σ. Από 5% πριν μόλις δυο χρόνια, σε 15% ανεβάζει σήμερα την αποληψιμότητα σε μάρμαρο!) και, τελικά, “αθωώνει” την επιδιωκόμενη δραστηριότητα, ελαχιστοποιώντας τις τυχόν επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Η μοναδική ενόχληση, την οποία δέχεται η 400 σελίδων Μελέτη, είναι αυτή από την κυκλοφορία των φορτηγών που θα μεταφέρουν το μάρμαρο σε εργοστάσιο επεξεργασίας στα Μέγαρα. Τέλος, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αξιολογηθούν μέσα στον Αύγουστο- ποια καλύτερη περίσταση, μια που η μαζική συσπείρωση και τα κοινωνικά αντανακλαστικά είναι μειωμένα λόγω θέρους;

Η άποψη πάντως που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου ήταν να μη δοθεί βάρος στην αντίκρουση της ΜΠΕ, μια που το ζήτημα χαρακτηρίστηκε κατ’ εξοχήν πολιτικό, και η έκβασή του θα φωτογραφίζει ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης. Της ίδιας κυβέρνησης, υπενθύμιζαν όλοι, που προεκλογικά από το βήμα της Βουλής, δια στόματος τότε υπουργού ΠΕΝ Κ. Σκρέκα, δεσμευόταν για τρία πράγματα: Όχι Λατομεία στην Πεντέλη, μεταβατική διάταξη που θα τα απαγορεύει, τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα καταργεί δια παντός τις λατομικές ζώνες.

Ο υπουργός εντωμεταξύ άλλαξε- και συνάντηση με τον νέο υΠΕΝ Θ. Σκυλακάκη έχει ζητήσει εσπευσμένα ο Δήμαρχος Διονύσου. Παράλληλα ο τελευταίος με έγγραφο αίτημά του έχει ζητήσει από το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΝ Γ. Δημόπουλο παράταση στην προθεσμία διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Η απάντηση του Διευθυντή αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας. Και αν η εβδομάδα περάσει άπρακτη, όλοι χθες συμφωνούσαν πως έτσι αποδεικνύεται η πραγματική βούληση της κυβέρνησης, τα πράγματα παίρνουν άκρως ανησυχητική τροπή και “ξεκινά ο πόλεμος”.

Στον πόλεμο αυτόν, ευθύνες έχουν όσοι εξαπάτησαν και παραπλάνησαν με ανεδαφικές υποσχέσεις το Δήμο Διονύσου: “Πείτε μας εδώ με ονόματα, ποιοι ήταν αυτοί”, κάλεσε το Δήμαρχο η τοπική σύμβουλος Δ. Ιατρού.

Στον πόλεμο αυτόν, “ο Δήμαρχος έχει την απεριόριστη δύναμη σε τοπικό επίπεδο, να διεκδικήσει και να προστατέψει, εφόσον έχει τη βούληση, τα συμφέροντα του Δήμου», υπογράμμισε ο συνάδελφός της Κ. Μπομπής, ο οποίος πάντως κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως διέλυσε τη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των λατομείων ενώ πανηγύρισε πρόωρα, όπως αποδείχθηκε, για τη λύση του προβλήματος.

Στον πόλεμο αυτόν, θα χρειαστεί ο Δήμος εξειδικευμένη νομική και τεχνική βοήθεια, επεσήμανε ο προεδρεύων Λ. Γεωργοκίτσος, προτείνοντας την ανάθεση του ελέγχου της ΜΠΕ σε μεταλλειολόγο (σ.σ. κάτι που επί δυο χρόνια προτεινόταν κατά κόρον από τη διαπαραταξιακή επιτροπή προς το Δήμο, χωρίς ανταπόκριση) και σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, ώστε να επιστρατευθούν όλα τα νομικά βοηθήματα.

Στον πόλεμο αυτόν, ανάχωμα θα αποτελούσε η πρωτοβουλία για ανάπλαση του Πεντελικού, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, από την οποία υιοθετήθηκε μόνο η χάραξη μονοπατιών, υπενθύμισε ο τοπικός σύμβουλος Θ. Κατσανεβάκης.

Στον πόλεμο αυτόν, ο στόχος είναι κοινός, κοινή και η θέση της πόλης κατά των Λατομείων, τόνισε η συνάδελφός του Π. Οικονομάκου.

Στον πόλεμο αυτόν, μπορεί και στο Διόνυσο να έχει εφαρμογή η κυβερνητική βούληση για επενδύσεις έναντι του “ωραίου παρθένου δάσους”, όπως επιδιώκεται και στην Κέρκυρα, υπενθύμισε τέλος η Κ. Τσάκωνα.

Τις τοποθετήσεις των τοπικών, ακολούθησαν οι παρεμβάσεις όσων δημοτικών συμβούλων και επικεφαλής παρατάξεων προσήλθαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας:

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο επικεφαλής των «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» Ν. Κλήμης, υπογραμμίζοντας πως στο όνομα της συνέχειας της Διοίκησης ο Δήμος πρέπει να ασκήσει πιέσεις ώστε να επιβεβαιωθούν οι υποσχέσεις του τέως υπουργού ΠΕΝ. Κάλεσε επιπλέον όλες τις παρατάξεις να εναντιωθούν εμπράκτως στην εγκατάσταση νέων Λατομείων στην Πεντέλη με παραστάσεις διαμαρτυρίας, ομόφωνη καταγγελία της κυβέρνησης και συνεχείς δράσεις. Από την ίδια παράταξη η Λ. Φέρμελη συνέδεσε την επικείμενη δημοπράτηση για τη διάνοιξη της Λ. Διονύσου με την επιδιωκόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ στην Πεντέλη, ενώ για μια ακόμη φορά ρώτησε- αλλά απάντηση δεν έλαβε και πάλι- για την εξέλιξη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων κατά των λατομείων στις 15 Ιουνίου.

Δυναμικές ενέργειες, χωρίς όμως να τις εξειδικεύσει, πρότεινε η Κ. Μαϊχόσογλου, υποψήφια Δήμαρχος με την παράταξη “Ο Διόνυσος του αύριο” ενώ ο Εύπολις εκπροσωπήθηκε από το δημοτικό σύμβουλο Δ. Αλεξανδρή, που επέμεινε στις προγραμματιζόμενες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ο δε Ν. Καρυστινός, επικεφαλής της παράταξης Νέος Διόνυσος, παρόλο που προσήλθε στην έναρξη της συνεδρίασης, χρειάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα και επανήλθε στο πέρας της.

Αφήνουμε για το τέλος τον Π. Πανάγο, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου και από τα πλέον ενεργά μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής. Ο κ. Πανάγος κατέθεσε στο Τοπικό Συμβούλιο σειρά προτάσεων, ιεραρχημένων ανάλογα με τις εξελίξεις, από τις οποίες κάποιες απευθύνονταν προς τη Δημοτική Αρχή (αξιολόγηση της ΜΠΕ από εξειδικευμένους επιστήμονες, απαίτηση για την τήρηση των υποσχέσεων Σκρέκα στη Βουλή, κλιμακούμενη αναστολή της λειτουργίας του Δήμου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στου Μαξίμου, στα συναρμόδια υπουργεία, στην Περιφέρεια και στις αδειοδοτικές Αρχές, ανάδειξη του θέματος στα κεντρικά ΜΜΕ, περαιτέρω συλλογή υπογραφών, τοπικό δημοψήφισμα, αποκλεισμός της πρόσβασης στην Πεντέλη, καταγγελία της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων αρχών στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων) αλλά και προς το Τοπικό Συμβούλιο, που θα μπορούσε ανάλογα με τις εξελίξεις ακόμη και να παραιτηθεί “προκειμένου να μην συνεργήσει σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πεντελικό όρος και δεν θα συμμετέχει σε καμιά εκλογική διαδικασία και συμμετοχή σε παρατάξεις”.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Δήμαρχος κάλεσε σε συλλογικό αγώνα κατά των Λατομείων, μακριά από κινδυνολογίες, αλλά και ηττοπάθεια ή εφησυχασμό, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως η Διοίκησή του έχει την εμπειρία και θα λύσει το πρόβλημα. Ο κ. Καλαφατέλης, βασιζόμενος σε έγγραφες εκτιμήσεις του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, τον οποίο οι εξελίξεις βρήκαν σε σύντομες διακοπές στη γενέτειρά του, δήλωσε πως δεν μπορούν να ανατραπούν οι παλαιότερες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ή οι επιταγές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Ανακοίνωσε παράλληλα πως ήδη έχει στείλει γραπτή επιστολή προς το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΝ, διαμαρτυρόμενος για τη μεθόδευση αναφορικά με τη ΜΠΕ και ζητώντας παράταση στην προθεσμία διαβούλευσης, έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου (σ.σ. το οποίο επίσης θα συζητήσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, με τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη, αλλά και με την υφυπουργό ΠΕΝ Αλ. Σδούκου, ενώ εκκρεμεί συνάντησή του με τον κ. Σκυλακάκη. Τέλος, ο Δήμαρχος κάλεσε φορείς και παρατάξεις σε εγρήγορση, τονίζοντας για μια ακόμη φορά πως η ίδρυση Λατομείων στην Πεντέλη είναι casus belli  για την πόλη μας.

Έτσι, και μετά από την ομόφωνη έγκριση της εισήγησης από το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου, τα αιτήματα που διαβιβάζονται προς τη Δημοτική Αρχή είναι:

1. Να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει την λήψη δυναμικών μέτρων εναντίον της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ

2. Να επικαιροποιήσει το Ομόφωνο Ψήφισμα του ΔΣ της 04.03.2022

3. Να πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ, Πολιτισμού, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Περιφέρεια Αττικής, Δασαρχείο Πεντέλης και λοιπές αδειοδοτικές Αρχές.

4. Να λάβει όλα τα δέοντα νομικά μέτρα, όπου απαιτείται και

5. Να πραγματοποιήσει συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να του επισημανθεί η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι ελάχιστες εστίες πρασίνου που έχουν απομείνει πλέον στην Αττική, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.