logo


Πέντε αιτήματα προς τη Δημοτική Αρχή περιλαμβάνει η εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, που στην αυριανή (1/8) έκτακτη συνεδρίασή του θα συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της λειτουργίας νέων λατομείων στην Πεντέλη, μετά και από τις κινήσεις της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ. Η εισήγηση του Τοπικού ζητεί την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη δυναμικών μέτρων καθώς και επικαιροποίηση του περυσινού ομόφωνου ψηφίσματος, την πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες αδειοδοτικές Αρχές, τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων νομικών μέτρων και τέλος συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης έχει ως εξής:

31/07/2023

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Θέμα 1ο: «Εξελίξεις στην υπόθεση νέων λατομείων στο Πεντελικό όρος».

Μετά την κοινοποίηση στις 25.07.2023 στον Δήμο Διονύσου, από την Περιφέρεια Αττικής του υπ’ αριθμόν 77528/5090 εγγράφου του ΥΠΕΝ, για διαβούλευση του φακέλου ΜΠΕ, εντός προθεσμίας 30 ημερών, για την εκμετάλλευση τεσσάρων λατομείων μαρμάρου, συνολικού εμβαδού 803.745 τμ. στη θέση ΒΑΘΕΙΑ ΧΟΥΝΗ ΡΑΠΕΝΤΩΣΑΣ της Δ.Κ Διονύσου Αττικής, δημιουργούνται νέες εξελίξεις στην υπόθεση νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος.

Τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκφράζονται μέσω της εταιρίας ΜΕΓΑΛΙΘΗΚΗ, μετά την παρέλευση περισσότερων από δύο χρόνων (13.04.2021), προσπαθούν δυστυχώς και πάλι με διαφορετικές μεθόδους, να δημιουργήσουν νέα λατομεία στο Πεντελικό Όρος, μοναδικού εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου και ζωής, όχι μόνο για τον Δήμο Διονύσου, αλλά και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής των τεσσάρων περίπου εκατομμυρίων κατοίκων της.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες της ΜΕΓΑΛΙΘΗΚΗ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για αυτήν αποτελέσματα και επιχειρεί εκ νέου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα, με την κάλυψη βεβαίως των αρμοδίων Υπουργείων ΥΠΕΝ, Πολιτισμού, Περιφέρεια Αττικής, Δασαρχείου Πεντέλης και των υπολοίπων αδειοδοτικών Αρχών.

ΕΠΕΙΔΗ
Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες και μάλιστα σε Αρχαιολογικό χώρο της Πεντέλης και καταφύγιο άγριας ζωής
α. Θα πλήξουν βάναυσα το περιβάλλον, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα δημιουργηθεί από την σκόνη, τον θόρυβο και την σοβαρότατη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.
β. Θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μας και
γ. Θα απομειώσουν την αξία της περιουσίας μας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%

ΖΗΤΟΥΜΕ:
από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Διονύσου.
1. Να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει την λήψη δυναμικών μέτρων εναντίον της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ

2. Να επικαιροποιήσει το Ομόφωνο Ψήφισμα του ΔΣ της 04.03.2022

3. Να πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ, Πολιτισμού, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Περιφέρεια Αττικής, Δασαρχείο Πεντέλης και λοιπές αδειοδοτικές Αρχές.

4. Να λάβει όλα τα δέοντα νομικά μέτρα, όπου απαιτείται και

5. Να πραγματοποιήσει συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό , προκειμένου να του επισημανθεί η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι ελάχιστες εστίες πρασίνου που έχουν απομείνει πλέον στην Αττική, μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Κ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ