logo


Έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 1 Αυγούστου, στη μία μετά το μεσημέρι, μετά και από την πρόσφατη εξέλιξη, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εκ νέου εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας εξόρυξης μαρμάρου από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ σε έκταση 800 και πλέον στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται πως η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μόλις πριν από δυο ημέρες, όταν από το ΥΠΕΝ μέσω της Περιφέρειας εστάλη στο Δήμο Διονύσου η ΜΠΕ, με αποκλειστική προθεσμία διαβούλευσης 30 ημερών. Όπως ενημέρωσε την Οδό Διονύσου η Λ. Φέρμελη, δημοτική σύμβουλος με τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο”, πρόκειται για ένα μακροσκελέστατο κείμενο άνω των 300 σελίδων, 400 μαζί με τα παραρτήματα, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί νέα Μελέτη, με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά που μάλιστα “απαντούν” στα επιχειρήματα του Δήμου και της διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως εκφράζονταν από το 2021:

Τότε, το Μάιο του 2021, για διαβούλευση είχε έρθει η ΜΠΕ για την εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας σε ένα χώρο στην Πεντέλη. Σύντομα διαπιστώθηκε πως πραγματική πρόθεση της εταιρείας ήταν να αναπτύξει τη δραστηριότητα αυτή σε πέντε χώρους, κατατέμνοντας μάλιστα μια συνολική έκταση 900 περίπου στρεμμάτων σε πέντε κομμάτια, για αυτό και είχε απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι υποδεέστερη ελεγκτική Αρχή. Το επιχείρημα του Δήμου περί -αντισυνταγματικής- κατάτμησης φαίνεται πως εκλείπει στην παρούσα ΜΠΕ, μια που αφορά σε ενιαία πλέον έκταση 800 στρεμμάτων, για την οποία η εταιρεία απευθύνθηκε στην υπέρτερη Αρχή, δηλαδή στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σημειώνεται εδώ πως η ενοποίηση αφορά στους 4 πρώτους λατομικούς χώρους, για τους οποίους μιλούσε αρχικά η εταιρεία, ενώ στην τωρινή ΜΠΕ παραλείπεται ο πέμπτος που προοριζόταν για εργοστάσιο επεξεργασίας του μαρμάρου.

Στη νέα ΜΠΕ διαφοροποιείται ακόμη ο τρόπος εξόρυξης του μαρμάρου- πλέον θα γίνεται υπόγεια, υποστηρίζει η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί πρόβλημα η γειτνίαση με μια σειρά αρχαιολογικών χώρων. Αυτό, η γειτνίαση δηλαδή με το Βωμό Διονύσου στη Ραπεντώσα και η όχληση από λατομική δραστηριότητα, ήταν και ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα του Δήμου, το οποίο μάλιστα είχε προκαλέσει την απορριπτική, και καθοριστική τότε, απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την πρώτη Μελέτη.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη ΜΠΕ για τη θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου, το οποίο προχωρώντας πέρα από την εφαρμογή της νομοθεσίας, εκτιμά σε επίσημο έγγραφό του πως μετά από την ανάπτυξη της λατομικής δραστηριότητας “η τελική εικόνα θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την υφιστάμενη και η οπτική ποιότητα του τοπίου θα αναβαθμισθεί”!

Εντωμεταξύ, η αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΝ αποτελεί αίνιγμα αναφορικά με την ειλημμένη δέσμευση στη Βουλή του τέως Υπουργού Κ. Σκρέκα περί τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος του Πεντελικού του 1988, στο κομμάτι της θεσμοθέτησης λατομικών ζωνών στο βουνό, που εξυπηρετούσε τα τότε Λατομεία. Τα τελευταία έπαυσαν να λειτουργούν στις αρχές του 2000. Εντούτοις στη Μελέτη τονίζεται πως με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα η εταιρεία θα αναπτύξει δραστηριότητα σε χώρο που είναι- και παραμένει σήμερα- χαρακτηρισμένος ως λατομικός.

Επιπλέον, η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ εξαρχής ισχυριζόταν ότι το μαρμαροφόρο κοίτασμα στην περιοχή ενδιαφέροντός της, μετά από μακροσκοπική εξέταση, είναι πλούσιο, υπολογίζοντάς το στο 15%(!) χωρίς μέχρι στιγμής τούτο να έχει διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί από καμιά άλλη πηγή, παρά τις εξαρχής προτροπές της διαπαραταξιακής επιτροπής προς τη Διοίκηση του Δήμου να αναθέσει σε εμπειρογνώμονα το σχετικό έλεγχο. Στην ίδια ΜΠΕ αναφέρεται εξάλλου πως η εξάντληση του κοιτάσματος θα γίνει σε 35 περίπου χρόνια, επιφυλασσόμενοι πάντως για πιθανή αλλαγή δεδομένων, αλλά και πως στο τέλος αυτών των 35 χρόνων θα διατεθεί κονδύλι 300.000 ευρώ για την αποκατάσταση του τοπίου και τη φύτευση.

Τέλος, προβληματισμό προκαλεί, τονίζει η κ. Φέρμελη, η αναφορά στη ΜΠΕ για επεξεργασία του προϊόντος που θα εξορύσσεται, σε εργοστάσιο στα Μέγαρα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παλαιότερη, εκπεφρασμένη στην πρώτη ΜΠΕ, πρόθεση της εταιρείας να εγκαταστήσει ίδιο εργοστάσιο σε πέμπτο λατομικό χώρο στην Πεντέλη. Η κίνηση αυτή, της μεταφοράς τόνων μαρμάρου με εκατοντάδες φορτηγά από το βουνό στα Μέγαρα μέσω της Λεωφόρου Διονύσου, θα έχει ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της ποιότητας ζωή των κατοίκων σε όλους τους τομείς- ρύπανση όλων των ειδών, κυκλοφοριακή ασφυξία, απομείωση της περιουσίας τους. Εκτός και αν… Εκτός και αν, μπροστά στο ορατό πλήγμα κατά του περιβάλλοντος, ένα εργοστάσιο στον πέμπτο χώρο προβάλει ως δια μαγείας ως μονόδρομος στη λύση του προβλήματος.