logo


Σε ευρεία κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 12 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο Δήμο Διονύσου, αποκλείοντας με μπουλντόζες το κτήριο του κεντρικού Δημαρχείου στον Άγ. Στέφανο, και κρατώντας κλειστό το Αμαξοστάσιο στην οδό Λακωνίας.

Αιτία της κινητοποίησης, που οργάνωσε το Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΣΥΔΗΚΥ), και στήριξε και ο Σύλλογος Εργαζομένων (ΣΕΔΔ) του Δήμου (σ.σ. υπενθυμίζεται πως στο Δήμο Διονύσου δραστηριοποιούνται δυο εργατικά Σωματεία), ήταν σειρά αιτημάτων, που παραμένουν ανικανοποίητα εδώ και μήνες, παρά τις συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τη Δημοτική Αρχή.

Κεντρικό ανάμεσα στα αιτήματα αυτά και πρώτο πρώτο στη λίστα, η καταβολή υπερωριών και νυχτερινών. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το σχετικό ΦΕΚ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι- τουλάχιστον όσοι απασχολούνται στο Περιβάλλον και την Ύδρευση- να έχουν πληρωθεί για τις υπερωρίες Απριλίου, Μαΐου και όπου να’ ναι και Ιουνίου, αλλά να εκκρεμεί η καταβολή των υπερωριών για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσο για το αντίστοιχο ΦΕΚ του δεύτερου εξάμηνου, αυτό υπογράφηκε μόλις σήμερα, μέσα Ιουλίου, δεν προβλέπεται να δημοσιευθεί πριν από ένα 10ήμερο. Έτσι είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίζουν για τις διακοπές τους στην έγκαιρη καταβολή των υπερωριών.

Υποκατηγορία στους παραπάνω αποτελούν 7 εργαζόμενοι- προϊστάμενος, επόπτης και χειριστές- για τους οποίους η μεν Δημοτική Αρχή επικαλείται πως λόγω θέσης δεν δικαιούνται όσα ζητούν (κυρίως νυχτερινή αποζημίωση), ενώ οι εργαζόμενοι προσκομίζουν έγγραφο του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο οι παραπάνω κατηγορίες λαμβάνουν κανονικά την αποζημίωση αυτή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην κατηγορία αυτή για το Δήμο Διονύσου ανήκουν εργαζόμενοι που στη διάρκεια των χιονοπτώσεων, για παράδειγμα, ξεχνούν το σπίτι τους για να κρατήσουν τους δρόμους της πόλης ανοιχτούς.

Μια τρίτη, τέλος, κατηγορία αφορά σε 24 εργαζόμενους- Δημοτική Αστυνομία, ληξίαρχοι, πρακτικογράφοι και ειδικοί συνεργάτες Δημάρχου- οι οποίοι από λάθος της Υπηρεσίας Εσόδων έμειναν εκτός καταβολής υπερωριών.

Πάντως οι εργαζόμενοι, σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, απαντούν πως κάθε χρόνο σημειώνεται απώλεια υπερωριών, μια που τα σχετικά ΦΕΚ δημοσιεύονται με καθυστερήσεις κι έτσι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, μέσα στα οποία μπορούν να γίνουν και να δικαιολογηθούν οι υπερωρίες αυτές.

Η καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δεν δόθηκαν εγκαίρως, αποτελεί ένα ακόμη επιτακτικό αίτημα των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται εδώ πως τον περασμένο Ιούνιο, και υπό την πίεση της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων στο ταμείο του Δήμου, η Δημοτική Αρχή κατέβαλε το ποσόν των 202.000 ευρώ σε 116 εργαζόμενους, κυρίως αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), που είχαν προσφύγει δικαστικά για τα ΜΑΠ περασμένων ετών. Την ίδια οδό, τη δικαστική, επέλεξαν και οι μόνιμοι υπάλληλοι, με κάποιους συναδέλφους τους αορίστου χρόνου που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη ομάδα, για ένα ποσό που το Σωματείο ανεβάζει στις 100.000 ευρώ, διεκδικώντας την τιμή μονάδας που όρισε το Δικαστήριο στην υπόθεση του Ιουνίου, και όχι τη χαμηλότερη που έχει επιτευχθεί μέσα από τους διαγωνισμούς. Το Σωματείο, εξάλλου, επιδιώκει για το συγκεκριμένο θέμα εξωδικαστική λύση- απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ταυτόχρονη παραίτηση των εργαζόμενων από το δικόγραφο.

Με τα αιτήματα ανά χείρας προσήλθαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι ζητώντας συνάντηση με το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη και τελικά έκλεισαν το Δημαρχείο και το Αμαξοστάσιο, παρά τις εκκλήσεις να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, λόγω του καύσωνα και των αυξημένων αναγκών της πόλης. Η συνάντηση τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 2.30 μετά το μεσημέρι, μια που στο ενδιάμεσο ο κ. Καλαφατέλης είχε ανειλημμένη υποχρέωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Κατά την έξοδό του από το Δημαρχείο και σε επίμονες ερωτήσεις του Προέδρου του Σωματείου Γ. Πάζιου, αλλά και πολλών εργαζομένων, ο Δήμαρχος υποστήριξε πως:

Το θέμα της καταβολής των υπερωριών έχει δρομολογηθεί, μια που το (καθυστερημένο) έγγραφο για το 2ο εξάμηνο των υπερωριών υπογράφηκε και πήρε σήμερα το δρόμο για την έκδοση ΦΕΚ, όπως δρομολογημένη είναι και η επίλυση της εμπλοκής που παρουσιάστηκε με τους 24 εργαζόμενους, ενώ θα αποδοθούν σε χρήμα και τα ΜΑΠ των μονίμων υπαλλήλων για το 2021. Δεν παρέλειψε τέλος να υπενθυμίσει πως μετά από διαπραγματεύσεις και αλλεπάλληλες συναντήσεις μηνών, τακτοποιήθηκαν τα προβλήματα με τα μισθολογικά κλιμάκια και τις κατατάξεις των εργαζόμενων, δίνοντας ραντεβού με το Σωματείο για τις 2.30 μ.μ.