logo


Με απόφαση Δημάρχου, την οποία υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Τσουδερός, δεσμεύεται πίστωση 37.000 ευρώ περίπου για την προμήθεια συστήματος μπαλονιού για δράσεις πολιτικής προστασίας στο Δήμο Διονύσου. Η απόφαση, δημοσιευμένη στη Διαύγεια με ημερομηνία 20 Ιουνίου, βασίζεται σε μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, που ουσιαστικά παραπέμπει στο σύστημα επιτήρησης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (σ.σ. και πιο πριν της Ατλάντας το 1996 ή στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτυ το 2000 ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1994), όπως εφαρμόστηκε με την πτήση του αερόπλοιου Zeppelin πάνω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις το 2004.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή που περιλαμβάνεται στη μελέτη, το σύστημα συνίσταται σε ένα φορητό μπαλόνι ηλίου μέγιστων διαστάσεων 3μχ5μ, στο επιθυμητό κάθε φορά ύψος, μη επανδρωμένο, εφοδιασμένο με σύστημα κάμερας και μετάδοσης εικόνων με ικανότητα στρέψης προς όλες τις κατευθύνσεις, για τον εντοπισμό φυσικών καταστροφών, προβλημάτων στην κυκλοφορία και επίβλεψης εκδηλώσεων. Το μπαλόνι θα είναι δεμένο στο έδαφος, με ικανότητα συγκράτησης 1000 κιλών, εφοδιασμένο με σύγχρονους αισθητήρες που θα μεταδίδουν δεδομένα για την επιτήρηση και προστασία της πόλης, και εύκολο στη χρήση, με μεγάλο χρόνο πτήσης, αθόρυβη λειτουργία και δυνατότητα χρήσης σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές ταχύτητες ανέμου, χιόνι, κ.λπ.

Για τη λειτουργία του συστήματος είναι απαραίτητος χειριστής, τον οποίο σύμφωνα με την απόφαση Δημάρχου, αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει ο όποιος ανάδοχος.