logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φτάνοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αξίζει να αναφερθούν οι συμμετοχές, οι δραστηριότητες καθώς και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από τους μαθητές και τους καθηγητές του μοναδικού για τον Δήμο Διονύσου, Επαγγελματικού Λυκείου.

Ξεκινώντας, να αναφέρουμε την συμμετοχή σε τέσσερις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, μέσω του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας «NΟΗΣΙΣ». Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν μέχρι τέλους και προβλήθηκαν στους μαθητές του σχολείου, από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Στην πρώτη δράση,

«Η τέχνη του δρόμου λέει την δική της ιστορία» συναντήσαμε μαθητές με έμπνευση και δεξιότητα στην ζωγραφική, να αποτυπώνουν ζωγραφίζοντας πάνω στις πόρτες των αιθουσών διδασκαλίας, διάφορες παραστάσεις ζωής και εικόνες γνώσεων. Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!!

https://blogs.sch.gr/1epaldion/mia-nea-archi-sta-epa-l-schedia-drasis

Στην δεύτερη δράση,

«Από το εργαστήριο της φύσης στο εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ Διονύσου» συναντήσαμε μαθητές που παίρνοντας πρώτες ύλες, ασχολήθηκαν με την παρασκευή καλλυντικών, σαπουνιών και αντισηπτικών σκευασμάτων και μερικά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν στο σχολείο μας.

Στην τρίτη δράση,

«Φωτογραφίες – κηπουρική & αναβάθμιση εξωτερικών χώρων του σχολείου» είδαμε μαθητές που συνεργάστηκαν για να μελετήσουν τους εξωτερικούς χώρους και στην συνέχεια να φυτέψουν να περιποιηθούν και να καλλωπίσουν, ένα τμήμα του  χωμάτινου προαυλίου του σχολείου μας.

https://padlet.com/changapjes/padlet-gid2c77icnnoxg2j

Και στην τέταρτη δράση,

«Meteoplus network» συναντήσαμε μαθητές με διάθεση συνεργασίας με άλλα σχολεία και δεξιότητες στην νέα τεχνολογία. Τοποθέτησαν, προγραμμάτισαν και ενεργοποίησαν, μετεωρολογικό σταθμό ο οποίος λειτουργεί μόνιμα πλέον στο σχολείο μας επί 24ώρου βάσεως  δίνοντας έτσι συνεχώς, πληροφορίες για τον καιρό της περιοχής μας, στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Ε.Μ.Υ. καθώς και σε όποιον επισκέπτεται το σχετικό link  ή εγκαθιστώντας την αντίστοιχη εφαρμογή app σε συσκευές android.

http://meteocam.gr/epal/dionysos/index.html

Στην συνέχεια, αναφέρουμε,

την συμμετοχή της ομάδας ρομποτικής, στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, του Ιδρύματος ΩΝΑΣΗ, με το έργο :

«Αυτόματος έλεγχος διαρροής νερού». Με τον μηχανισμό αυτό γίνεται συνεχής παρακολούθηση της τιμής της ροής του ύδατος εντός μιας εγκατάστασης (π.χ. σωληνώσεις οικίας), χρησιμοποιώντας μετρητή ροής νερού για Arduino, τοποθετημένο αμέσως μετά το υδρόμετρο. Αν η ροή καταγράφεται συνεχώς για ένα χρονικό διάστημα που ορίζει ο χρήστης χωρίς να μηδενίζεται, σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή, οπότε θα δίνεται εντολή σε μία βαλβίδα και θα σταματά η παροχή νερού αμέσως μετά το υδρόμετρο, ειδοποιώντας τον ιδιοκτήτη με διάφορους τρόπους.

https://openedtech.ellak.gr/robotics2023/aftomatos-elegchos-diarrois-nerou/

https://www.youtube.com/watch?v=mcudDI58tTI

και την συμμετοχή στο Moon Camp Challenge του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος E.S.A.

https://mooncampchallenge.org/el/pioneers-gallery-2023/details/21824/

Στο Moon Camp Pioneers, η αποστολή της  ομάδας του σχολείου μας  “Lunographers” , ήταν  να σχεδιάσει τρισδιάστατα ένα πλήρες Moon Camp  χρησιμοποιώντας το λογισμικό της επιλογής της. Έπρεπε επίσης οι μαθητές να εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους τοπικούς πόρους, πώς θα προστατεύσουν τους αστροναύτες από τους κινδύνους του διαστήματος και πώς θα περιγράψουν τις εγκαταστάσεις διαβίωσης και εργασίας στη Σεληνιακή Κατασκήνωσή τους. Και τα κατάφεραν !!

Σειρά έχουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις διαφόρων τμημάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κορμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια.

  • Γ΄ Οικονομίας, Γ΄ Πληροφορικής, Γ΄ Οχημάτων και Β΄ Πληροφορικής στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας στον Πειραιά
  • Γ΄ Οχημάτων στην αντιπροσωπεία Citroen Γ. Ποντίκης νομού Αρκαδίας στην Τρίπολη
  • Γ΄ Οχημάτων, Β΄ Οικονομίας στο πλοίο Blue Star II της ATTICA GROUP στο λιμάνι του Πειραιά
  • Β΄ Μηχανολόγων Ι , Β΄ Μηχανολόγων ΙΙ , Γ΄ Οχημάτων , Γ’  Ψυκτικών στην Σχολή Ικάρων και  το Μουσείο πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόϊ
  • Γ΄ Οικονομίας , Γ΄ Νοσηλευτικής στο πλοίο ΑΒΕΡΩΦ στον Φλοίσβο
  • Γ΄ Οχημάτων  στο Ι. Κ.Τ.Ε.Ο. Αγίου Στεφάνου
  • Γ΄ Ψυκτικών στην εταιρεία Γαλακτοκομικών προϊόντων Γ. ΛΑΚΑΦΩΣΗΣ  στην Σταμάτα
  • Β΄ Ηλεκτρολόγων , Γ΄ Ηλεκτρολόγων στην επιχείρηση Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ΒΟΥΤΣΕΛΗΣ στην Άνοιξη
  • Β΄ Ηλεκτρολόγων ,  Γ΄ Ηλεκτρολόγων στην Δ.Ε.Η. Α.Η.Σ.  Κερατέας στο Λαύριο
  • Β΄ Ηλεκτρολόγων ,  Γ΄ Ηλεκτρολόγων στην ΑΔΜΗΕ Κρυονερίου
  • Α΄ 2  στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Πειραιώς
  • Α΄1 , Α΄2 , Α΄3  στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αχαρνών
  • Β΄ Μηχανολόγων Ι , Β΄ Μηχανολόγων ΙΙ , στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στην Αθήνα
  • Β΄ Οικονομίας  , Γ΄ Οικονομίας  στην εταιρεία ΣΚΑΓΙΑΣ στο Κρυονέρι
  • Β΄ Οικονομίας , Β΄ Πληροφορικής  στο Πάρκο Επιστήμης Ελληνικός Κόσμος
  • Γ΄ Νοσηλευτικής στο Μουσείο Ανατομίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ
  • Μαθητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ΜΝΑΕ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα
  • Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΝΟΗΣΙΣ στο 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας
  • Γ΄ Νοσηλευτικής  στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στους Αγίους Αναργύρους

Πολλά συγχαρητήρια, στις μαθήτριες, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την υλοποίηση όλων αυτών των δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Ευχόμαστε, καλά αποτελέσματα στους μαθητές που έλαβαν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις και καλή συνέχεια σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές.

Καλό καλοκαίρι, με υγεία σε όλους.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του 1ου  ΕΠΑΛ Διονύσου «ΖΗΝΩΝ»