logo


23 δημοτικοί σύμβουλοι- μέλη παρατάξεων της μειοψηφίας αλλά και ανεξάρτητοι- συνυπογράφουν νέο αίτημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Διονύσου, γνωστού και ως θέμα με τα LED.

Το νέο αίτημα βασίζεται σε δυο σημεία:

Πρώτον, αφού το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου που μεταξύ άλλων αφαιρούσε αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου να ασκήσει αρμοδιότητα αναθέτουσας Αρχής και να αποφασίσει για ένα θέμα που, όπως τονίζεται στο αίτημα, έχει μεγάλο προϋπολογιστικό κόστος ενώ θα δεσμεύει για πολλά χρόνια τόσο τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου όσο και τις επόμενες διοικήσεις του.

Και δεύτερον, θεωρώντας πως ο σχετικός διαγωνισμός είναι βλαπτικός για τα συμφέροντα του Δήμου, οι 23 δημοτικοί σύμβουλοι προτείνουν τη ματαίωσή του, καθώς και: Η επένδυση να υλοποιηθεί με ίδια χρηματοδότηση- Η εκπόνηση της αναγκαίας αναλυτικής μελέτης να γίνει από ανεξάρτητο σύμβουλο και να περιλαμβάνει τεκμηριωμένα α) το μείγμα των λαμπτήρων που θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς, β) τον υπολογισμό του ενεργειακού και οικονομικού οφέλους σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, γ) το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου στη συντήρηση και χρήση της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται εδώ πως παρατάξεις και ανεξάρτητοι, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν προκαλέσει με κοινό αίτημά τους τέσσερις τουλάχιστον συζητήσεις για τα LED στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλέον πρόσφατη- πραξικοπηματική, την είχε χαρακτηρίσει τότε η Δημοτική Αρχή- ήταν αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν οι παρατάξεις ζήτησαν, και υπερψήφισαν, να επισπευσθεί η συζήτηση του εν λόγω θέματος, που κανονικά είχε αναγγελθεί ότι θα συζητηθεί σε μονοθεματική συνεδρίαση τρεις ημέρες αργότερα. Η εισήγησή τους ήταν λίγο πολύ η ίδια όπως και τώρα, την οποία οι μεν παρατάξεις υπερψήφισαν με 23 ψήφους, ενώ η Δημοτική Αρχή και η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας” καταψήφισαν με 14 ψήφους. Η Δημοτική Αρχή προσέβαλε τις παραπάνω αποφάσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλούμενη καταστρατήγηση των διατάξεων περί σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου και η προσφυγή της έγινε δεκτή τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις του Φεβρουαρίου να ακυρωθούν.

Και μια σύμπτωση: Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2022, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδιδε ακόμη μια απόφαση πάνω σε προσφυγή για το ίδιο θέμα. Τότε η προσφυγή είχε και πάλι ασκηθεί από τη Δημοτική Αρχή κατά απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. που είχε συζητήσει τα LED μετά από αίτημα και πάλι των μειοψηφιών) για επαναξιολόγηση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση. Εκείνη η προσφυγή είχε απορριφθεί επειδή η Αποκεντρωμένη έκρινε πως οι προσβαλλόμενες αποφάσεις δεν ήταν εκτελεστές.