logo


“Όπως καταλαβαίνετε, σε 6-7 λεπτά δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λεπτομέρειες το έργο της Αντιδημαρχίας, οπότε τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ένας πλήρης απολογισμός με στοιχεία και με νούμερα, ώστε τα πράγματα να γίνουν ξεκάθαρα σε όλους”. Έτσι ξεκίνησε τον απολογισμό των πεπραγμένων του ο Αντιδήμαρχος Μ. Κόκκαλης, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 4 Μαΐου. Και πράγματι, στο 10λεπτο τελικά που του δόθηκε, διέτρεξε εν τάχει τα όσα πραγματοποιήθηκαν από το 2019 και σήμερα, όπως δεσμεύθηκε, παρουσιάζει τον πλήρη απολογισμό του έργου του:

Απολογισμός Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2023

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας και Κυκλικής Οικονομίας της οποίας είμαι Αντιδήμαρχος από το Μάιο το 2021 έως και σήμερα, πέρα των γνωστών σε όλους υποχρεώσεών της, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι και η πρωταγωνίστρια πίσω από τις κάμερες, όλων των εκδηλώσεων – γιορτών που διοργανώνονται στο Δήμο μας καθώς και των ετοιμασιών που γίνονται για την αποκατάσταση των χώρων όπου αυτές πραγματοποιούνται.

Θα ξεκινήσω από ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, αυτό της Πολιτικής Προστασίας.

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, ότι στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας το έργο της προηγούμενης διοίκησης δεν είχε απλά αρνητικό πρόσημο, αλλά ήταν ανύπαρκτο.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω:

Παρατημένος στόλος χωρίς καμία ανανέωσή του. Εθελοντικά κλιμάκια να παρααλούν για μια σωλήνα. Καμία πίεση προς τους αμελείς ιδιοκτήτες, κανένα πρόστιμο, κανένας καθαρισμός οικοπέδου.

Εμείς προχωρήσαμε στην αγορά:

  • 7 Αλατιέρων – Αλατοδιανομέων
  • 5 λεπίδων αποχιονισμού
  • 1 JCB
  • 1 Unimoc  το  οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στους αποχιονισμούς είτε στην αντιπυρική περίοδο
  • 1 Σαρώθρου 6m3
  • 1 Τσάπας
  • Ενώ σύντομα θα παραλάβουμε και ένα νέο Βυτιοφόρο 14m3.

Το 2021 και το 2022 έγινε προμήθεια πυροσβεστικού και μηχανολογικού εξοπλισμού (κρουνοί, σωλήνες, ΜΑΠ και ασυρμάτων) τα οποία διατέθηκαν στις εθελοντικές μας οργανώσεις).

Συντηρήθηκαν πολλά χιλιόμετρα δασικών δρόμων.

Έγινε και γίνεται εξαμηνιαίος έλεγχος των πυροσβεστικών μας κρουνών.

Έγινε επικαιροποίηση των σχεδίων πολιτικής προστασίας.

Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε σχολικές μονάδες καθώς και στις γειτονιές του δήμου μας.

Προχωρήσαμε στην επιμελή συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων ενώ όλα αυτά τα χρόνια επεμβήκαμε σε περίπου 1500 συμβάντα.

Αντιμετωπίσαμε 16 έντονα καιρικά φαινόμενα.

Έχουμε στείλει χιλιάδες επιστολές σε ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον καθαρισμό τους.

Έχουμε υλοτομήσει πάνω από 2.500 στρέμματα κοινόχρηστων και ιδιόκτητων χώρων και έχουν επιβληθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα για αμέλεια και τέλη καθαρισμού.

Αν υπολογίσει κανείς και τα 1000 περίπου στρέμματα που καθαρίστηκαν από την Πολιτική Προστασία και το ΥΠΕΝ μέσω των προγραμμάτων ANTINERO, στα οποία μετά από πολλές πιέσεις καταφέραμε να ενταχθούμε, καθώς και την ανταπόκριση των ιδιοκτητών με τον φόβο των προστίμων, καταλαβαίνετε γιατί αλλάζει η εικόνα του Δήμου, σε αυτό το κοαμμάτι τουλάχιστον.

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν χλοοκοπές σε 754 στρέμματα κατά μήκος του οδικού δικτύου και των κοινόχρηστων χώρων ενώ το 2022 φτάσαμε στα 1873 στρέμματα.

Μετά τις φωτιές το καλοκαίρι του 2021 καθαρίστηκαν τα ρέματα, έγιναν κορμοδέματα και κόπηκαν επικίνδυνα καμένα δέντρα που βρίσκονταν σε απόσταση 20 μέτρων από την άκρη των δρόμων ευθύνης μας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένα ατύχημα, τα ρέματά μας να δουλέψουν σωστά και να μην υπάρξει ούτε ένα πλημμυρικό φαινόμενο που να οφείλεται στο μη καθαρισμό τους.

Μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (από επίδοξους φωτογράφους).

Έχουμε απομακρύνει πολλές χιλιάδες κυβικών καύσιμης ύλης προερχόμενα από καθαρισμό οικοπέδων και από υλοτόμηση μετά τη Μήδεια.  Χαρακτηριστικά να πω ότι τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2021 απομακρύνθηκαν από το χώρο περισυλλογής και επεξεργασίας των πράσινων αποβλήτων μας, 600 νταλίκες τρίμματος των 100 κυβικών η κάθε μία (ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ένα κυβικό τρίμμα αντιστοιχεί σε 4 κυβικά κηπαίων κλαδεμάτων).

Στον Δήμο μας υπάρχουν 80 πάρκα και πλατείες, έκτασης περίπου 45.000 τ.μ. με  γκαζόν,

28 νησίδες, 19 παιδικές χαρές, νηπιαγωγεία, σχολεία, εκκλησίες, για την συντήρηση και τον εξωραϊσμό των οποίων διαθέτουμε 7 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρασίνου.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε αναπλάσεις πάρκων, νησίδων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων και χαρακτηριστικά να αναφέρω την πλατεία Δημοκρατίας στον Άγιο Στέφανο, την πλατεία Δροσιάς, την Μητροπολίτου Κυδωνιών στο Διόνυσο και τη Λεωφόρο Κρυονερίου έναντι των Goody’s στον Άγιο Στέφανο.

Μετά τις πυρκαγιές του 2021 έχουμε προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις πολλών εκατοντάδων δέντρων στις Δ.Ε του Κρυονερίου, Ροδοπόλεως, Σταμάτας και Αγίου Στεφάνου.

Από το 2021 και μετά έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 2000 κοπές ξερών καθώς και χλωρών επικίνδυνων πεύκων, υλοποιώντας αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αιτήματα μέσω novoville ή μέσω κοινοτήτων, ενώ έχουμε προχωρήσει σε περίπου 5000 κλαδέματα.

Συγκριτικά να αναφέρω ότι ο μέσος όρος ετήσιων κοπών δέντρων πριν το 2021 ήταν 50 ετησίως.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην αναδιάρθρωση του Γραφείου Κινήσεως και το σημαντικό έργο που καταφέραμε να επιτελεί, παρόλο που κάποιοι μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούν να μας κατηγορήσουν για υπερκαταναλώσεις καυσίμων και σπατάλη στη συντήρηση των οχημάτων μας. Να σας κάνω γνωστό ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων από τη διοίκησή μας επιχειρείται νοικοκύρεμα του Γραφείου Κίνησης.

Οι καταναλώσεις των καυσίμων βαίνουν συνεχώς μειωμένες (αυτό το λένε τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεσή σας και όχι εγώ), ενώ το κόστος συντήρησης των οχημάτων μας παραμένει σταθερό (οικονομικά και όχι ποιοτικά, γιατί ποιοτικά έχει ανέβει), παρόλο που παραλάβαμε οχήματα μέσα σε κουτιά, παρατημένα στα συνεργεία.

Επιπλέον προχωρήσαμε στη διαγραφή 7 οχημάτων ενώ είναι προς διαγραφή άλλα 14, ακινητοποιημένα μη επισκευάσιμα οχήματα, για τα οποία μέχρι σήμερα πληρώναμε ασφάλειες και τέλη κυκλοφορίας.

Από την 1η ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της Διοίκησής μας γνωρίζαμε τα σημαντικά προβλήματα του τόπου μας στον κρίσιμο τομέα της Καθαριότητας και παρά τα μεγάλα προβλήματα που ανέκυψαν κατά το 1ο έτος της θητείας μας (ΜΗΔΕΙΑ – Φεβρουάριος 2021, Πυρκαγιές Ιουλίου – Αυγούστου 2021), παράλληλα με την διαχείριση της καθημερινότητας, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε σειρά έργων και προμηθειών, ώστε να βελτιώσουμε τον τομέα της Καθαριότητας και ο Δήμος μας να περάσει σε μία νέα εποχή.

Θα κλείσω εδώ με δυο επισημάνσεις, γιατί πραγματικά η επανάληψη  των αιτιάσεων για απ’ ευθείας αναθέσεις έχει γίνει κουραστική. Σε βρίσκει η ΜΗΔΕΙΑ, σε βρίσκουν οι φωτιές, έχει γκρεμιστεί ολόκληρη η πόλη, οπότε έχεις δυο επιλογές: Η μία είναι να εκμεταλλευθείς το άρθρο 32 του 4412/16, να πας με διαπραγμάτευση και να ξεκινήσεις το χτίσιμο της πόλης την επόμενη ημέρα. Και η άλλη σου επιλογή είναι να πας με τη διαδικασία του διαγωνισμού, να έχεις ανάδοχο μετά από 1-1,5 χρόνο και να ξεκινήσεις να μαζεύεις κλαδιά μετά από δυο χρόνια. Εσείς πραγματικά τι θα κάνατε στη θέση σας; Θα ξεκινούσατε να μαζεύετε τα κλαδιά την επόμενη ημέρα ή μετά από δυο χρόνια και θα τα είχαμε ακόμη; 

Θα ήθελα, τέλος, να σας διαβεβαιώσω ότι πορευόμαστε με γνώση των προβλημάτων και των δυσκολιών. Σίγουρα θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη αλλά έχουμε βάλει τις βάσεις, αγωνιζόμαστε διαρκώς για το καλύτερο, είμαστε παρόντες συνεχώς, 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα, δεν κρυβόμαστε πίσω από πληκτρολόγια και συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Δήμου και τους Αντιδημάρχους, τους εθελοντές και τους Προέδρους των Κοινοτήτων που καθημερινά συνδράμουν στο έργο μας.

Αναλυτικά τα στοιχεία του απολογισμού  του κ. Κόκκαλη:

ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Πραγματοποιήθηκαν νέες προμήθειες και παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας 13 καινούργια οχήματα:

  1. Δύο (2) Απορριμματοφόρα Φορτηγά τύπου πρέσας, χωρητικότητας 16m3, μάρκας ΜΑΝ,
  2. Ένα (1) Διαξονικό Ελκυστήρα 4×4, μάρκας MERCEDES – ΒΕΝΖ,  τύπου AROCS 2048AS,
  3. Ένα (1) Επικαθήμενο Όχημα (Νταλίκα) με ανατρεπόμενη κιβωτάμαξα (χρηματοδότηση ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ),
  4. Ένα (1) Ερπυστριοφόρο Εκσκαφέα (Τσάπα), μάρκας YANMAR, τύπου SV100 -2PB,
  5. Δύο (2) Απορριμματοφόρα Φορτηγά τύπου πρέσας, χωρητικότητας 16m3, μάρκας MERCEDES, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών,
  6. Ένα (1) Απορριμματοφόρο Φορτηγό τύπου πρέσας με Γερανό, χωρητικότητας 16m3, μάρκας MERCEDES, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών,
  7. Ένα (1) Απορριμματοφόρο Φορτηγό με Πλύση Κάδων, χωρητικότητας 14m3, μάρκας MERCEDES, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών,
  8. Ένα (1) Φορτηγό Σάρωθρο 6m3 (Μηχάνημα Έργου), με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών,
  9. Ένα (1) Ημιρυμουλκούμενο Συμπίεσης Απορριμμάτων 55m3, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε ετών,
  10. Ένα (1) Ανατρεπόμενο Φορτηγό 19tn με Γερανό – Αρπάγη, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε ετών, και
  11. Ένα (1) Φορτηγό Καλαθοφόρο 18m (Μηχάνημα Έργου), με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023 αναμένεται η παράδοση ακόμη τριών (3) καινούργιων οχημάτων:

  1. Ένα (1) Απορριμματοφόρο Φορτηγό τύπου πρέσας, χωρητικότητας 22m3 μάρκας MERCEDES, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε (5) ετών,
  2. Ένα (1) Ανατρεπόμενο Φορτηγό 19tn με Γερανό – Αρπάγη, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε ετών, και
  3. Ένα (1) Ανατρεπόμενο Φορτηγό 19tn, με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), με συντήρηση-επισκευή διάρκειας πέντε ετών.

Επίσης εντός των επόμενων ημερών υπογράφεται σύμβαση προμήθειας

  1. δύο (2) απορριμματοφόρων (βιοαποβλήτων) με σύστημα πλύσης κάδων.

ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ο Δήμος υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση του Άρθρου 100 του Ν.3852/2010 (αρ. πρωτ. 6123/14.5.2021) με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με αντικείμενο «Δράσεις Χωριστής Συλλογής και Διαχείρισης Βιοποβλήτων και Ανακυκλώσιμων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής» η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την δωρεάν εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης και Πολυκέντρων Ανακύκλωσης Υλικών.

Έχουν ληφθεί Αποφάσεις της ΕΠΖ για τη χωροθέτηση εγκατάστασης Γωνιών Ανακύκλωσης ως ακολούθως:

  • Πέντε (5) συστημάτων υπόγειας-ημιυπόγειας αποθήκευσης 4 ρευμάτων, 
  • Τεσσάρων (4) συστημάτων 5 ρευμάτων,
  • Τριών (3) συστημάτων 6 ρευμάτων,
  • Τριών (3) πολυκέντρων ανακύκλωσης,
  • Δύο (2) κιόσκια ανακύκλωσης, και
  • Μιας (1) έξυπνης νησίδας.

Εκ των ανωτέρω έχουν ήδη εγκατασταθεί 2 πολυκέντρα ανακύκλωσης (1 στον Άγιο Στέφανο και 1 στην Άνοιξη) και εντός των ημερών εγκαθίσταται και το 3ο στον Διόνυσο.

ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ

Εντός των ημερών υπογράφεται σύμβαση προμήθειας – εγκατάστασης 20 συστημάτων υπόγειων κάδων απορριμμάτων χωρητικότητας 3m3 έκαστος.

ΤΡΟΧΗΛΑΤΟΙ ΚΑΔΟΙ

Έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση και εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος παραδίδονται στο Δήμο μας:  400 πλαστικοί κάδοι των 1.110 lt,

150 πλαστικοί κάδοι των 770 lt,

150  πλαστικοί κάδοι των 770 lt, και

50 πλαστικοί κάδοι των 120 lt.

Επίσης παραδίδονται:

200 κιγκλιδώματα, και

200 bumper stops.

ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ

Επειδή θεωρούμε ότι η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται στην πηγή, ο Δήμος μας στο πλαίσιο προγράμματος της Περιφέρειας έχει ήδη παραλάβει:

  • τρία (3) απορριμματοφόρα, 
  • 400 τροχήλατους κάδους 660-770 lt και
  • 200 τροχήλατους κάδους 240lt

τους οποίους και ξεκινά να αναπτύσσει για χρήση από τους κατοίκους.

Βρίσκεται υπό εξέλιξη και προς το τέλος της, η διαδικασία ανάθεσης προμήθειας Καφέ Κάδων και Βιοαδιασπώμενων Σάκων (στο πλαίσιο της Πρόσκλησης της ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ στον Άξονα Προτεραιότητας Νο 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» για:

  • 7.000 πλαστικούς κάδους βιοαποβλήτων χωρητικότητας 10lt,
  • 450 πλαστικούς κάδους βιοαποβλήτων χωρητικότητας 240lt
  • 80 πλαστικούς κάδους βιοαποβλήτων χωρητικότητας 660lt, και
  • 135.000 πλαστικές σακούλες για κάδους χωρητικότητας των 10 λίτρων.

ΛΕΙΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗΣ

Εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος υπογράφεται (στο πλαίσιο «Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων Δήμου Διονύσου – ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Προμήθεια Μηχανολογικού Εξοπλισμού για τη Διαχείριση Βιοαποβλήτων», στον Άξονα Προτεραιότητας Νο 14 «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)», σύμβαση προμήθειας:

  • ενός (1) τεμαχιστή βιοαποβλήτων βραδείας περιστροφής (shredder).

ΒΙΟΑΠΟΔΟΜΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ (Τρίμμα)

Ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση (αρ. πρωτ. 33343/27.10.2022) με την εταιρεία “ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ-ΗΡΑΚΛΗΣ” για την μεταφορά (αδαπάνως για το Δήμο) των βιοαποδομήσιμων φυτικών υπολειμμάτων του με στόχο την ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής.