logo


Το Παγκόσμιο Περιβάλλον επηρεάζεται και πλήττεται από τις ανθρώπινες  δραστηριότητες και την Κλιματική αλλαγή. Είναι ευθύνη και χρέος μας να το προστατέψουμε, είναι η μητέρα φύση του καθενός μας και όλων μαζί.

Ζώα, πτηνά, ψάρια, φυτά, δάση, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ωκεανοί, παγετώνες, αέρας, είμαστε όλοι συγκάτοικοι και θα πρέπει να διατηρούμε την αρμονία αδιασάλευτη. Είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που πρέπει να κρατήσουμε συνεχή, γερή και ασφαλή.

Στα του οίκου μας, ο Δήμος Διονύσου έχει την ευτυχία και την ευλογία να είναι ο ομορφότερος τόπος περιβαλλοντικά τουλάχιστον στην Αττική. Είμαστε «περικυκλωμένοι» από ζώνες προστασίας της φύσης. Ζούμε μέσα σε περιβάλλοντα που προστατεύονται με ειδικά Προεδρικά διατάγματα και έχουμε αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις. Ζώνη προστασίας Πεντελικού, ζώνη προστασίας Πάρνηθας, ζώνη προστασίας Κηφισσού ποταμού και ζώνη προστασίας Λίμνης Μαραθώνα.

Είμαστε γεμάτοι δάση, ρέματα και εξαιρετική πανίδα. Οφείλουμε να τα γνωρίσουμε να τα αναδείξουμε και να τα προστατέψουμε. Τα βρήκαμε και πρέπει να τα αφήσουμε ασφαλή και ανέγγιχτα στις  επόμενες γενιές. Έχουμε επίσης και το αρνητικό ότι διχοτομούμαστε από την Εθνική Οδό και τις σιδηροδρομικές γραμμές που δημιουργεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και εμπόδια στην λειτουργικότητα του Δήμου.

Η παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ και εγώ προσωπικά έχουμε κάνει, κάνουμε και θα κάνουμε αγώνα για την προστασία του Περιβάλλοντος. Οι προτάσεις μας σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και κυρίως με την ευαισθησία μας εγγυώνται την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος που ζούμε στο Διόνυσο.

Εκτός από τις άμεσες λύσεις στην καθημερινότητά μας που επηρεάζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οραματιζόμαστε και θα συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίησή τους:

• Την ένταξη του Πεντελικού στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το τοπίο.

• Την περιβαλλοντική ενοποίηση του Δήμου μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας με την δημιουργία γεφυρών πάνω από την Εθνική Οδό και τις σιδηροδρομικές γραμμές για την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση ζώων, πεζών και ποδηλατών.

• Την δημιουργία μικρών ταμιευτήρων στα ρέματα που θα συμβάλλουν στην ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την δημιουργία χώρων αναψυχής και συγκέντρωσης νερού για πυρόσβεση.

• Την τροποποίηση όλων των Μελετών Διευθέτησης των Ρεμάτων του Δήμου Διονύσου με τη χρήση τεχνικών απολύτως φιλικών στο περιβάλλον χωρίς τη χρήση «σκληρών» υλικών.

• Την δημιουργία δασικών πάρκων αναψυχής και παρατήρησης.

• Την τροποποίηση των Προεδρικών Διαταγμάτων τόσο προς την κατεύθυνση της προστασίας της φύσης αλλά και την διασφάλιση της περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

• Την ενοποίηση των Πολιτιστικών και Αρχαιολογικών τοπόσημων του Δήμου με σημαντικό Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, Αρχαίος Βωμός Διονύσου με Κτήματα Τατοΐου.

• Την δημιουργία δομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

• Την δημιουργία πεδίων περιβαλλοντικών δράσεων.

Η γνώση και η θέλησή μας μπορεί να συμβάλλει ενεργά και αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου που συνδέεται με την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική κληρονομιά και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και προστασία των περιβαλλοντικών ζωνών.  Με τον τρόπο αυτόν επηρεάζονται οι συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους κατοίκους να συνειδητοποιήσουν τις αξίες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμμετάσχουν ενεργά στην περιβαλλοντική αναζωογόνηση του συνόλου της περιοχής. Επίσης η δημιουργία δομών που υποστηρίζουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σε διάφορους κλάδους των γεωεπιστημών και του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Κωστής Δ. Κουριδάκης

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσου