logo


Μια άστοχη, και επικίνδυνη, τεχνική έκθεση και μια συζήτηση που στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε με κλειστά μικρόφωνα, σημάδεψαν τη χθεσινή (Τρίτη 23 Μαΐου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.

Το θέμα αφορούσε στo αίτημα του Δήμου για χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, ώστε να εξοφλήσει χρέος προς την ΕΥΔΑΠ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο, με βάση αιτιολογημένη έκθεση εξυγίανσης-βιωσιμότητας, εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα στην τεχνική έκθεση που συνόδευε την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Τσουδερού, εκτός από τα χαρακτηριστικά του δικτύου ύδρευσης, το νερό της πόλης παρουσιαζόταν να μην εναρμονίζεται  με την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την ποιότητα για ανθρώπινη κατανάλωση!

Η παραδοχή αυτή, και μάλιστα σε δημόσιο έγγραφο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαγρίωσε- κυριολεκτικά- τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου Τ. Παντελόγλου (σ.σ. σχετική είναι και η οξύτατη καταγγελία της παράταξης που δημοσίευσε η Οδός Διονύσου λίγες ώρες νωρίτερα), ενώ δημιούργησε στους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών εύλογα, τουλάχιστον, ερωτήματα:

Γίνεται ή όχι, και σε ποιο βαθμό, έλεγχος στην ποιότητα του νερού που φτάνει στον πολίτη;

Παρακολουθείται το νερό στις δεξαμενές; Οι οποίες καθαρίζονται ή όχι επαρκώς;

Τελικά, το νερό που πίνουμε είναι ή όχι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση;

Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να απαντήσει η Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας κατ’ αρχάς ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το νερό ελέγχεται κάθε 15-20 ημέρες από ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο, που πραγματοποιεί μικροβιολογικό και χημικό δειγματοληπτικό έλεγχο από μια σειρά σημείων ανά την πόλη- αντλιοστάσια, σχολεία, εκκλησίες, πλατείες- χωρίς ποτέ να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Ο κ. Τσουδερός μάλιστα επικαλέστηκε, και διάβασε, πρόσφατο πόρισμα ελέγχου από το εν λόγω εργαστήριο που επιβεβαίωνε πως η ποιότητα του νερού κινείται εντός των προβλεπόμενων από την Οδηγία ορίων. Όπως μάλιστα προσέθεσε, ο ίδιος είχε προχωρήσει σε αίτημα προς το εργαστήριο για επιπλέον έλεγχο ως προς τυχόν ανίχνευση διοξινών, αμέσως μετά από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021.

Αληθή ως προς τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά της, χαρακτήριζαν την τεχνική έκθεση στελέχη της Δημοτικής Αρχής, αναληθή όμως και ανακριβή ως προς τις ποιοτικές επισημάνσεις για το νερό “τις οποίες βλακωδώς περιέλαβε στο κείμενο ο συντάκτης της”. Ενώ όλοι οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι- Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος,  Καθημερινότητας, Χωροταξικού Σχεδιασμού- υπογράμμιζαν, εντός και εκτός μικροφώνου, πως και το νερό είναι πόσιμο και οι δεξαμενές καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά. “Πόσο λογικό σάς φαίνεται να απομονώνεται στην έκθεση το νερό που πάει σε 4 Κοινότητες- Άγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη και Σταμάτα- όταν στις 6 Κοινότητες το νερό είναι της ΕΥΔΑΠ και μόνο στη Σταμάτα είναι προς το παρόν από γεώτρηση; Δηλαδή η εταιρεία στέλνει στην υπόλοιπη Αττική καθαρό νερό και σε μας ακατάλληλο;” αναρωτήθηκε πολλές φορές ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης.

Κανείς, πάντως, δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα πού, σε ποιον κωδικό, θα μπουν τα χρήματα της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ. Στο περιθώριο, μάλιστα της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης δήλωνε πως στο Δήμο Ραφήνας, όπου είναι ειδικός συνεργάτης, αγνοούν τη ρύθμιση αυτή εκ μέρους του ΥΠΕΣ, παρά το γεγονός πως και ο γειτονικός Δήμος έχει οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ.

Έκθεση- σκάνδαλο χαρακτήρισε το έγγραφο ο κ. Παντελόγλου, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο Δήμος εγκληματικά πουλάει στο δημότη νερό πόσιμο, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται πως δεν είναι κατάλληλο, και υποσχέθηκε πως η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης θα φέρει το θέμα μέχρι και στη Βουλή για να πάρει απαντήσεις και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα και να φέρει μια τεκμηριωμένη εισήγηση. “Σοκαριστικές καταστάσεις”, τέλος, χαρακτήρισε όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Π. Πανάγος, που στάθηκε περισσότερο στα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τις απώλειες του νερού, αλλά και την επιβάρυνση του δημότη για την αγορά του.

“Αληθινή η έκθεση στις γενικές παραδοχές της, δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας του Δήμου Διονύσου διαχρονικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης”, τόνισε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, ο οποίος συμφώνησε μεν με τη χρηματοδότηση του Δήμου, αλλά όχι χρησιμοποιώντας τους ισχυρισμούς της έκθεσης για την ποιότητα του νερού.

Με τα ερωτήματα των μειοψηφιών να μένουν ουσιαστικά αναπάντητα, και τη διαπίστωση πως η παραδοχές στην έκθεση μόνο πανικό και σύγχυση μπορούν να δημιουργήσουν στους δημότες, η Δημοτική Αρχή πρότεινε την αφαίρεσή τους “γιατί δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα και είναι απολύτως αναληθή”, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.

“Ναι, αλλά αυτή η αφαίρεση από ένα δημόσιο έγγραφο πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς, διαφορετικά αναλογιστείτε  την ευθύνη μας, ως φυσικών προσώπων αλλά και ως μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπτωση αγωγών ή μηνύσεων από τους δημότες”, υπογράμμισε ο επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” Ν. Κλήμης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αγγ. Πέππα από τη μείζονα που υπογράμμισε πως “η εισήγηση εκθέτει το Δήμο Διονύσου γιατί λέει στον κόσμο ότι δεν του δίνουμε καθαρό νερό”, ενώ ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός από την πλευρά του, μιλώντας για ιλαροτραγωδία και φάρσα, υπερθεμάτιζε για την απόσυρση όλου του θέματος: “Είτε τα στοιχεία της έκθεσης για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού είναι πραγματικά, άρα μιλάμε για κίνδυνο για τους δημότες σε τέσσερις Κοινότητες, είτε είναι ανακριβή, περιέχονται όμως σε δημόσιο έγγραφο που έχει διακινηθεί σε εκατοντάδες αποδέκτες και μπορεί να δημιουργήσει πανικό στο Δήμο. Και στις δυο περιπτώσεις, η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, να αφαιρέσει μια παράγραφο, ούτε σοβαρή ούτε συνετή ούτε υπεύθυνη είναι”.

Μετά από μια ώρα συζήτησης, η οποία, όπως προελέχθη, πραγματοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της με κλειστά μικρόφωνα, το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, αφού από την έκθεση είχε αφαιρεθεί η επίμαχη παράγραφος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Δεκατρείς δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν την εισήγηση και άλλοι τόσοι την καταψήφισαν, με αποτέλεσμα το θέμα να εγκριθεί με τη διπλή ψήφο του Προέδρου Θ. Κρητικού.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος αναμένεται Δελτίο Τύπου του Δήμου μέσα στην ημέρα, με στοιχεία για τις αναλύσεις στο νερό από το συμβεβλημένο εργαστήριο, ώστε να διαλυθεί και η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητά του.