logo


Α. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Διαβάζοντας, τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαϊου 2023 στο Δήμο Διονύσου και στις Δημοτικές του Κοινότητες σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα του 2015 και 2019 χωρίς να κάνουμε καμιά ιδιαίτερη πολιτική ανάλυση και με τη βοήθεια και των γραφημάτων (συνημμένα) μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1.Είναι σαφές και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η Ν.Δ. στο Δήμο Διονύσου πήρε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο εθνικό όρο 54,26% από 54,14% του 2019 και με μια διακύμανση τιμών που είναι από 45,6 από 44,38% (min στο Κρυονέρι) μέχρι 64,89% από 65,81% (max στον Διόνυσο).

2.Οι μέχρι πριν από μερικά χρόνια παραδοσιακές «δημοκρατικές» ενότητες Δροσιά, Άγιος Στέφανος και Κρυονέρι, λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού τους (κυρίως πρόσφυγες) έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό και παρουσιάζονται κυρίως στη Δροσιά ποσοστά 59,36% από 62,84%, που και αν είναι μειωμένο σε σχέση με το 2019 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του Δήμου μας.

3.Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται αρκετά του μέσου εθνικού του όρου (14,64%), πράγμα που είναι φυσικό λόγω της πληθυσμιακής σύνθεσης των κατοίκων των Δ.Κ., και λαμβάνει στον Άγιο Στέφανο το μεγαλύτερο ποσοστό του (19,55%).

4.Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ που έχει καταγράψει ποσοστά αρκετά μικρότερα του μέσου Εθνικού όρου με διακύμανση τιμών 8,70 (max) στον Άγιο Στέφανο και 6,49% (min) στην Δροσιά.

5.Το Κ.Κ.Ε. παρουσιάζει επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά του στον Άγιο Στέφανο (7,29%), ακολουθεί το Κρυονέρι με μικρή διαφορά 7,85% ενώ στον Διόνυσο έλαβε τα μικρότερα ποσοστά του 4,34%.

6.Η Ελληνική Λύση παρουσιάζει τιμές που κυμαίνονται από 3,82% (Κρυονέρι) μέχρι 1,02% (Διόνυσος).

Β. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Είναι σίγουρο ότι η επιστήμη έχει εξοπλίσει ακόμη και την Πολιτική με κατάλληλα «εργαλεία» που της επιτρέπει να βλέπει και να αξιολογεί το πολιτικό περιβάλλον.

Μπορεί οι εκλογές να ακολουθούν τα «μη γραμμικά δυναμικά συστήματα», που λένε οι ειδικοί και κατά συνέπεια να μην προσδιορίζονται επακριβώς και σε μεγάλο βάθος χρόνου τα αποτελέσματά τους με τη σκέψη ότι «το παρόν καθορίζει το μέλλον, αλλά η προσέγγιση του παρόντος δεν προσδιορίζει κατά προσέγγιση το μέλλον». Άλλα μαθηματικά μοντέλα μπορούν να τα προσδιορίσουν με σχετική ακρίβεια.

Κύριος επίσης παράγοντας είναι ο ΧΡΟΝΟΣ και οι επικρατούσες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές κ.λπ.).

Με αυτές τις αρχικές σκέψεις και ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στις 25/6/2023 (σε λιγότερο από ένα μήνα) θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

1.Ο τρόπος διαχείρισης μιας ήττας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη νίκη του αντιπάλου.

2.Η διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα με λογικές περασμένων ετών κάνουν τα Κόμματα να χάνουν την επαφή με την κοινωνία που έχει ούτως ή άλλως έχει προχωρήσει μπροστά.

3.Δεν κάνουν την αυτοκριτική τους, θεωρώντας ότι τα ποσοστά που πήραν σε προηγούμενες εκλογές ήταν καπαρωμένα και μπαίνουν σε δρόμο δριμείας κριτικής του πολιτικού τους αντιπάλου (συγκεκριμένα σήμερα του κυρίου Μητσοτάκη) χωρίς να εμβαθύνουν στα αίτια της νίκης του πρώτου κόμματος.

4.Δεν αναγνωρίζουν τα όποια βήματα προόδου έχουν γίνει και αυτό τους γυρίζει κυριολεκτικά μπούμερανγκ και δεν ακολουθούν με συνέπεια μία γραμμή.

5.Παρουσιάζεται σύγχυση με τις συνεχείς παλινωδίες ως προς την δυνατότητα κυβέρνησης μετά τις εκλογές, όπως για παράδειγμα «Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων», «Κυβέρνηση ανοχής», ή «Ειδικού σκοπού». Όλα αυτά φανερώνουν σύγχυση, αν όχι πανικό.

Αν τώρα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στο Δήμο Διονύσου και τις Δημοτικές του Ενότητες λαμβάνοντας υπόψη μας και τις κατά καιρούς πραγματοποιηθείσες έρευνες μέτρησης των προβλημάτων των Δημοτών – Κατοίκων του Δήμου, με τη βοήθεια του διαγράμματος κατά PARETO, όπου το 20% των προβλημάτων φέρνει το 80% της ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των Πολιτών

διαπιστώνουμε ότι από το παραπάνω διάγραμμα είναι σαφές ότι τα προβλήματα της αποχέτευσης, της ασφάλειας των Πολιτών από τις γραμμές του ΟΣΕ και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.λπ.) μπορεί να φέρουν το 80% της ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας των Δημοτών.

Από τα ανωτέρω περιγραφόμενα, κατά την επικρατούσα άποψη και εκτός των άλλων, το κύριο βάρος της παρούσας «μικρής» σε διάρκεια προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να συμπεριλάβει, στην επαφή των υποψηφίων με την Κοινωνία και τους Πολίτες, τα παραπάνω προαναφερόμενα προβλήματα.

Ο αγώνας μας τώρα δεν είναι απλώς η αύξηση των ποσοστών μας αλλά και η κατάκτηση της θέσης που μας ανήκει, στην αρχή σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση και στη συνέχεια σαν κύριοι διεκδικητές της Εξουσίας.

Παναγιώτης Βορριάς