logo


Στην ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, την Πέμπτη 4 Μαϊου, εκτός από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, το έργο τους τα προηγούμενα τριάμιση χρόνια παρουσίασαν και οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το έργο αυτό, διόλου ευκαταφρόνητο μια που οι δυο Επιτροπές είχαν αποτελέσει πεδία μάχης, ακόμη και σε δικαστικές αίθουσες, επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, παρουσιάστηκε από την Α. Τόκα, που διατελεί Πρόεδρος στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή από το 2019, και τον Ν. Παπαδόπουλο, που διαδέχθηκε την Τ. Κώνστα στην Προεδρία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2022. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο απολογισμών, η προσπάθεια να επανέλθουν τα δυο Νομικά Πρόσωπα σε κανονική λειτουργία.

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Α. Τόκα:

Εργαστήκαμε με υπευθυνότητα και συνέπεια, για να καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των 27 Σχολικών μας Μονάδων, με στόχο τη συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών, την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών και τον εκσυγχρονισμό τους.

Σε αυτά τα δύσκολα και απαιτητικά χρόνια, όπου οι υγειονομικές συνθήκες και η οικονομική κρίση δυσκόλεψαν το εκπαιδευτικό έργο των μαθητικών μας κοινοτήτων, οι ανάγκες για την επιπλέον στήριξη των Σχολικών μας μονάδων, ήταν πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Ενισχύσαμε:

*Οικονομικά τις σχολικές μονάδες για αγορά φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού

*Με επιπλέον πακέτα υλικών καθαριότητας και αντισηπτικών

*Πραγματοποιήσαμε βιολογικούς καθαρισμούς και τακτικές απολυμάνσεις.

Οι τεχνικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του κάθε σχολικού έτους, αφορούσαν στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, όπως:

>Αντικατάσταση και επισκευή αλουμινίων

>Επισκευές σε αύλειους χώρους

>Μονώσεις ταρατσών- επισκευή κεραμοσκεπών

>Επισκευή τουαλετών απλές-ΑΜΕΑ

>Ελαιοχρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά

>Επισκευή βρυσών εξωτερικού χώρου

>Συντήρηση και επισκευή κλιματιστικής μονάδας

>Πιστοποιήσεις ανελκυστήρα

>Αναγομώσεις πυροσβεστήρων

>Εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών συστημάτων

>Τοποθέτηση νέων αντλιών

>Υδραυλικές- ηλεκτρολογικές και σιδηρουργικές εργασίες μικρής κλίμακας

Επιπλέον έχουμε υπογράψει Συμβάσεις ανά έτος ή ανά δυο έτη για την καθημερινή ομαλή λειτουργία των Σχολικών Μονάδων, όπως:

*Για ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ και ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

*Για τους ανελκυστήρες

*Για τους καυστήρες και τους πυροσβεστήρες

*Για το κέντρο λήψης σημάτων στα συστήματα συναγερμών

*Για την πρόσληψη σχολικών τροχονόμων

*Για ενοικίαση φωτοτυπικών μηχανημάτων κ.λπ. 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σε κάποια σχολεία η αύξηση των μαθητών στις ολοήμερες τάξεις, καθώς και στα τμήματα ένταξης. Έτσι προτεραιότητά μας για τα τμήματα αυτά είναι η παροχή κάθε βοήθειας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Προβήκαμε

>Σε αγορά μέσων σίτισης

>Σε αγορά εποπτικών υλικών

>Σε επιπλέον οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων

>Σε επιπλέον χρηματοδότηση σταδιακά στα τμήματα ένταξης

Αρωγούς στην προσπάθειά μας είχαμε:

Τη διοίκηση του Δήμου με τις δυο έκτακτες επιχορηγήσεις του

Τις υπηρεσίες του Δήμου με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους

Τους δωρητές (ιδιώτες και φορείς) που σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Γονέων εξοπλίσαμε και και αναβαθμίσαμε όλες τις Σχολικές μας Μονάδες

Για το τέλος στην ενημέρωσή μου άφησα το όχι και τόσο ασήμαντο Κλείσιμο των Οικονομικών Απολογισμών. Από τον Οκτώβρη 2019 έως και σήμερα έχουμε καταθέσει στον Επίτροπο για έλεγχο τους Οικονομικούς Απολογισμούς πέντε (5) ετών 2017-2018-2019-2020-2021 και προχωράμε ώστε σύντομα, να καταθέσουμε και αυτόν του 2022.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι μέχρι σήμερα η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρά την πανδημία, την αύξηση της ενέργειας, το ελάχιστο Ταμείο και τις ταμειακές υποχρεώσεις που παρέλαβε, κατάφερε να μην έχει οφειλή προς τρίτους από παλιότερα έτη.

Με κυρίαρχο στόχο την αναβάθμιση και την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, σταθήκαμε με σεβασμό στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών της πόλης και συνεχίζουμε απρόσκοπτα μέχρι το τέλος της θητείας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ

Αλεξάνδρα Τόκα

Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Διονύσου

Και ο απολογισμός του Ν. Παπαδόπουλου:

Το διάστημα των τριάμιση ετών της θητείας μας χωρίζεται σε δύο περιόδους:

Η πρώτη περίοδος ήταν από 22.10.2019 έως 08.02.2022 όπου την προεδρία του Νομικού Προσώπου είχε η κα Κώνστα Αναστασία και η δεύτερη από 09.02.2022 έως σήμερα με πρόεδρο του Νομικού Προσώπου τον υποφαινόμενο και Αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη τον Κανελλόπουλο. Ο βασικότερος στόχος μας, όταν αναλάβαμε με την κ. Κώνστα το 2019, εγώ ως Αντιπρόεδρος, ήταν να επαναφέρουμε σε ομαλή λειτουργία το Νομικό Πρόσωπο. Με 73 συνεδριάσεις και με πάνω από 400 αποφάσεις, καλούμασταν να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις για την ομαλοποίηση αυτής της λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά:    

Στις περιόδους αυτές πραγματοποιήθηκαν 73 συνεδριάσεις και ελήφθησαν συνολικά 425 αποφάσεις που αφορούσαν:

Στη διοικητική λειτουργία του ΝΠΔΔ

1.Παύσαμε τις καταχρηστικές δικαστικής διώξεις της προηγούμενης διοίκησης του ΝΠΔΔ κατά των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, των εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων και παλαιών μελών του Νομικού Προσώπου. Αυτό ήταν κύριος στόχος για να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχουμε με τους συνεργάτες μας, ώστε να προχωρήσουμε στο έργο μας

2.Προχωρήσαμε σε ενδελεχή καταγραφή του φυσικού αρχείου, καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν παρέδωσε απολύτως τίποτα, κανένα ηλεκτρονικό ή φυσικό αρχείο, παρά τις συνεχόμενες και επίμονες κλήσεις μας.

3.Συνεργαστήκαμε με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με στόχο να βρούμε μια άκρη σε όλη αυτή την κατάσταση, με το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας  για τη διεξαγωγή ελέγχου των οικονομικών στοιχείων των ετών από 2016 μέχρι 2019

4.Συντάξαμε οικονομικούς απολογισμούς και προχωρήσαμε στην έγκρισή τους για τα έτη 2014, 2016, 2017, 2018 και 2019, με διαβίβαση των εγκριτικών αποφάσεων, καθώς και φωτοαντίγραφου του οικονομικού απολογισμού για το 2015, προς τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όλα αυτά δεν είχαν γίνει, όπως θα έπρεπε, από τις προηγούμενες διοικήσεις.

5.Παρασταθήκαμε σε εκκρεμούσες δικαστικές υποθέσεις του ΝΠΔΔ

6.Αναρτήσαμε, στο πλαίσιο της διαφάνειας, ΟΛΕΣ τις αποφάσεις της Σχολικής Επιτροπής στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο ΚΗΜΔΗΣ

7.Δημιουργήσαμε ηλεκτρονικό αρχείο

8.Δημιουργήσαμε  Μητρώο συνεργατών και προμηθευτών.

9.Και βέβαια καθημερινά προχωρούσαμε στο έργο μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σχολικές κοινότητές μας

Όσον αφορά στα σχολεία και γενικά στη σχολική κοινότητα πραγματοποιήσαμε:

*Εργασίες συντήρησης στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς μας

*Εργασίες κυρίως για αναβάθμιση του διαδικτύου σε όλες τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς μας ώστε να είναι έτοιμες να συνδεθούν σε μητροπολιτικό δίκτυο

*Ηλεκτρολογικές εργασίες που αφορούσαν την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρολογικών πινάκων και εγκαταστάσεων, καθώς και επαρκούς φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους για την αναβάθμιση της ασφάλειάς τους.

*Ενεργοποίηση του συστήματος παθητικής πυρασφάλειας στο Γυμνάσιο/Λύκειο Διονύσου μετά από απαραίτητες εργασίες αφού είχε εγκαταλειφθεί πολλά χρόνια πριν. Και το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες σχολικές μονάδες όπου υπάρχουν εγκατεστημένα συστήματα σε εγκατάλειψη.

*Στήριξη, φυσικά της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων

*Προμήθεια αθλητικού υλικού.

*Παραχωρήσεις σχολικών χώρων σε φορείς του δήμου μας

*Αποδοχή χορηγιών

*Άμεση ανταπόκριση  στις ανάγκες των σχολικών μονάδων που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας covid-19

*Σύναψη συμβάσεων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, ειδών ευπρεπισμού – καθαριότητας, συντήρησης-αναγόμωσης πυροσβεστήρων και σύνδεσης με κέντρο λήψης σημάτων παράλληλα με την επέκταση των δικτύων συναγερμού σε όποιες σχολικές μονάδες κρινόταν απαραίτητο, μια που μέχρι πρόσφατα στις περισσότερες σχολικές μονάδες το σύστημα συναγερμού περιοριζόταν στα γραφεία των καθηγητών και των διευθυντών.

*Συγκρότηση Συμβουλίων Σχολικής Κοινότητας και συμμετοχή στα Σχολικά Συμβούλια αυτά

*Συγκρότηση Επιτροπών Ελέγχων Κυλικείων

*Διενέργεια διαγωνισμών για εκμίσθωση κυλικείων ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με τους υφιστάμενους κανονισμούς.

*Πρόσληψη προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων μέχρι και το σχολικό έτος 2019-2020, οπότε και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο Δήμο.

*Συνεργασία με την ΚΤΥΠ για τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων με θρανία, καρέκλες κ.λπ.

*Συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) του Αγίου Στεφάνου

Όσον αφορά, τέλος, στην οικονομική διαχείρηση:

>Αποπληρωμή παρελθόντων χρεών που δεν είχαν βεβαιωθεί ή εμφανιστεί από την προηγούμενη διοίκηση η οποία δεν παρέδωσε απολογισμούς προηγούμενων  χρήσεών της, δεν ενημέρωσε δε, ούτε για τις οικονομικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις που εκκρεμούσαν.

>Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των προμηθευτών ή εργοληπτών στο Νομικό Πρόσωπο.

Τελειώνω με τις επόμενες ενέργειες που είναι:

1.Εισαγωγή προς συζήτηση των οικονομικών απολογισμών ετών 2020, 2021 και 2022 μέσα στο μήνα

2.Εισαγωγή προς συζήτηση εργασιών συντήρησης στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς μας, πιστοποιήσεις εξοπλισμού σχολικών μονάδων και τελικές ενέργειες για κανονικοποίηση στη λειτουργία των κυλικείων σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανονισμούς.

4.Απαραίτητες εργασίες για συμμόρφωση των υποδομών των σχολικών μονάδων με τους κανονισμούς, για υποδοχή και φοίτηση των ΑΜΕΑ.

Κλείνω τον απολογισμό με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε:

*Με τη μη παράδοση από την διοίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

*Με την έλλειψη διοικητικού προσωπικού

*Με την ανεπαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ παρά το γεγονός των αυξημένων κατά 10-40% δαπανών αρμοδιότητάς μας, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Εξαιρείται η χρήση 2022, οπότε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου, κατόπιν αιτήματός μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω εδώ τους Διευθυντές των σχολείων, τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων που στάθηκε δίπλα μας στις αποφάασεις μας, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Σχολικής Επιτροπής, είτε ανήκουν στη Διοίκησή μας είτε στην αντιπολίτευση, που πολλές φορές βοήθησαν στη συνδιαμόρφωση των εισηγήσεων και των αποφάσεων.

Για το Ν.Π.Δ.Δ., Σχολική Επιτροπή Σχολικών Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου

Ο Πρόεδρος   

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ