logo


Στον απολογισμό του ο Αντιδήμαρχος Γ. Τσουδερός στάθηκε κυρίως στο κομμάτι που αφορά στο οικονομικό πρόσωπο και τις επιδόσεις του Δήμου, ενώ έκανε μια γρήγορη αναφορά στο δεύτερο τομέα ευθύνης του, που αφορά στην Τοπική Ανάπτυξη και κυρίως τη φιλοζωία:

Ήδη από το 2019 έχουμε κάνει συμβάσεις για ό, τι αφορά τη φιλοζωία- κτηνιατρείο, φιλοξενία αδέσποτων, περισυλλογή, εκπαίδευση, ακόμη και διαχείριση νεκρών ζώων έχουμε προβλέψει για να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες. Ενημερωτικά να σας πω ότι εξετάστηκαν 1929 σκύλοι και 1055 γάτες, έγιναν 895 στειρώσεις, πραγματοποιήθηκαν 170 μικροεπεμβάσεις σε σκύλους και 105 σε γάτες, 1526 σημάνσεις, υιοθεσίες, όπου το τελευταίο διάστημα πάμε πολύ καλά, έχουν πραγματοποιηθεί 290 και 70 αναδοχές- βέβαια έχουμε συχνές εγκαταλείψεις-, τροφές μοιράζουμε μέσω των 120 περίπου σιτιστών μας, έχουμε διαχειριστεί δεκάδες περιστατικά με επιθετικά ζώα, ενώ έχουμε κάνει πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Καθημερινή επί τρία χρόνια είναι η μεγάλη προσπάθεια του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και συνεχίζεται με το σχέδιο για δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση όλων των δεσποζόμενων σκύλων. Δεν είναι τυχαίο που η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατέταξε το Δήμο μας ανάμεσα στους καλύτερους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Όσο για το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης και του προγραμματισμού, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής:

Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών δώσαμε έμφαση στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου.

Ενδεικτικά αναφέρω:

*Ψηφιακές υπογραφές προσωπικού και αιρετών

*Παροχή υπηρεσιακών τηλεφώνων μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ

*Προμήθεια  tablet στους συμβούλους και προ COVID

*LIVESTREAMING των συνεδριάσεων

*Επιτυχής ολοκλήρωση συστημάτων ISO 9001:2015 και ΕΛΟΤ 2008

*Νέο site του Δήμου

*Εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και αυτόματων πληρωμών RF

Εκτός της σύνταξης προϋπολογισμού και αναμορφώσεων και της παρακολούθησης όλων των συμβάσεων, προβήκαμε σε 19 προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ποσού 36.520.789 ευρώ. Από αυτές 9 εγκρίθηκαν, ποσού 23.142.286 ευρώ και 10 είναι υπό έγκριση, ποσού 13.378.503 ευρώ, από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και το Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.

Ο Δήμος Διονύσου είναι αποδεδειγμένα ένας οικονομικά υγιής Α’ βάθμιος ΟΤΑ και ανταποκρίνεται  στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Παρά τις νέες συνθήκες που επέφερε η υγειονομική κρίση, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν σταδιακή αύξηση των εισπράξεων από 21.119.813 (στις 31/12/2018) σε 31.555.142 (στις 31/12/22).

Ο Δήμος διατηρεί τη δυναμική του με τα ταμειακά διαθέσιμα, με ένα σεβαστό Τεχνικό Πρόγραμμα και έναν προϋπολογισμό αυξημένο κατά 10,5 εκατ. περίπου.

Μια στασιμότητα εμφανίζεται πράγματι στην είσπραξη ΠΟΕ, περίπου 25%, όμως υπάρχει μείωση στις προβλέψεις μη  είσπραξης περίπου 13%. Θεαματική αύξηση εμφανίζεται στην απορρόφηση των επενδύσεων, από 1,23% το 2018 στο 20,80% το 2022, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τον ΚΑ 31 (Εισπράξεις από δάνεια), που από μηδενικά τα προηγούμενα χρόνια έχουμε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

Αυτό φανερώνει την προσπάθεια που κατέβαλε η Διοίκηση με τις υπηρεσίες, προκειμένου τα έργα  που ήταν στα χαρτιά να γίνουν πράξη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, και παρόλες τις μεγάλες αυξήσεις στις υπηρεσίες και τις προμήθειες:

>Τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης δεν αυξήθηκαν

>Μειώθηκε κατά 6% το τέλος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού για επιχειρήσεις και εξορθολογίστηκε ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

>Μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη στις Μονές

>Μειώθηκαν γενναία τα τέλη Κοιμητηρίων

>Στην πανδημία σταθήκαμε δίπλα στους επαγγελματίες του Δήμου μας μειώνοντας τα δημοτικά τέλη και όχι μόνο, καθώς τους απαλλάξαμε από τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Επαναλαμβάνω, ο Δήμος δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία. Οφείλει βέβαια να εξορθολογίζει  τα έσοδά του με τα έξοδά του και να παράγει έργο για τους δημότες του.

Και αυτό κάνουμε κύριοι συνάδελφοι. 

Σας ευχαριστώ πολύ.