logo


Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 4 Μαΐου για τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, εκτός από το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, τον απολογισμό για τους τομείς ευθύνης τους παρουσίασαν αναλυτικά και οι Αντιδήμαρχοι, καθώς και οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών και της ΕΣΤΙΑΣ.

Ο αναλυτικός απολογισμός, λοιπόν, για την Αντιδημαρχία Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας, όπως τον παρουσίασε ο Μ. Τσιλιγκίρης έχει ως εξής:

Καλησπέρα σας,

Δήμαρχε, αγαπητοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί Συμπολίτες,

Καταρχήν σας ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ σήμερα και για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας παραθέσω , όσο μπορώ πιο λεπτομερώς τα στοιχεία της Υπηρεσίας που αφορούν στο έργο που έχει επιτελέσει η νεοσυσταθείσα Αντιδημαρχία Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη.

Όπως όλοι γνωρίζετε από το Φεβρουάριο του 2020 δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη Αντιδημαρχία στο πλαίσιο πρώτον της άμεσης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των καθημερινών, έκτακτων ή μη, προβλημάτων των πολιτών και δεύτερον στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Η εν λόγω Αντιδημαρχία αποτελεί λοιπόν τον καθημερινό σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και Δημοτών και σας αναφέρω ενδεικτικά τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί για να έχετε πιο σαφή εικόνα.

Στην Αντιδημαρχία μας λοιπόν:

Γίνεται καταγραφή αιτημάτων – παραπόνων των πολιτών που υποβάλλονται με ποικίλους τρόπους – ψηφιακά, τηλεφωνικά, γραπτά, προσωπικά- και τα προωθεί στις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας κατά αρμοδιότητα προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Στο πλαίσιο αυτό καλύπτονται χρόνια αιτήματα αλλά και τρέχοντα της Καθημερινότητας σχετικά με ζητήματα:

  • Ηλεκτροφωτισμού που αφορούν σε επέκταση δικτύων υψηλού και χαμηλού φωτισμού, σε αλλαγή λαμπτήρων, σε συντήρηση κι επισκευή χαμηλού φωτισμού, σε τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, σε συντήρηση κι επισκευή φωτισμού κοινοχρήστων χώρων, πλατειών, σχολείων, παιδικών χαρών κλπ, καθώς και σε αποκατάσταση βλαβών.
  • Επίσης στην Ύδρευση καλύπτονται θέματα σχετικά με συντήρηση και αντικατάσταση και επέκταση δικτύων και κρουνών, με συντηρήσεις αντλιοστασίων και δεξαμενών, με επισκευή και αποκατάσταση βλαβών και με καθαρισμό – συντήρηση φρεατίων ομβρίων υδάτων.
  • Τρίτος τομέας δράσης της Αντιδημαρχίας μας είναι η συντήρηση και επισκευή κοινοχρήστων χώρων, πεζοδρομίων, πλατειών, παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, κοιμητηρίων κ.λπ.
  • Επίσης εκτελούνται επισκευές σε οδοστρώματα με επουλώσεις λακκουβών, σκυροδετήσεις οδών, διανοίξεις οδών και άλλα.
  • Ακολούθως η Αντιδημαρχία μας υλοποιεί αποφάσεις Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν σε οδοσήμανση, πινακίδες ΚΟΚ, διαγραμμίσεις ΑΜΕΑ ή διαγραμμίσεις διαβάσεων πεζών, μαθητών κ.λπ.
  • Ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση φθαρμένων οδοδεικτών, πινακίδων σήμανσης, αντικατάστασης ή τοποθέτησης καθρεπτών οδικής κυκλοφορίας και πέραν των αιτημάτων των πολιτών.
  • Επιπλέον, για την καλύτερη διευθέτηση των εισερχομένων αιτημάτων, το Γραφείο Καθημερινότητας ενημερώνει ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, διάφορες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ώστε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους να ικανοποιούν τα εν λόγω αιτήματα, ενώ ταυτόχρονα εμείς παρακολουθούμε την πορεία και εξέλιξή τους.
  • Και φυσικά για την αποτελεσματικότητα και την απρόσκοπτη λειτουργία της Αντιδημαρχίας Καθημερινότητας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζει η διαρκής συνεργασία με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες και Αντιδημαρχίες του Δήμου μας.

Και τώρα βάσει των στοιχείων της Υπηρεσίας θα περάσω στην αναλυτική παρουσίαση του έργου μας.

Παρά τις δυσχέρειες, λόγω των συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς και της πανδημίας που ως γνωρίζετε έπληξαν τον Δήμο μας, και όχι μόνο, τα τελευταία 3 χρόνια προσπαθήσαμε και καταφέραμε μέχρι σήμερα να ολοκληρώσουμε πλειάδα αιτημάτων και έργων.

Ειδικά αναφέρω ότι στην εφαρμογή Novoville επί συνόλου 13.774 αιτημάτων που εισήχθησαν, έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το 93,3% και αφορά σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και σε όλες τις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας.

Να υπογραμμίσω επίσης ότι για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο – λακκούβες, καθιζήσεις κλπ – έχουν αναλωθεί 1.672 τόνοι ασφαλτομείγματος, ενώ ταυτόχρονα επισκευάστηκαν πάνω από 160 πεζοδρόμια. Παράλληλα, συντηρούμε πολλούς αγροτικούς δρόμους και αποκαταστήσαμε δρόμους με χρόνια προβλήματα μέσω σκυροδέτησης (πάνω από 20 στον αριθμό).

Επιπλέον, η Αντιδημαρχία μας προγραμμάτισε και υλοποίησε ετήσιους καθαρισμούς 3.545 φρεατίων και παράλληλα επισκευάστηκαν 31 πυροσβεστικοί κρουνοί και αντικαταστάθηκαν 44.

Θα συνεχίσω αναφερόμενος στο σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στην Ύδρευση κι ενδεχομένως να σας κουράσω με τις αναφορές αυτές, αλλά αποτελούν συλλογικό έργο της διοίκησής μας και οφείλω να σταθώ.

Σας απαριθμώ λοιπόν τα παρακάτω έργα:

  1. Νέο δίκτυο 300μ. από την Κρυονερίου έως την οδό Εργασίας στη Δ. Κ. Αγίου Στεφάνου.
  2. Στην οδό Καΐρη αντικατάσταση τροφοδοτικού αγωγού μήκους 150μ.
  3. Στην οδό Μπουμπουλίνας αντικατάσταση δικτύου 80μ.
  4. Έκτορος αντικατάσταση δικτύου 120μ.
  5. Θέση Κατηφόρια αντικατάσταση δικτύου 30μ. και τοποθέτηση μειωτή πιέσεως.
  6. Αγίου Αθανασίου αντικατάσταση αγωγού 100μ.
  7. Διευθέτηση δικτύου και τοποθέτηση νέων βανών στην οδό Ανεμώνης (ΤΥΠΕΤ) Άγιος Στέφανος.
  8. Πανορμίτου στην Κοινότητα Σταμάτας αντικατάσταση δικτύου περίπου 50μ.
  9. Κατασκευή νέου δικτύου στο κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Στεφάνου.
  10. Προμήθεια και τοποθέτηση 12.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών.
  11. Επισκευή και τοποθέτηση πινάκων και μεταγωγικών διακοπτών σε δεξαμενές και αντλιοστάσια.
  12. Κατασκευή νέου αντλητικού συγκροτήματος για τροφοδότηση δεξαμενών Άνοιξης.
  13. Εγκατάσταση δεύτερης αντλίας στην οδό Θεμιστοκλέους στην Κοινότητα Διονύσου.
  14. Καθαρισμός δεξαμενών Διονύσου, Δροσιάς, Σταμάτας, Κρυονερίου και σε εξέλιξη βρίσκονται οι καθαρισμοί δεξαμενών των υπόλοιπων Δημοτικών Κοινοτήτων.
  15. Ολοκληρώθηκε το δίκτυο ύδρευσης για τη σύνδεση της δεξαμενής στη Μακεδονομάχων με τη δεξαμενή της Λυκαβηττού στην Άνοιξη.
  16. Τοποθέτηση πρόσθετης εφεδρικής αντλίας στη δεξαμενή Κρυονερίου.
  17. Κατασκευή δικτύου εκκένωσης δεξαμενής Διονύσου.
  18. Αντικατάσταση 4 αντλιών εκ των οποίων 2 στο αντλιοστάσιο της Ναυαρίνου στην Άνοιξη και 2 στο αντλιοστάσιο της οδού Παπανικολή στη Σταμάτα.
  19. Νέες αντλίες και σωληνώσεις για τις γεωτρήσεις της Ραπεντώσας στο Διόνυσο και Ιππικού Ομίλου στη Σταμάτα.
  20. Αλλάχτηκαν 30 βάνες ύδρευσης με νέες.
  21. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια εγκατάστασης και θέση σε λειτουργία Συστήματος Τηλε-ελέγχου / Τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών στα δίκτυα Ύδρευσης του Δήμου.
  22. Η Αναβάθμιση δικτύου Ύδρευσης περιοχής Αναγέννησης και διαφόρων περιοχών του Δήμου Διονύσου.
  23. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τροφοδότηση των δεξαμενών της Σταμάτας από την ΕΥΔΑΠ.
  24. Ακολουθεί η σύνδεση της δεξαμενής Ροδόπολης με τη δεξαμενή Δροσιάς-Ρέας για την πλήρωση των 2 δεξαμενών απευθείας από την ΕΥΔΑΠ.
  25. Τοποθέτηση δεύτερης αντλίας στο Αντλιοστάσιο της οδού Καρκαβίτσα
  26. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνδεση της δεξαμενής στην οδό Μακεδονομάχων με το Λόφο Ανθέων.

Θα περάσω τώρα σ’ ένα άλλο πολύ μεγάλο κομμάτι στο οποίο δραστηριοποιείται με μεγάλο ζήλο η Αντιδημαρχία μας και που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών κι αυτό είναι βέβαια ο Δημοτικός Φωτισμός.

Η δουλειά στον τομέα του Ηλεκτροφωτισμού είναι όπως γνωρίζετε επίπονη, δεδομένου ότι απαιτείται πολύ καλή οργάνωση, προγραμματισμό και μέριμνα για τον εξοπλισμό προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Αλλά φανταστείτε τι γίνεται όταν όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται με ακραία καιρικά φαινόμενα. Έγινε πραγματικά υπερπροσπάθεια!

Για να μην μακρυγορώ, ενδεικτικά αναφέρω ότι αντιμετωπίσαμε προβλήματα χρόνιων βλαβών χαμηλού φωτισμού, έγιναν αλλαγές φωτιστικών σωμάτων, αλλαγές σε καλωδιώσεις, επισκευές σε ήδη υπάρχοντα φωτιστικά, επισκευές ποικίλων βλαβών και επεκτάσεις. Συνολικά εισήχθησαν 6.795 αιτήματα εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 6.677, αριθμός που δείχνει πόσο πολύ έμφαση δόθηκε στον τομέα αυτό και φυσικά προτειθέμεθα να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς το έργο μας.

Σας αναφέρω ότι:

  • Επισκευάστηκαν 50 φωτιστικά και 21 ιστοί.
  • Τοποθετήθηκαν 160 νέα φωτιστικά με ιστούς και είναι σε εξέλιξη για τοποθέτηση άλλα 45 φωτιστικά. Τέλος αντικαταστάθηκαν και τοποθετήθηκαν 11 νέα Pillar.

Αυτά αφορούν σε πλατείες όπως ενδεικτικά Πλατεία Πλαστήρα, Δερβενακίων, Κορολή, Σεμέλης, Τραυλού, Ομονοίας κλπ. Επίσης αφορούν σε δρόμους όπως Κέδρων, Πιπεροπούλου, Ναυαρίνου, Σεβδικίου, Μυκηνών, Τριανταφυλλιάς, Καραϊσκάκη κι αναφέρομαι στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, από τα προαναφερθέντα, ο όγκος των αιτημάτων και προβλημάτων που εισέρχονται στο Γραφείο μας είναι εξαιρετικά μεγάλος και η προσπάθεια για υλοποίηση στόχων και έργων που κάνει η Διοίκηση μέσω των Αντιδημάρχων της είναι τιτάνια.

Η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει θα συνεχίσει να εργάζεται και να προσπαθεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, για την ασφάλειά του και για την ομαλότητα στην καθημερινότητά του.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία είναι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή.

Ευχαριστώ θερμά