logo


Τρία χρόνια μετά από την ανάληψη της θητείας της, το 2019, η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων μπροστά στο Δημοτικό Συμβούλιο- και τέσσερις ημέρες αργότερα ενώπιον των πολιτών.

Στην πρώτη περίπτωση απέναντί της είχε τις παρατάξεις και τις αιτιάσεις τους, και στη δεύτερη περίπτωση το κοινό και αυριανούς ψηφοφόρους.

Τι απολογισμό λοιπόν έδωσε η Δημοτική Αρχή; Και ποιες ήταν οι αντιρρήσεις και οι εκτιμήσεις των παρατάξεων- οι οποίες, σημειωτέον, είχαν ενημερωθεί μόνο για τη λίστα των θεμάτων, αλλά όχι και με το ίδιο το κείμενο του απολογισμού;

Το διαφορετικό, νέο, αυτοδιοικητικό περιβάλλον, στο οποίο κλήθηκε να δουλέψει η Διοίκησή του, περιέγραψε κατ’ αρχάς ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, αναφερόμενος στα προβλήματα με την κυβερνησιμότητα των Δήμων, εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής, η οποία βέβαια, και όπως είναι γνωστό, στη συνέχεια παραμορφώθηκε από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο κ. Καλαφατέλης δεν παρέλειψε να καταλογίσει στις παρατάξεις εκμετάλλευση, με διάφορα προσχήματα, των νέων συνθηκών, ώστε να θέσουν κωλύματα και να ακυρώσουν το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής. Εκτός, όμως, από την παραπάνω δυσκολία, η Διοίκηση είχε να διαχειριστεί και έκτακτα γεγονότα όπως η ΜΗΔΕΙΑ και οι πυρκαγιές, η ενεργειακή κρίση, και βέβαια η πανδημία, που αποκάλυψαν ελλείψεις δεκαετιών, αλλά από την άλλη πλευρά αποτέλεσαν την ευκαιρία για ενίσχυση του εξοπλισμού του Δήμου σε μια σειρά μέτωπα, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η Πολιτική Προστασία, το κοινωνικό πρόσωπο κ.λπ. Και όλα τα παραπάνω, σε ένα Δήμο που πάσχει σε υποδομές σε όλους τους τομείς- κτηριακό έλλειμμα για τα σχολεία και τις δημοτικές υπηρεσίες, δίκτυο αποχέτευσης, ασφαλές οδικό δίκτυο, ύδρευση και αντιπλημμυρική προστασία, χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση, υποστελέχωση υπηρεσιών ήταν μερικά μόνο από αυτά.

Είκοσι δύο θετικά βήματα, που έγιναν ή/και γίνονται με έργα δαπάνης άνω των 106 εκατομμυρίων ευρώ, και βάζουν το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης μετά από την προηγούμενη χαμένη 5ετία, και με ωφελούμενους τους χιλιάδες συμπολιτών,  ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος και ανάμεσά τους:

>Ενίσχυση της σχολικής στέγης, με την κατασκευή τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων (Λύκειο Διονύσου, Δημοτικό Κρυνερίου, ΕΠΑΛ Διονύσου), και εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων με ενσύρματο wifi, ενεργειακή αναβάθμιση δυο Γυμνασίων, μελέτη πυροπροστασίας για όλα τα σχολεία, συστηματική συντήρηση όλων των σχολικών κτηρίων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών, ανακατασκευή αύλιων χώρων στα Νηπιαγωγεία, και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για έργα όπως ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος, οι τρεις αίθουσες στο Δημοτικό Σταμάτας, η βελτίωση της κυκλοφορίας γύρω από τα σχολεία, η ανέγερση σύγχρονου Βρεφονηπιακού Σταθμού κ.λπ. Από κοντά και η ενίσχυση των μαθητών και των φοιτητών της πόλης με τα Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα summer camps, το Πάμε Πακέτο κ.λπ.

Ναι, αλλά ουσιαστικά συνεχίσατε το έργο που είχε ξεκινήσει με τις προηγούμενες Διοικήσεις, αντέτεινε ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, όταν μάλιστα στη δική μας θητεία λειτούργησαν τρία νέα σχολεία. Και η πολυδιαφημισμένη ενεργειακή αναβάθμιση των δυο σχολείων όχι μόνο δεν έγινε σωστά αλλά προκάλεσε και ζημιές, ενώ σε πολλά σχολεία, και παρά τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και των Σχολικών Επιτροπών, εκκρεμούν ακόμη αναγκαίες παρεμβάσεις, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης. Δήμος των ενοικιαζόμενων κτηριακών εγκαταστάσεων με διάσπαρτες τις υπηρεσίες του είναι ο Δήμος Διονύσου, συμπλήρωσε ο Σπ. Γιαννουλάτος από τον Εύπολι.

>Τα έργα που έχουν γίνει στον τομέα της ύδρευσης: Προμήθεια 12.000, και σε λίγο και άλλων 8.000, υδρομέτρων, τηλεέλεγχος και τηλεμετρία για καλύτερη καταμέτρηση της κατανάλωσης και έγκαιρη διαπίστωση βλαβών, masterplan για την ύδρευση, αντικατάσταση προβληματικών τμημάτων του δικτύου, σύνδεση της Σταμάτας (σ.σ. της μοναδικής Κοινότητας που υδρευόταν εξ ολοκλήρου από γεωτρήσεις) με την ΕΥΔΑΠ.

Ναι, αλλά προς το παρόν το νερό κόβεται κάθε τρεις και λίγο, ειδικά στον Άγ. Στέφανο- 22 φορές στην Αγ. Παρασκευή μόνο μέσα στο 2021, ανέφερε ο Τ. Παντελόγλου από τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθυμίζοντας και τις πολυήμερες διακοπές υδροδότησης κατά τη ΜΗΔΕΙΑ και στις φωτιές- ενώ ακόμη πληρώνουμε τους λογαριασμούς περασμένων ετών επειδή ο Δήμος Διονύσου δεν μπορεί να μετρήσει το νερό του, επεσήμανε ο κ. Ζαμάνης.

>Η αποχέτευση, που έχει ανοίξει μέτωπα σε όλες πλέον τις Κοινότητες με τρεις διαφορετικές εργολαβίες (σ.σ. αλλά δεν προχωρεί όσο ικανοποιητικά θα ήθελαν οι δυο τελευταίες Δημοτικές Αρχές), ήταν το επόμενο κεφάλαιο στην απαρίθμηση των έργων: Στο μεγάλο έργο στις 5 Κοινότητες, με την εργολαβία του ΑΚΤΟΡΑ, έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 80% και ασκούνται πιέσεις για την ολοκλήρωσή του. Στη Δροσιά, όπου όλα πήγαιναν ρολόι, ήρθε η ενεργειακή κρίση και αυτός που ήταν ο καλύτερος ανάδοχος πάτησε φρένο. Στον Άγ. Στέφανο έχει υπογραφεί προγραμματική συμφωνία εκτέλεσης του έργου από την ΕΥΔΑΠ και το έργο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στην Άνοιξη το έργο της αποχέτευσης περιμένει την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο. Τέλος, στην αποχέτευση μπαίνουν ο Εύξεινος Πόντος, η Προκόνησος και αμέσως μετά η Σεμέλη στο Διόνυσο, καλύπτοντας όλες τις εντός Σχεδίου περιοχές του Δήμου.

Ναι, αλλά τα έργα έχουν σταματήσει ενώ με δική σας ευθύνη δεχτήκατε τις υπέρογκες εκπτώσεις που έδιναν οι εργολάβοι, όπως για παράδειγμα στη Δροσιά, ακυρώσατε τη διαδικασία αιτιολόγησής τους, που εμείς είχαμε δρομολογήσει, και τώρα το πληρώνει ο τόπος, αντέτεινε ο τέως Δήμαρχος.

>Στα χέρια της Περιφέρειας βρίσκεται πλέον ο φάκελος για την εκτέλεση του ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικού έργου στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, αυτού που προκάλεσε την οξύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τέσσερις από τις μειοψηφίες. “Θελήσατε να μπλοκάρετε το έργο, θέσατε σε κίνδυνο την εκτέλεσή του, αλλά και τη χρηματοδότησή του, και μέχρι σήμερα παρεμβαίνετε στην Περιφέρεια”, κατηγόρησε τις παρατάξεις ο Δήμαρχος, ενώ απαρίθμησε επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα, όπως στην Άνοιξη, στο Βρυσάκι, στον Άγ. Στέφανο, και στο Κρυονέρι.

Ναι, αλλά στην προηγούμενη θητεία, σε αντίθεση με τη δική σας, ξεκίνησαν πολλά από τα έργα που κατασκευάζονται σήμερα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, υποστήριξε ο τέως Δήμαρχος. Επιπλέον, αντέτειναν όλοι οι επικεφαλής, αρνηθήκατε κάθε πρόταση για γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και προσφορότερη υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου στη Λ. Σταμάτας με μια τοπική τροποποίηση. Και όχι μόνο αυτό αλλά  κατασυκοφαντήσατε, και εξακολουθείτε και σήμερα να κατηγορείτε, τους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών, για το ίδιο αυτό έργο που με δική σας ευθύνη προσφέρθηκε για πολιτικό παιχνίδι και  παραμένει στάσιμο.

>Με πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί οι ασφαλτοστρώσεις που ήδη πραγματοποιούνται σε όλο το εύρος της πόλης, αντικαθιστώντας ένα οδικό δίκτυο που παρέμενε προβληματικό επί δεκαετίες με μοναδικές παρεμβάσεις τα μπαλώματα, που κι αυτά ήταν προβληματικά.

Εδώ δεν υπήρξε κανένα “αλλά” από τις παρατάξεις της μειοψηφίας- ήταν ίσως το μοναδικό από τα 22 θετικά βήματα στο οποίο δεν υπήρξε κανένας μα κανένας σχολιασμός, ούτε αναφορά ούτε αιτίαση. Το έργο εξάλλου είναι ορατό και αποτελεί παρακαταθήκη αυτού που ο κ. Καλαφατέλης, στον απολογισμό του ενώπιον των πολιτών, λίγες ημέρες αργότερα, αποκάλεσε “Πολιτισμό της καθημερινότητας”.

>Σειρά είχαν επιμέρους έργα για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας σε γειτονιές της πόλης, όπως ο χώρος δημόσιας στάθμευση στο κέντρο της Δροσιάς και  κυκλοφοριακές διαμορφώσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου, διεκδικείται η χρηματοδότηση για την ανάπλαση της Κοινότητας Αγ. Στεφάνου και προωθείται η δημοπράτηση της αξιοποίησης του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ ως πολυχώρου πολιτισμού καθώς και η βιοκλιματική ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στη Δροσιά.

Αγκάθι παραμένει το λεγόμενο οικιστικό- δασικό πρόβλημα, που επηρεάζει χιλιάδες κατοίκων, αφορά σε τρεις τουλάχιστον Κοινότητες και εμποδίζει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης. Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με πρόταξη των Αυτοτελών Μελετών Οριοθέτησης των οικισμών, είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Στον ίδιο τομέα σημαντικά βήματα έχουν γίνει για την κατοχύρωση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας (σ.σ. 400 στρέμματα μόνο στην Κοινότητα Διονύσου!) που για διάφορους λόγους το Κτηματολόγιο δεν είχε αποδώσει στο Δήμο Διονύσου.

Ναι, αλλά παραδώσατε στην κεντρική Διοίκηση όλα τα όπλα που είχαν οι οικισμοί για να μην χαρακτηρισθούν δασικοί, χωρίς καμιά εγγύηση για την οριοθέτησή τους. Υπαναχωρήσατε σε μια σειρά ενεργειών- στα περιγράμματα που είχαμε θέσει με την προηγούμενη Διοίκηση ή στα επιμέρους Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια- με μοναδικό στόχο να ωφεληθεί ο μελετητής του ενιαίου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, χωρίς καμιά εξασφάλιση για την περιουσία των πολιτών, τόνισε ο κ. Ζαμάνης.

>Δεύτερος Σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, στο Κρυονέρι, συμμετοχή στο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου, ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρους στην Κοινότητα Διονύσου, υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης συγκαταλέγονται στις επιτυχημένες διεκδικήσεις του Δήμου, επίκειται η αγορά τριών χώρων, για τη στέγαση των δημοτικών Υπηρεσιών και του Αμαξοστασίου, καθώς και ακόμη μιας ιδιοκτησίας για τη λειτουργία του Δημοτικού Κοιμητηρίου στο Μπισμπίρι, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για την οριστική αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας, κυρίως, που προκύπτουν από τις γραμμές του ΟΣΕ στον Άγ. Στέφανο, με τελικό στόχο την υπογειοποίησή τους.

Ναι, αλλά το Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι θα μπορούσε να λειτουργήσει και με τη σημερινή έκταση των 5,5 στρεμμάτων. Αντιθέτως τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά η Δημοτική Αρχή φροντίζει να πλουτίσουν οι επενδυτές και οι εργολάβοι, υπογράμμισε ο κ. Παντελόγλου. Δήμος των ενοικιαζόμενων κτηριακών εγκαταστάσεων με διάσπαρτες τις υπηρεσίες του είναι ο Δήμος Διονύσου, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Σπ. Γιαννουλάτος εκ μέρους του Εύπολι.

>Στις διεκδικήσεις ο Δήμαρχος συμπεριέλαβε ακόμη τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου, με έμφαση στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη, όπου ζητείται επιπλέον μείωση για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οριοθέτησης, αλλά και τον αγώνα κατά της εγκατάστασης νέων Λατομείων στην Πεντέλη, που θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση, με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη βούληση και των κομμάτων αλλά και του ΥΠΕΝ πριν από λίγο καιρό στη Βουλή.

Ναι, αλλά τα Λατομεία τα πουλήσατε, όπως σας έχει πει σύσσωμη η αντιπολίτευση, το οικιστικό αφέθηκε στην τύχη του και τα διόδια ξεχάστηκαν, υποστήριξε ο επικεφαλής της μείζονος.

>Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν το 12ο θετικό βήμα που ανέπτυξε ο κ. Καλαφατέλης, είτε με δράσεις όπως οι δενδροφυτεύσεις είτε με παρεμβάσεις όπως η βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας στα δημοτικά ακίνητα, η ηλεκτροκίνηση και η μελέτη για τα πεζοπορικές διαδρομές στην Πεντέλη. Αγκάθι παραμένει εδώ η αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού με LED, ακόμη ένα σημείο οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τις μειοψηφίες.

Ναι, αλλά όταν ήρθαν στο Δήμο οι γνωμοδοτήσεις πάνω στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διευθέτηση ρεμάτων συναινέσατε σε τεράστια και πολυδάπανα έργα που καταστρατηγούν περιβαλλοντικούς όρους και ευρωπαϊκές οδηγίες προστασίας του περιβάλλοντος, προσπαθώντας να εξυπηρετήσετε ημετέρους, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Εύπολι. “Ξεχάσατε τις τρεις χωματερές που οριοθέτησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Σταμάτα” υπενθύμισε λίγο αργότερα ο κ. Γιαννουλάτος από την ίδια παράταξη.

>Και φτάνουμε στην καθαριότητα, η οποία εξακολουθεί να χωλαίνει λόγω της μεγάλης έκτασης της πόλης, της ενεργειακής κρίσης, την απουσία κουλτούρας ανακύκλωσης και την έλλειψη αναγκαίου προσωπικού, είπε ο Δήμαρχος. Τα παραπάνω έρχεται να καλύψει η σταδιακή, ριζική, ανανέωση του γερασμένου στόλου οχημάτων, η προμήθεια κάδων και συστημάτων αποκομιδής και η προώθηση της ανακύκλωσης με στοχευμένες δράσεις. Σίγουρα θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη αλλά προχωρούμε με γνώση και έχουμε βάλει τις βάσεις, με καθημερινό αγώνα, συμπλήρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Ναι, αλλά η αποκομιδή γίνεται μια φορά την εβδομάδα με δρομολόγια και δωρεές ιδιωτών, κλαδιά ο Δήμος είναι ανίκανος να μαζέψει μόνος του, αρπάγη δική μας έχει να φανεί χρόνια, όταν τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα φανεί πόσο διαλυμένος είναι ο μηχανισμός του Δήμου, εκτίμησε ο τέως Δήμαρχος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λαϊκή Συσπείρωση, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι ευνοεί το κέρδος των εργολάβων, που απασχολούν προσωπικό με άδηλο καθεστώς, ενώ ο δημότης πληρώνει τελικά το μάρμαρο στα ανταποδοτικά τέλη.

>Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας, μέσω της εγκατάστασης ηλεκτρονικών εφαρμογών που διευκολύνουν την εξυπηρέτηση αλλά και την ενημέρωση του πολίτη- NOVOVILLE, διαδικτυακή οικονομική πληροφόρηση, ηλεκτρονικές αιτήσεις, νέα ιστοσελίδα του Δήμου, δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μερικές από αυτές ενώ δρομολογείται η προμήθεια συστημάτων διαχείρισης Κοιμητηρίων, εγγράφων, πληρωμών, κ.λπ.

Ναι, αλλά αποδεδειγμένη είναι η δυσλειτουργία των υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση δίκαιων αιτημάτων πολιτών, ενώ αποφύγατε εντέχνως να μας παρουσιάσετε τον απολογισμό έργου της πληθώρας των ειδικών συμβούλων και συνεργατών σας, ενώ άστοχες είναι και  οι εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού, που 8μήνες πριν από τις εκλογές συνιστούν πολιτική αυτοκτονία, τόνισε ο κ. Γιαννουλάτος. Και παρόλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμες υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία και τα Έσοδα υπολειτουργούν, είναι υποστελεχωμένες και οι υπάλληλοι φεύγουν, υπερθεμάτισε ο κ. Ζαμάνης.

>Με στόχο την ασφάλεια των παιδιών και όσων αθλούνται αναβαθμίστηκαν Παιδικές Χαρές και προγραμματίζεται η αναβάθμιση κι άλλων, ενώ εκτελούνται έργα επισκευών, συντήρησης και κατασκευής στους αθλητικούς χώρους της πόλης είτε με έργα μικρής κλίμακας, είτε με μεγαλύτερες παρεμβάσεις, ώστε να αδειοδοτηθούν. Επόμενος στόχος η κατασκευή τριών Κλειστών στη Δροσιά, στη Σταμάτα και το Κρυονέρι, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ενώ εκκρεμεί ο Κανονισμός Λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ναι, εσείς τέσσερα έργα αλλά η σύγκριση με την προηγούμενη θητεία, οπότε άλλαξαν δάπεδο πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου και παρκέ δυο Κλειστά, είναι εις βάρος σας, υπενθύμισε ο κ. Ζαμάνης.

>ΜΗΔΕΙΑ και πυρκαγιές, και ΕΛΠΙΔΑ στη συνέχεια, έδειξαν με πρωτοφανή αγριότητα τα προβλήματα στην πολιτική προστασία του Δήμου Διονύσου. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι: Δημιουργία Δικτύου Εθελοντών και Μητρώου Ευπαθών Ομάδων, ενίσχυση των κλιμακίων πολιτικής προστασίας, καθαρισμός χιλιάδων στρεμμάτων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ιδιωτικών και περιαστικών δασών, αυστηροποίηση της στάσης του Δήμου έναντι των ιδιοκτητών που αμελούν να καθαρίσουν τα αδόμητα οικόπεδά, διανοίξεις δασικών δρόμων τους, πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην Άνοιξη, ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Αυτά για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων- γιατί στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών συστάθηκε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, ασκήθηκαν πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς με αίτημα την ενίσχυση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και των περιπολιών, καθώς και μεμονωμένες δράσεις. Τέλος, αναμένεται άμεσα- και ο Δήμος Διονύσου εδώ πρωτοπορεί- να τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργιών, για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας των δημοτικών εγκαταστάσεων.

Ναι, αλλά καταργήσατε το σύστημα φύλαξης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που ενέπνεε αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και για την πυροπροστασία, το αντικαταστήσατε με κάτι και υποδεέστερο και ακριβότερο, και τώρα πάτε να το υποκαταστήσετε αδαπάνως με τον Παρατηρητή της Γειτονιάς, υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος. Συνεχείς οι βανδαλισμοί στα σχολεία και καμιά πρόβλεψη για τη φύλαξή τους, δεν έχετε κάνει τίποτα για την παραβατικότητα, συμπλήρωσε ο κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι. Ο ίδιος επανέφερε την κυκλοφοριακή προμελέτη που είχε νωρίς νωρίς προτείνει η παράταξή του για την περιοχή γύρω από τον Παιδικό Σταθμό της Άνοιξης: “Την είχατε αποδεχθεί και ποτέ δεν την υλοποιήσατε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα τουλάχιστον για τις οδούς διαφυγής των παιδιών. Κανένα σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δεν έχει υλοποιηθεί, και όπου και όταν χρειάστηκε, ο λαός ήταν εκείνος που έδωσε τη λύση και στη ΜΗΔΕΙΑ και στις φωτιές, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ουδείς πάντως, από την πλευρά των μειοψηφιών, απάντησε- παρόλο που είχε τη δυνατότητα στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης- στο ερώτημα που απηύθυνε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης, ο οποίος λίγο πριν είχε περιγράψει μια ζοφερή εικόνα για αυτό που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή το 2019: “Έχεις τη ΜΗΔΕΙΑ και τις φωτιές, που είχε κυριολεκτικά γκρεμιστεί η πόλη, και δυο επιλογές: Η μία να πας με τη δυνατότητα που σου δίνει ο νόμος για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για να κερδίσεις χρόνο και να ξεκινήσεις το χτίσιμο της πόλης την επόμενη ημέρα. Και η άλλη να πας με τη διαδικασία του διαγωνισμού, να έχεις ανάδοχο μετά από ένα- ενάμιση χρόνο και να ξεκινήσεις να μαζεύεις κλαδιά μετά από δυο χρόνια. Εσείς πραγματικά τι θα κάνατε στη θέση μας;”.

>Το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου αναδείχθηκε, εν συνεχεία, μέσα από όλες τις δράσεις που είτε συνεχίζει και αναβαθμίζει (Δημοτικό Πολυϊατρείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο και Ιματιοθήκη),  είτε υιοθέτησε για πρώτη φορά (ΚΕΠ Υγείας, Ιατρείο Διαχείρισης Τραύματος, Κέντρο Άνοιας σε λίγο καιρό, Σχολή Γονέων, εξασφάλιση οικονομικής αποζημίωσης σε πληγέντες από τη ΜΗΔΕΙΑ) η Δημοτική Αρχή, παράλληλα βέβαια με τις συνεχείς κοινωνικές δράσεις και τη στήριξη των συμπολιτών.

Ναι, αλλά συνεχίζετε ουσιαστικά τις επιτυχημένες δράσεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ο τέως Δήμαρχος

>Ο πολιτισμός (σ.σ. που παρέμενε ορφανός από αρμόδιο Αντιδήμαρχο επί δυο χρόνια) ήταν το επόμενο θετικό βήμα στον απολογισμό του Δημάρχου: Ενίσχυση των επιμορφωτικών τμημάτων και της Μουσικής Σχολής, ίδρυση Φιλαρμονικής Ορχήστρας, στήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (σ.σ. με ερωτηματικά, μετά και από την αποχώρηση της υπεύθυνης εθελόντριας), θεατρική παραγωγή μέσα από τα θεατρικά εργαστήρια, και βέβαια εκδηλώσεις.

Ναι, αλλά με ένα Προϋπολογισμό που καταρρέει, βάζετε φέτος για καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις 400.000 ευρώ, νούμερα πρωτοφανή για Δήμο του μεγέθους του Διονύσου, τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος. 

 

>Τα σταθερά δημοτικά ανταποδοτικά τέλη τα προηγούμενα τρία χρόνια, οι ελαφρύνσεις την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ήταν το προτελευταίο σημείο στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, με τον απολογισμό να κλείνει με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, για την οποία η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατέταξε το Δήμο Διονύσου ανάμεσα στους καλύτερους Δήμους.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλαξε ο Δήμαρχος στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, θέμα για το οποίο η Δημοτική Αρχή έχει δεχθεί σφοδρές αιτιάσεις για κακοδιαχείριση, κυρίως από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης. Έσοδα και κατάσταση πληρωμών για επενδύσεις ήταν τα δυο σκέλη, στα οποία στάθηκε ιδιαιτέρως ο κ. Καλαφατέλης: Τα τακτικά, λοιπόν, έσοδα, όπως είπε, έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2019 κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ ή 30%. Τα εισπραχθέντα έκτακτα έσοδα, από επιχορηγήσεις για επενδυτικές δαπάνες, έχουν αυξηθεί πλέον του 1 εκατομμυρίου ευρώ, με την αύξηση να οφείλεται στη συστηματική δουλειά Διοίκησης και Υπηρεσιών. Επιπλέον, στις εισπράξεις από δάνεια έχουν εξασφαλιστεί κοντά 6 εκατομμύρια ευρώ έναντι μηδενός το 2019. Στις δαπάνες, από την άλλη πλευρά, και στις επενδύσεις που το 2019 ανέρχονταν στα 29 εκατομμύρια ευρώ, το 2022 διαμορφώνονται κοντά στα 39 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν πως γίνονται επενδύσεις για έργα και παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Απόδειξη και τούτο: Μέχρι το τέλος του 2023 οι συμβάσεις που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, χώρια αυτές που έχουν ήδη ενταχθεί. Όσο για το χρηματικό υπόλοιπο, για το οποίο πολλά συκοφαντικά ακούγονται, το 2019 έκλεισε με 11,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα έχουμε 9 εκατομμύρια ευρώ. Για τη διαφορά αυτή, όμως, αποκρύπτεται ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δήμου το μεν 2019 ήταν 3,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ η Διοίκησή μας έχει τακτοποιήσει σε μηνιαία βάση όλες τις υποχρεώσεις. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως ο Δήμος μας είναι εύρωστος οικονομικά και νοικοκυρεμένος.

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε εξάλλου να υπογραμμίσει πως η Διοίκησή του κλήθηκε να δουλέψει σε διαφορετικές αυτοδιοικητικές συνθήκες χωρίς να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος, χρειάστηκε η συνεργασία με την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ναι, αλλά οι εξαγγελίες για αποκέντρωση και δημοκρατική λειτουργία, μαζί με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τις Κοινότητες, ουδέποτε υλοποιήθηκαν αν και κατείχαν περίοπτη θέση και αποτελούσαν συγκριτικό πλεονέκτημα στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δύναμης Ευθύνης το 2019, κατηγόρησαν τη Διοίκηση τόσο ο Εύπολις με τον Κ. Κουριδάκη όσο και οι ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο με τον Ν. Κλήμη.

Οι παραπάνω, μαζί και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της μειοψηφίας κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή ότι καταστρατήγησε τις προβλέψεις αναφορικά με τη διαδικασία του απολογισμού- δημόσια ειδική συνεδρίαση κάθε χρόνο, αποστολή στις παρατάξεις του κειμένου του απολογισμού με όλα τα συνοδά στοιχεία, πέντε ημέρες πριν τη συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τη σειρά που τοποθετήθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο:

Για αυθαίρετη επιλογή 22 θεμάτων στον απολογισμό, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ο κ. Κλήμης. Ο ίδιος επέλεξε να αναδείξει την αναντιστοιχία σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Δύναμης Ευθύνης σε τρία κομβικά ζητήματα-συνθήματα: Δημοκρατικός διάλογος και λογοδοσία, Αποκέντρωση, Διαφάνεια. Και δυστυχώς αποτύχατε και στα τρία- ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αγνοήθηκαν, καμιά αποκέντρωση- αντιθέτως συγκεντρωτισμός- προς τις Κοινότητες παρά τις επισημάνσεις μας για εξαρχής λάθος προσέγγιση, απ’ ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς την υλοποίηση της εξαγγελίας σας περί ειδικού κανονισμού για τις προμήθειες και τα έργα. Και όλα αυτά στη λογική της σύγκρισης με τους προηγούμενους, αλλά όχι και με τις άριστες λύσεις, καθώς και στη λογική του αλάθητου και της απόλυτης γνώσης, δείγματα φόβου και ανασφάλειας, υπογράμμισε συνοπτικά ο επικεφαλής των “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”, επιμένοντας ιδιαιτέρως στο μελανό σημείο της κατασυκοφάντησης των παρατάξεων με αφορμή το αντιπλημμυρικό έργο στη Λ. Δροσιάς- Σταμάτας.

Παράτυπη, προσχηματική και προσβλητική για το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και φτηνή προπαγάνδα για προσωπικό όφελος της Διοίκησης, χαρακτήρισε τη διαδικασία του απολογισμού, όπως μεθοδεύτηκε, ο επικεφαλής του Εύπολι, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για μια ακόμη παρανομία και για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Αυτή ήταν και η κεντρική αιτίαση του κ. Κουριδάκη, που επαναλάμβανε συνεχώς πως η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί τεχνάσματα για να παραπλανεί τον κόσμο: “Απολογισμό δεν ακούσαμε από το Δήμαρχο, παρά μόνο προεκλογικές υποσχέσεις για όσα δεν κατάφερε να υλοποιήσει σ’ αυτή τη θητεία, μια που όλα τα σημαντικά ζητήματα- αποχέτευση, καθαριότητα, περιβάλλον, ασφάλεια, υπηρεσίες, παιδεία, κυκλοφοριακό, και εξαιρώ τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δομές και την πολιτική προστασία που βασίζονται σε εθελοντές και εμπνευσμένους και ταλαντούχους συμπολίτες- παρέμειναν στάσιμα. Καμιά αποκέντρωση, υπηρεσίες υπό διάλυση, πρόσληψη ημετέρων ειδικών συμβούλων και συνεργατών χωρίς καμιά αξιολόγηση του έργου τους, διάλυση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα λατομεία, αδιαφάνεια στους οικονομικούς χειρισμούς των επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο με αδικαιολόγητη συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αμυδρό φως στο τούνελ για το οικιστικό πρόβλημα με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στασιμότητα για το δασικό, διαιώνιση στα πολυδάπανα έργα χωρίς να προστατεύετε το περιβάλλον. Οι πολίτες σάς έχουν γυρίσει την πλάτη γιατί δεν ανέχονται το λαϊκισμό και την παραπλάνηση, αλλά απαιτούν ουσία και έργα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης. Δεν παρέλειψε τέλος να κλείσει την τοποθέτησή του με μια δική του προεκλογική εξαγγελία: “Το τρίπτυχο Διαφάνεια- Εποπτεία- Λογοδοσία μέσα από διαπαραταξιακή συνεννόηση διασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία των οργάνων της Διοίκησης αλλά κυρίως την εφαρμογή και υλοποίηση των στόχων με τελικό αποδέκτη τον πολίτη και την ποιότητα της ζωής του”.

“Ο πιο στημένος απολογισμός, όπου χάθηκε παντελώς η ουσία και έμεινε απλά σε σόου πυροτεχνημάτων”. Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, επαναλαμβάνοντας συχνά την έκφραση περί πυροτεχνημάτων. “Ακούμε πάλι προεκλογικές υποσχέσεις και πολλά “Θα” και η εργολαβία και το κέρδος πάει σύννεφο. Η Λαϊκή Συσπείρωση έλεγε και λέει ότι κάθε Δημοτική Αρχή που διοικεί με βάση την ανταποδοτική λειτουργία θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, μια που θα διαλύει τις υπάρχουσες υπηρεσίες και τις δομές των παλιών Δήμων και Κοινοτήτων και θα τις αντικαθιστά με βάση τη σχέση κόστους- οφέλους, και με τους δημότες στη βάση να πληρώνουν όλο και περισσότερα δημοτικά τέλη και στην κορυφή τους εργολάβους και επενδυτές με στόχο το κέρδος και όχι το κοινωνικό όφελος. Η Διοίκηση Καλαφατέλη δούλεψε καλά σ’ αυτή την κατεύθυνση, παλιοί εργολάβοι ενισχύθηκαν, νέοι δημιουργήθηκαν, νοικιάστηκαν ή αγοράστηκαν κτήρια και οικόπεδα, απαξιώθηκαν δομές και υπηρεσίες, διασπαθίστηκαν χρήματα σε στολισμούς, καμιά διεκδίκηση για προσλήψεις και κανένας έλεγχος στους εργολάβους για το προσωπικό που απασχολούν. Καμιά ιεράρχηση στα σημαντικά ζητήματα, αλλά και καμιά διάθεση για σύγκρουση με την κεντρική Διοίκηση για τη διεκδίκηση λύσεων μαζί με τον κόσμο. Στα έργα βιτρίνας είμαστε πρώτοι αλλά στην ουσία ο Δήμος δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να σφετερίζεται τη δουλειά των εθελοντών, να δίνει κέρδη και να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική” κατέληξε ο κ. Παντελόγλου.

Το αυτονόητο έκανε η Διοίκηση, όπως και οι προηγούμενες, εκμεταλλευόμενη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στη διάθεσή της. Και εκεί ανήκει το 80% του απολογισμού στη λίστα του Δημάρχου, που κι αυτό δεν το έκανε με επάρκεια, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης. Ο ίδιος έθεσε ευθέως το ερώτημα στο Δήμαρχο: “Πού πήγαν τα 100.000 κυβικά ξυλείας (σ.σ. που προέκυψαν από κλαδέματα μετά τη ΜΗΔΕΙΑ και τις πυρκαγιές) αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ στη χονδρική; Η απάντηση που έχει δοθεί στην αίθουσα αυτή ήταν πως αλέστηκαν στον κλαδοφάγο- που είναι είτε ψέμα και κοροϊδία είτε ανοησία. Καμιά διανομή ξυλείας σε συμπολίτες δεν έχει γίνει ενώ χιλιάδες κυβικά, που κόπηκαν με απ’ ευθείας ανάθεση, βρίσκονται μέσα στο Κτήμα Τατοΐου χωρίς να γνωρίζουμε πού θα πάνε. Και ποιο τελικά είναι το χρηματικό υπόλοιπο; Και ποια είναι η πραγματική κατάσταση του στόλου οχημάτων; Ένας Δήμος που καμιά υπηρεσία του δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις βασικές βασικές υποχρεώσεις και λειτουργίες- αυτό το αποτύπωμα αφήνετε μετά από τριάμιση χρόνια Διοίκησης”, κατέληξε ο τέως Δήμαρχος.

Αφήσαμε για το τέλος την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή της Λαϊκής Συσπείρωσης Π. Πανάγου. Κριτική στο έργο της Δημοτικής Αρχής, με ταυτόχρονο απολογισμό της παρουσίας της Λαϊκής Συσπείρωσης μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποίησε στη δική του τοποθέτηση ο κ. Πανάγος. Οι αιτιάσεις για την αντιδημοκρατική λειτουργία του Σώματος, την οικονομική ασφυξία του Δήμου, το κυκλοφοριακό, το οικιστικό και δασικό, τα Λατομεία, τα πλημμυρικά φαινόμενα, την ύδρευση την καθημερινότητα και τις υποδομές, για τα οποία η Δημοτική Αρχή είτε μεταφέρει πλασματική εικόνα είτε μεταθέτει την ευθύνη αλλού είτε ακόμη αναζητεί εξιλαστήρια θύματα, διαδέχθηκαν οι αναφορές για τη στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης ως του πλέον κρίσιμου κρίκου διαμόρφωσης μια δομικής και με προτάσεις αξιόπιστης αντιπολίτευσης προς όφελος των δημοτών και όχι των εργολάβων. Αποδειξίμως: Στις 60 συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου των προηγούμενων τριάμιση χρόνων, Λαϊκή Συσπείρωση υπέβαλε 100 ερωτήματα για θέματα εκτός Ημερησίας Διατάξεως και 120 ερωτήσεις για θέματα στην Ημερήσια Διάταξη- για το οικιστικό, το δασικό, το περιβάλλον, τα μπαζώματα, τις φυσικές καταστροφές, το κυκλοφοριακό, την παιδεία, παραβατικότητα, τα Λατομεία, τα τέλη, τους οφειλέτες, τα εργασιακά ζητήματα κ.λπ. Από αυτά, απαντήσεις έχουν δοθεί το πολύ στο 10%. Η παράταξη της μειοψηφίας έχει δώσει αρνητική- και πλήρως αιτιολογημένη- ψήφο στη συντριπτική πλειονότητα των εκατοντάδων θεμάτων που έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, ενώ κατά μόνας ή μαζί με τις άλλες παρατάξεις έχουν υποβάλει αναφορές και προσφυγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος ή/και την απόδοση στοιχείων που ζητούσε εις μάτην από τη Δημοτική Αρχή. Όσο για τα οικονομικά στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε συνοπτικά ο Δήμαρχος, οι επισημάνσεις του κ. Πανάγου ήταν στοχευμένες: “Αν δεν λάβετε έστω και τώρα μέτρα, δεν θα σας σώσει η δημιουργική λογιστική. Δείτε τη συνεχή ανοδική τάση των επισφαλειών- 3,5 επιπλέον εκατομμύρια σε σχέση με το 2016- , τη συνεχιζόμενη αρνητική διαμόρφωση των μερικών και ολικών οργανικών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης, τη συνεχή μείωση του χρηματικού υπολοίπου- 7 εκατομμύρια κάτω σε σχέση με το 2016, τη στάσιμη κρατική χρηματοδότηση χωρίς καμιά αντίδραση, τη σταθεροποίηση των εσόδων σε σχέση με την αύξηση του ύψους των ποσών που μας οφείλονται, τη χαμηλή απορρόφηση στις χρηματοδοτήσεις- τρώμε τις σάρκες μας, απομυζώντας τα ίδια κεφάλαια και με μια αμετροεπή διαχείριση του δημοτικού χρήματος, χωρίς στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο”. Ο κ. Πανάγος έκλεισε κι αυτός την τοποθέτησή του με προεκλογική εξαγγελία διαβεβαιώνοντας τους δημότες πως και στην ερχόμενη θητεία η Λαϊκή Συσπείρωση, από τη θέση που θα της ορίσουν με την ψήφο τους, θα συνεχίσει τον αγώνα με την ίδια συνέπεια και το σεβασμό στη λαϊκή εντολή με τις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών για όλους, της αξιοκρατίας και της δημόσιας λογοδοσίας, της καταπολέμησης των πελατειακών σχέσεων, της δημοκρατικής λειτουργίας και του διαλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

***

“Δεν τα κάναμε όλα, και σίγουρα δεν τα κάναμε όλα σωστά. Ασφαλώς και υπήρξαν λάθη και αστοχίες”. Απομονώνουμε αυτές τις φράσεις από τον απολογισμό του Δημάρχου για το δικό μας “ναι, αλλά”: Έχοντας ακούσει δυο φορές τον απολογισμό- και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ενώπιον των πολιτών- πουθενά δεν υπήρξε η οποιαδήποτε εξειδικευμένη αναφορά του Δημάρχου: Ποια ήταν τα λάθη και οι αστοχίες; Τι και πού πήγε στραβά; Ποιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής; Τι μέτρα πάρθηκαν ώστε τα λάθη να διορθωθούν και οι αστοχίες να επουλωθούν; Επειδή «ο πάθος μαθός”, λέει η γνωστή παροιμία, χρήσιμο για όλους θα ήταν, η Διοίκηση- μαζί με την αναπόφευκτη υπεράσπιση του έργου της- να αναγνωρίσει επακριβώς τα λάθη της και να δώσει το ίδιο ακριβείς εξηγήσεις για τους τρόπους που τα διόρθωσε. Με γενικόλογες αναφορές και παραδοχές, μόνο διοικητική ωριμότητα δεν δείχνει.