logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία πλήθους κόσμου καθώς και δεκάδων Δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης πραγματοποίησε τον Απολογισμό έργου του Δήμου για την περίοδο 2019-2023, τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, με κεντρικό σύνθημα «Δημιουργούμε αξία για τον τόπο μας».

  

Μεταξύ των προσκεκλημένων ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, ο π. Υπουργός Ανάπτυξης και Ευρωβουλευτής Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής π.Δήμαρχος Πεύκης Παύλος Καμάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πέππας, Θανάσης Αυγερινός και Βασίλης Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, οι Δήμαρχοι: Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Γιώργος Παππούς (Φυλής), Σπύρος Βρεττός (Αχαρνών), Γιώργος Γιασημάκης (Ωρωπού), Ηρακλείου Αττικής – Νίκος Μπάμπαλος (Ηρακλείου Αττικής), Γιώργος Θωμάκος (Κηφισιάς), Ισίδωρος Μάδης (Παιανίας), ο π.Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Διονύσου και γειτονικών Δήμων, Εντεταλμένοι σύμβουλοι και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και νυν και πρώην Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Αγγέλικας, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παντελής Ασπραδάκης, Σοφία Κατσίγιαννη, Σπύρος Βρεττός και Γιάννης Σμέρος, ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ανατολικής & Βόρειας Αττικής Βανίτα Σωφρόνη, η Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Διονύσου Ρένια Νικολοπούλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νεκτάριος Πίλτσης, η Πρόεδρος του συλλόγου «Η Πρόοδος Φλωρεντία Καραβατά κ.ά.

Το Δήμαρχο Διονύσου προσφώνησε η γνωστή ηθοποιός και άμισθη σύμβουλος πολιτισμού του Δήμου Διονύσου, Πέμη Ζούνη.

Ο κ.Καλαφατέλης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στα 22 θετικά βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας της Δημοτικής Αρχής, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν  τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ίδια στιγμή σε video wall, τα αντίστοιχα έργα της παρουσίασης με ηλεκτρονικές κάρτες.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Διονύσου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων, μελετών και προτάσεων που ξεπερνούν συνολικά τα 106 εκ.ευρώ. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή τριών νέων βιοκλιματικών σχολείων, την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών, την αποχέτευση ακαθάρτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση, την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης, την κατασκευή πολιτιστικού πολυχώρου στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, την ανάπλαση της Δροσιάς, την κατασκευή νέου σταθμού προαστιακού σιδηροδρόμου στο Κρυονέρι, το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την πολιτική προστασία και την ασφάλεια στις γειτονιές μας, την ανακύκλωση, την αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία ταρτάν στίβου, το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, τη μέριμνα για τους ασθενέστερους, τον πολιτισμό, τη φροντίδα για τα αδέσποτα και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο κ.Καλαφατέλης αναγνώρισε την ίδια στιγμή παραλείψεις και πιθανά και λάθη κατά τη διάρκεια της τετραετίας και υπογράμμισε ότι το στοίχημα της επόμενης θητείας μετά τις υποδομές θα είναι η καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με τίτλο «Ο πολιτισμός της καθημερινότητας στο Δήμο Διονύσου».

Επισυνάπτεται ο πλήρης ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ του Δήμου Διονύσου (2019-2023). Για να τον διαβάσετε ή να τον κατεβάσετε:

https://www.dionysos.gr/wp-content/uploads/2023/05/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5-%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%9D%CE%A5%CE%A3%CE%9F%CE%A5-2019-2023.pdf

(Περισσότερες φωτογραφίες υπάρχουν στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/photo?fbid=621045500056060&set=pcb.621053853388558 )

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συνδημότες του Δήμου Διονύσου,

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που είστε σήμερα εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Το 2019, όταν μου δώσατε την ευρεία εντολή να διοικήσω μαζί με τους συνεργάτες μου το Δήμο μας, σας υποσχέθηκα 3 πράγματα:

Πρώτον: Ότι θα δουλέψουμε για να πάμε μπροστά τον τόπο μας.

Δεύτερον: Ότι Θα σεβαστούμε τα χρήματά σας και θα τα αξιοποιήσουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τρίτον: Ότι Θα χαράξουμε καινούργιους δρόμους ανάπτυξης στο Δήμο μας, για τις νέες γενιές.

Ήρθε λοιπόν η ώρα, να απολογηθούμε σ’εσάς, ενώπιος ενωπίω.

Δημόσια και καθαρά, όπως επιβάλει η Δημοκρατία αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που μας συνδέει τόσα χρόνια.

Μετά από 3,5 χρόνια συνεχούς δράσης και προσπάθειας, από την ημέρα που δώσατε σε μένα και στη δημοτική μας παράταξη την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο Διονύσου, κάνουμε απόψε τον απολογισμό μας.

Σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα εργαστούμε για την πρόοδο του τόπου μας και αυτή την εντολή κάναμε πράξη όλο αυτό το διάστημα. Με καθημερινή προσπάθεια. Με αφοσίωση και επιμονή.

Τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πολλά και σοβαρά.

Στη διάρκεια της θητείας μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κανείς δεν ξεχνά και δεν πρέπει να ξεχάσει, ότι αυτή η θητεία σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές, που γονάτισαν τους πολίτες, κατέστρεψαν το περιβάλλον και μας εξάντλησαν.

Κανείς δεν ξεχνά, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, τα προηγούμενα χρόνια, κλείδωσε  τις ζωές μας μέσα στα σπίτια μας, εξουθένωσε  τις υποδομές μας, δυσκόλεψε τη διοίκηση και άλλαξε αναγκαστικά τα σχέδιά μας.

Κανείς δεν ξεχνά, ότι μας βρήκαν δύο απανωτές θεομηνίες, η «Μήδεια» και η «Ελπίδα», οι οποίες ανέδειξαν τα μεγάλα χρόνια δομικά προβλήματα διοίκησης, την έλλειψη μέσων και προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα προκάλεσαν και τεράστιες ζημιές στις υποδομές του Δήμου.

Και βέβαια υπάρχει και η ενεργειακή κρίση, η οποία επιβάρυνε τη λειτουργία μας.

Πέρα από τις έκτακτες καταστάσεις, κληθήκαμε επίσης να διαχειριστούμε και μια σειρά από χρόνια προβλήματα, που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η ανυπαρξία ώριμων μελετών και τα ζητήματα χωροταξικής και πολεοδομικής οργάνωσης.

Παράλληλα, είχαμε και τα σοβαρά εμπόδια που δημιούργησε η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στη διοίκηση του Δήμου. Με μια αντιπολίτευση η οποία, σχεδόν στο σύνολό της, επέδειξε μειωμένη υπευθυνότητα, μια αντιπολίτευση που δυστυχώς επέλεξε να εκμεταλλευθεί την κατάστασηΚαθυστερώντας αποφάσεις και υπονομεύοντας ουσιαστικά σημαντικά έργα και δράσεις, με προφανή στόχο να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη…

Αγαπητοί συνδημότες,

Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τι παραλάβαμε το 2019, για να μπορεί έτσι να έχει μια πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα. Προκειμένου να μας κρίνει πολύ αυστηρά μεν, αλλά και δίκαια.

Παραλάβαμε ένα Δήμο αποδιοργανωμένο, χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτες, χωρίς έστω και ένα σοβαρό έργο σε εξέλιξη.

Παραλάβαμε ένα Δήμο διοικητικά ανεπαρκή, σε πλήρη στασιμότητα σε όλους τους τομείς.

Αυτό κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το αποσιωπήσει ή να το κρύψει.

Ακόμη και εκείνοι που οδήγησαν σε απαξίωση το Δήμο μας και μας κουνούν σήμερα το δάκτυλο, γνωρίζουν την αλήθεια.

Εμείς φορώντας μάσκες, με το προσωπικό στα σπίτια του, χωρίς μέσα, τρέχαμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε, ακραία καιρικά και υγειονομικά φαινόμενα, που δεν είχαμε ξαναζήσει.

Όλα αυτά τα προβλήματα -τόσο τα χρόνια, όσο και τα έκτακτα- έκαναν σαφώς τη δουλειά μας πολύ πιο δύσκολη.

Όμως ούτε στιγμή δεν μας πτόησαν. Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τις δυσκολίες ως άλλοθι, ούτε ως δικαιολογία.

Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, ο Δήμος Διονύσου είναι όρθιος και έτοιμος να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και με σιγουριά.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ, με παραλείψεις ή και λάθη κάποιες φορές, κάναμε ότι ήταν δυνατόν για να παραμείνουμε συνεπείς προς τους δημότες.

Και απόψε, ήρθε η στιγμή να ανοίξουμε ενώπιον των μοναδικών κριτών μας, των πολιτών, τα χαρτιά μας και την καρδιά μας.

Προσωπικά νιώθω πολύ περήφανος γιατί τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου κάναμε το χρέος μας.

Ναι, μπορούσαμε περισσότερα.

Ναι, χάσαμε στην διαδρομή κομμάτια από την καθημερινότητα και κάποιους τους πικράναμε.

Ναι κάναμε και λάθη.

Αν είμαστε μία καλή ή κακή δημοτική αρχή, θα το κρίνετε εσείς. Εσείς θα αποφασίσετε, αν θα ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας προς εμάς, για να συνεχίσουμε να σας υπηρετούμε.

Αγαπημένοι φίλοι και συνδημότες,

Είμαι και είμαστε εδώ, για κάνουμε μαζί τον απολογισμό μας.

Από αυτά που σας υποσχεθήκαμε το 2019, όταν μας εμπιστευθήκατε, τι κάναμε;

Θα πω ότι μπορώ να σας κοιτώ όλους στα μάτια για τα 3,5 αυτά χρόνια.

Σας υποσχέθηκα ότι θα δουλέψω.

Και το έκανα! Δεν υπάρχει ούτε ένας δημότης που να θεωρεί ότι η θητεία Καλαφατέλη, πέρασε χαλαρά και αδιάφορα.

Δουλέψαμε όλοι πολύ, νυχθημερόν, και αυτό τουλάχιστον πρέπει να μας το αναγνωρίσετε.

Άρα την πρώτη δέσμευση του ’19 την τηρήσαμε στο απόλυτο.

Σας υποσχέθηκα ότι θα σεβαστούμε και θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα σας.

Και το κάναμε! Ούτε ένας δημότης, ακόμα και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, παρά την «καραμέλα» των δήθεν απευθείας αναθέσεων που μονότονα επαναλαμβάνουν, δεν έχουν να πουν το παραμικρό, για την οικονομική μας διαχείριση.

Ακόμα και την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο, κανείς δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας τη συνέπεια, την εντιμότητά μας και την χρηστή διαχείριση.

Άρα και την δεύτερη δέσμευση την τηρήσαμε στο απόλυτο.

Με καθαρά χέρια ήρθαμε στον Δήμο και με καθαρά χέρια παραμένουμε και σήμερα.

Σας υποσχεθήκαμε ότι θα αναπτύξουμε το Δήμο μας και θα ανοίξουμε νέους δρόμους στο μέλλον, για τα παιδιά μας.

Το κάναμε! Απόψε θα μιλήσουμε με νούμερα, τα οποία υπάρχουν και στο έντυπο απολογισμού που θα πάρετε στα χέρια σας.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι καταφέραμε με καθημερινή σκληρή δουλειά να φέρουμε στα ταμεία του δήμου 106 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα για έργα υποδομών που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας και πάνε μπροστά το Δήμο μας.

106 εκατομμύρια από προγράμματα, που εγκρίθηκαν και είναι πλέον στα χέρια μας, για να φτιάξουμε, αποχετευτικά, δρόμους, σχολεία, υποδομές για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

106 εκατομμύρια ευρώ, που με ιδρώτα και κόπο εξασφαλίσαμε, λεφτά που ούτε στα όνειρά μας δεν υπήρχαν.

106 εκατομμύρια ευρώ, που εγγυώνται μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.

Άρα και η Τρίτη δέσμευση μας τηρήθηκε.

Για αυτό μπορώ και σας κοιτώ σήμερα στα μάτια.

Για αυτό μπορούμε σήμερα να σταθούμε απέναντί σας.

Γιατί δουλέψαμε πολύ, σεβαστήκαμε τα χρήματά σας, και σας παραδίδουμε σήμερα 106 εκατομμύρια για να δημιουργήσουμε το Διόνυσο των ονείρων μας.

Δεν τα κάναμε βέβαια όλα τέλεια, το είπα και πριν. Υπάρχουν πολλά που δεν προλάβαμε ακόμη να κάνουμε, υπάρχουν συμπολίτες μας που νιώθουν ότι δεν τους προσέξαμε αρκετά, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν.

Το αναγνωρίζουμε, τους ζητάμε συγνώμη και είμαστε εδώ και για αυτούς.

Αυτό το έργο είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε απόψε.

Να παρουσιάσουμε τα θετικά βήματα που έγιναν στη διάρκεια αυτής της τετραετίας.

Αλλά κι αυτά που έχουμε δρομολογήσει και σχεδιάσει, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω, όσο πιο περιληπτικά γίνεται, τα 22 πιο σημαντικά βήματά μας κατά την παρούσα τετραετία, για να δείτε με τα μάτια σας, ότι ίσως έχουμε κι εμείς οι ίδιοι αδικήσει τον αγώνα μας και δεν έχουμε κάνει γνωστά τα έργα στους συμπολίτες μας.

Σε πρώτη προτεραιότητα θέσαμε τη μόρφωση των παιδιών μας. Εργαστήκαμε για να εξασφαλίσουμε νέα, ασφαλέστερα σχολικά κτίρια και σύγχρονο εξοπλισμό, για να διευκολύνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατασκευάζουμε, για πρώτη φορά, τρία σύγχρονα βιοκλιματικά σχολεία:

  • Το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Διονύσου
  • Το νέο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου
  • Το νέο ΕΠΑΛ Διονύσου στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου

Ολοκληρώσαμε

  • την ενσύρματη δικτύωση όλων των Γυμνασίων και Λυκείων,
  • τη μελέτη πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία
  • την ενεργειακή αναβάθμιση των Γυμνασίων σε Άνοιξη και Δροσιά.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης όλων των σχολείων, καθώς και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Εξασφαλίσαμε 300.000€ για την ανακατασκευή των αύλειων χώρων των νηπιαγωγείων μας μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Και διεκδικούμε χρηματοδότηση για νέα έργα:

  • νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας
  • αντισεισμική προστασία των σχολικών κτιρίων,
  • απόκτηση εξοπλισμού ρομποτικής για όλα τα σχολεία
  • ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών, δώσαμε έμφαση στη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους, με δομές όπως:

  • Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και -για πρώτη φορά- Ξένων Γλωσσών.
  • Τη Μουσική Σχολή Διονύσου.
  • Και βέβαια το Summer Camp, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 2.000 παιδιά.

Διευκολύνουμε, επίσης, την καθημερινότητα των φοιτητών μας, με τη Δημοτική Φοιτητική Συγκοινωνία, την οποία επεκτείναμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μετακίνησή τους προς τα πανεπιστήμια του κέντρου.

Με το πρόγραμμα «Πάμε Πακέτο» που δημιουργήσαμε, παρέχουμε σε μηνιαία βάση τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης σε πρωτοετείς φοιτητές.

Και για το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε νέες πρωτοβουλίες για τους νέους, όπως είναι η δημιουργία χώρου για δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και η διοργάνωση δράσεων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ένας από τους σημαντικότερους τομείς προτεραιότητας ήταν ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης, ένα ζήτημα που πονάει όλους τους κατοίκους του Δήμου μας.

Επιδιώξαμε να αναβαθμίσουμε το παλιό, προβληματικό εδώ και δεκαετίες δίκτυο. Να δώσουμε τέλος στις συνεχείς βλάβες και στην ταλαιπωρία των πολιτών.

Για το σκοπό αυτό:

  • Δημοπρατήσαμε τη σύνταξη MasterPlan για το δίκτυο ύδρευσης.
  • Αντικαταστήσαμε προβληματικά τμήματα του δικτύου: για παράδειγμα στο ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου, στη Λεωφόρο Καΐρη στο Διόνυσο κ.λπ.
  • Επισκευάσαμε, επίσης, δεκάδες αντλιοστάσια και δεξαμενές που είχαν αφεθεί χωρίς επίβλεψη και συντήρηση τα προηγούμενα χρόνια. Προμηθευτήκαμε γεννήτριες και παράλληλα τοποθετήσαμε μεταγωγικούς διακόπτες με δυνατότητα προσαρμογής γεννητριών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη συνεχή λειτουργία των αντλιοστασίων στην περίπτωση έκτακτου συμβάντος ή θεομηνίας. 
  • Υπογράψαμε σύμβαση και ήδη ξεκίνησε έργο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, για την Αναβάθμιση και Βελτίωση των Υποδομών Ύδρευσης στις περιοχές Αναγέννησης Διονύσου, Αγίου Στεφάνου, Κρυονερίου και Σταμάτας, η οποία θα συνδεθεί για πρώτη φορά με την ΕΥΔΑΠ.
  • Ολοκληρώσαμε την τοποθέτηση 12.000 ηλεκτρονικών υδρομετρητών και διεκδικούμε χρηματοδότηση για άλλους 8.500.
  • Προχωρούμε το έργο για τη λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.

Επείγουσα προτεραιότητά μας ήταν από την πρώτη στιγμή η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης σε όλο το Δήμο. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη.

Παρά τις δυσκολίες και την άνοδο του κόστους των έργων λόγω της ενεργειακής κρίσης, καταφέραμε να σημειώσουμε εμφανή πρόοδο. Σήμερα:

  • Έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 82% του έργου για το Δίκτυο Αποχέτευσης που εκτελείται στο σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων, από 38% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό ολοκλήρωσης όταν αναλάβαμε τη διοίκηση στα τέλη του 2019.
  • Έχει ολοκληρωθεί το 37% του έργου για το Δίκτυο Αποχέτευσης στη Δ.Κ. Δροσιάς
  • Ολοκληρώθηκε, μετά από επίμονες προσπάθειές μας, η οριστική μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου, Ραπεντώσας και Πευκοφύτου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 43.376.000 € και αναμένουμε τη δημοπράτησή του τους επόμενους μήνες
  • Υπογράφουμε σύντομα νέα σύμβαση έργου ύψους 6,5 περίπου εκατ. €, για τα δίκτυα αποχέτευσης Αγίας Παρασκευής – Φασίδερι – Αγίων Αγγέλων Άνοιξης.

Επίσης, με τις παρεμβάσεις που δρομολογήσαμε σε όλους τους οικισμούς,  επιλύουμε οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης σε όλες τις εντός σχεδίου περιοχές του Δήμου μας.

Από την πρώτη μέρα, επίσης, εργαστήκαμε για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέχρι τώρα:

  • Μετά από μεγάλο αγώνα και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλαμε, ολοκληρώσαμε όλες τις μελέτες για το απαραίτητο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Λεωφόρου Δροσιάς – Σταμάτας. Αναμένονται πλέον οι απαλλοτριώσεις και η έναρξη του έργου. Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, να πω μόνο ότι οι μειοψηφίες προσπάθησαν να αλλάξουν την τελευταία στιγμή την όδευσή του, για το συμφέρον ενός και μόνο  συμπολίτη μας ιδιοκτήτη, αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις ή ακόμη και σε απώλεια της χρηματοδότησης. Το γιατί το έκαναν αυτό, ασφαλώς το γνωρίζουν οι ίδιοι.
  • Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην οδό Αμυγδαλέας, στην Άνοιξη.
  • Ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Βρυσάκι Αγίου Στεφάνου.
  • Υλοποιήθηκε το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Κρυονέρι.
  • Προχωρά η μελέτη ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων στη Δροσιά.
  • Εξετάζουμε μελέτες για παρεμβάσεις σε 6 ρέματα του Δήμου.

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας δράσης ήταν και η βελτίωση του προβληματικού οδικού δικτύου της περιοχής μας, συνολικού μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, εξασφαλίσαμε, πέρα από ίδιους πόρους, χρηματοδότηση για την υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης του οδικού δικτύου, που θα συνεχιστούν και στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη:

  • Έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή των οδοστρωμάτων σε όλο το Δήμο
  • Και έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΕΣ, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την προστασία κατοικιών από την εισροή ομβρίων.
  • Ολοκληρώσαμε μελέτη για έργο ασφαλτόστρωσης 3,7 εκ.ευρώ στις Δημοτικές Κοινότητες Αγίου Στεφάνου, Άνοιξης και Σταμάτας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Και αναμένουμε την έγκριση μελέτης για το έργο βελτίωσης της Λεωφόρου Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου, από το Ζάννειο μέχρι την Εθνική οδό. 

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφορά τη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης μας.

Με αυτό το σκοπό, υλοποιούμε σε κάθε γειτονιά έργα ανάπλασης και παρεμβάσεις, που αναβαθμίζουν την εικόνα του Δήμου μας, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργούμε 5 «πάρκα τσέπης» στον Άγιο Στέφανο, το Διόνυσο, τη Σταμάτα και το Κρυονέρι.
  • Υλοποιούμε 5 άμεσα έργα κυκλοφοριακής διαμόρφωσης και βελτίωσης δημοσίων χώρων στάθμευσης στη Δροσιά, τον Άγιο Στέφανο, καθώς και στη συμβολή των οδών Κρυονερίου και Ελευθερίου Βενιζέλου.
  • Προωθούμε μελέτη για την ανάπλαση της Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση του έργου. 

Επίσης, είμαστε στο στάδιο της δημοπράτησης για δύο ακόμη μεγάλα και εμβληματικά έργα:

  • Έργο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο – το οποίο επιδιώκουμε να γίνει πολιτιστικός πολυχώρος.
  • Έργο 6,9 εκατ. ευρώ για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στη Δροσιά. 

Συνεχίζω με έναν τομέα δράσης που αφορά άμεσα πολλούς συμπολίτες μας, αυτό του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Είναι γνωστό ότι στο Δήμο μας αντιμετωπίζουμε σύνθετα χωροταξικά ζητήματα, σε συνδυασμό και με το δασικό πρόβλημα.

Και αυτά προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε: με υπευθυνότητα και με γνώση του οριστικοποιημένου πλέον θεσμικού πλαισίου. Με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και με σαφή στόχευση.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι:

  • Να δώσουμε τέλος στην ανασφάλεια δικαίου
  • Να επιτραπεί η αξιοποίηση και η εξασφάλιση των περιουσιών των δημοτών μας.
  • Να διασφαλίσουμε τη σωστή χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση των περιοχών μας.

Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει αρκετά:

  • Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκαν στη διαδικασία προκήρυξης της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
  • Μεριμνήσαμε και κατευθύναμε σωστά τους συμπολίτες μας, σε ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών.
  • Προωθούμε μελέτη για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.
  • Πετύχαμε να αποκτήσει η Ροδόπολη Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να απελευθερωθεί η έκδοση οικοδομικών αδειών.
  • Προωθούμε μελέτη επέκτασης του Ρ.Σ. Κρυονερίου και τροποποιήσεις στα Ρ.Σ. Διονύσου και Αγίου Στεφάνου. 

Παράλληλα, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε τη δημοτική περιουσία, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, επιτέλους, προς όφελος των δημοτών.

Όταν λειτούργησε το Κτηματολόγιο υπήρχαν δημοτικά ακίνητα που είτε δεν μας είχαν αποδοθεί καθόλου, είτε μόνο κατά ένα τμήμα τους.

Αυτό σημαίνει ότι, για να τα εξασφαλίσουμε, έπρεπε μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες να ασκήσουμε τα κατάλληλα διοικητικά και ένδικα μέσα.

Συγκροτήσαμε φακέλους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και απευθυνθήκαμε σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο.

Σήμερα διεκδικούμε 400 στρέμματα ακινήτων στο Διόνυσο και έπονται αντίστοιχες κινήσεις στις υπόλοιπες κοινότητες.

Φίλες και φίλοι,

Από την αρχή της θητείας μας, θέσαμε ως κεντρικό στόχο την αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, που εξυπηρετούν τους κατοίκους του Δήμου μας.

Όλο αυτό το διάστημα, εστιάσαμε σε συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες διεκδικήσεις από την Πολιτεία.

Και μέχρι τώρα έχουμε πετύχει σημαντικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Η κατασκευή δεύτερου σταθμού προαστιακού σιδηροδρόμου στην περιοχή του Κρυονερίου. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,88 εκ. ευρώ και θα αμβλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή μας.
  • Ακόμη, η συμμετοχή του Δήμου μας στο σχέδιο για την αξιοποίηση της έκτασης στο Τατόι
  • Και βέβαια, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ικαρίου στη Ραπεντώσα. 

Ξεκίνησε από το ΥΠΕΝ και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα, το μεγάλο έργο υπογειοποίησης του εναερίου ηλεκτρικού δικτύου. Το συγκεκριμένο έργο θα αποτρέψει τις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης σε κατοικίες κι επιχειρήσεις του Δήμου μας, λόγω των καιρικών φαινομένων.

Επίσης, σύντομα αναμένουμε να ενταχθεί ο Δήμος μας στο πρόγραμμα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου.

Δεν σταματάμε, παράλληλα, να διεκδικούμε νέα έργα και παρεμβάσεις.

Προωθούμε την αγορά διπλανού χώρου στο Δημοτικό Κοιμητήριο στο Μπισμπίρι, όπως επίσης χώρου για νέο αμαξοστάσιο και κτιρίου για τη στέγαση του νέου Δημαρχείου.

Και βεβαίως, διεκδικούμε άμεσα λύσεις στα ζητήματα ασφάλειας, που προκύπτουν από τις γραμμές του ΟΣΕ στον Άγιο Στέφανο.

Αγωνιζόμαστε – μεταξύ άλλων – για την υπογειοποίηση των γραμμών, για τη διαπλάτυνση της ανισόπεδης γέφυρας του ΟΣΕ, αλλά και την κατασκευή υπόγειας διάβασης στον Άγιο Στέφανο.

Ζητάμε σεβασμό στην περιοχή και στους κατοίκους της.

Ζητάμε συγκεκριμένα έργα, για να ενισχυθεί η ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών.

Επίσης διεκδικούμε τον εξωραϊσμό και την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και των χώρων γύρω από το σταθμό.

Οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν εδώ.

Είναι γνωστό ότι έχουμε ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας.

Αγωνιστήκαμε, παράλληλα, για τη μη εγκατάσταση λατομείων στο Πεντελικό, επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα. Παρά τις «Κασσάνδρες» και τους κινδυνολόγους, εξασφαλίσαμε τη ρητή κυβερνητική δέσμευση από τους αρμόδιους υπουργούς, ότι όχι μόνο δεν θα μπουν νέα λατομεία στην περιοχή μας, αλλά παράλληλα ότι θα προχωρήσει η αξιοποίηση του Πεντελικού Όρους για πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δράσεις.

Και συνεργαζόμαστε ασφαλώς με το Δήμο Κηφισιάς, για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων διοδίων στις περιοχές μας. 

Βασικό μας μέλημα υπήρξε, επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος.

Επενδύσαμε γι’ αυτό σε δράσεις που μειώνουν το ανθρακικό μας αποτύπωμα,  αλλά και σε έργα που αναβαθμίζουν και προστατεύουν τον πράσινο χαρακτήρα της πόλης μας.

Σήμερα:

  • Είναι στη φάση της δημοπράτησης έργο για τη βελτίωση της διαχείρισης ενέργειας και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στις εγκαταστάσεις του Δήμου μας.
  • Προωθούμε τη δημιουργία πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων.
  • Προωθούμε επίσης:
    • Έργο 1 εκατ. ευρώ για διαμορφώσεις και αναπλάσεις χώρων πρασίνου στη Ροδόπολη.
    • Την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, ποσού 1,2 εκ. ευρώ.
    • Καθώς και σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων μέσω της βιώσιμης κινητικότητας. 
  • Έχουμε κάνει δενδροφυτεύσεις στον Άγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι, στη Ροδόπολη και στη Σταμάτα.
  • Συνεχίζουμε με φύτευση 35.000 δέντρων στην Αγία Τριάδα στον Άγιο Στέφανο.
  • Επιδιώκουμε, παρά τα εμπόδια της αντιπολίτευσης, την αναβάθμιση του οδοφωτισμού,  μέσω της εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, με δυνατότητα για εφαρμογές smartcities. 

Η προσπάθεια για έναν όμορφο και βιώσιμο Δήμο απαιτεί, βεβαίως, καθημερινή μάχη για την καθαριότητα.

Μια μάχη που τη δίνουμε, αλλά δεν είναι εύκολη. Αφενός γιατί ο δήμος μας καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και αφετέρου γιατί έχουμε ακόμα ελλείψεις σε αναγκαίο προσωπικό.

Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε καθημερινά, μαζί με τους εργαζομένους στην υπηρεσία καθαριότητας.

  • Έχουμε ανανεώσει το στόλο μας με 18 νέα οχήματα και μηχανήματα καθαριότητας
  • Έχουμε προμηθευτεί νέους κάδους
  • Καθορίσαμε γωνιές και πολυκέντρα ανακύκλωσης στις γειτονιές
  • Τοποθετήσαμε συστήματα υπόγειας αποθήκευσης
  • Αναπτύσσουμε δίκτυο για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων
  • Παρέχουμε υπηρεσία δωρεάν τοποθέτησης κάδων για τα συγκεκριμένα απόβλητα.
  • Απομακρύναμε πάνω από 240 εγκαταλελειμμένα οχήματα από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Σαφώς αναγνωρίζουμε ότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα. Ξέρουμε ότι στον τομέα της καθαριότητας, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα. Και αυτό θα κάνουμε.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. 

Ένας τομέας στον οποίο επενδύσαμε –και θα έλεγα ότι πετύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο– ήταν η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Δήμου μας.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η έγκαιρη και ποιοτική ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών 365 ημέρες τον χρόνο. Γνωρίζουμε ότι ούτε αυτό δεν είναι κάτι εύκολο κι ότι απαιτεί χρόνο, προσωπικό και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Γνωρίζουμε όμως που θέλουμε να πάμε και ποιον Δήμο τελικά θέλουμε. Ήταν και παραμένει επιδίωξή μας η δημιουργία ενός σύγχρονου Δήμου που λογοδοτεί, που λειτουργεί με διαφάνεια και βρίσκεται κάθε στιγμή δίπλα στο δημότη.

Στη διάρκεια αυτής της θητείας:

  • Εγκρίναμε νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών.
  • Δημιουργήσαμε Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
  • Θεσπίσαμε Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου.

Μέσω του συστήματος Novoville έχουμε ανταποκριθεί σε περισσότερα από 31.000 αιτήματα πολιτών για διάφορα θέματα.

Τα ποσοστά ανταπόκρισης είναι σημαντικά, τόσο στο σύνολο όσο και ανά τομέα.

Βεβαίως μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα και γι’ αυτό συνεχίζουμε. 

Ο μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, είναι βεβαίως η ψηφιακή τεχνολογία.

  • Αναπτύξαμε την εφαρμογή Novoville, για την υποβολή και την παρακολούθηση αιτημάτων από τους δημότες. Και ήδη έχουμε εγγεγραμμένους πάνω από 22.000 συμπολίτες μας.
  • Ολοκληρώσαμε, για πρώτη φορά, το Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Πληρωμών, που διευκολύνει τις οικονομικές συναλλαγές των δημοτών με το Δήμο.
  • Εφαρμόζουμε, για πρώτη φορά, σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων για 50 κατηγορίες υπηρεσιών. 
  • Όλοι οι πολίτες μπορούν πλέον, μέσω Livestreaming, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου
  • Εφαρμόζουμε Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνο με τα πρότυπα ISOκαι ΕΛΟΤ
  • Δημιουργήσαμε νέα σύγχρονη ιστοσελίδα.
  • Εγκαταστήσαμε ασύρματο δίκτυο δωρεάν πρόσβασης των δημοτών στο διαδίκτυο, μέσω Wi-Fi Spots σε κεντρικά σημεία,όπως Δημοτικά Καταστήματα και κεντρικές πλατείες του Δήμου.
  • Υπήρξαμε ένας από τους πρώτους Δήμους της χώρας που εντάξαμε το ΚΕΠ Αγίου Στεφάνου στο πρόγραμμα «myKEPlive».
  • Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων Smart Cities.

Συνεχίζουμε, με την προμήθεια και την εγκατάσταση εξοπλισμού για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των δημοτικών κτιρίων.

Παράλληλα, προχωρούμε στη δημιουργία 15 έξυπνων Διαβάσεων Πεζών φιλικών προς ΑμΕΑ και την προμήθεια των ανάλογων Συστημάτων:

  • Διαχείρισης Δημοτικών Κοιμητηρίων και Ψηφιοποίησης Φακέλων.
  • Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων και Ψηφιακών Υπογραφών.
  • Διαχείρισης Ηλεκτρονικών Πληρωμών και Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης
  • Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου και Κοινόχρηστων Χώρων
  • Καθώς και τη δημιουργία κεντρικής ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ

Ένας τομέας στον οποίο επίσης δώσαμε έμφαση, ήταν η αναβάθμιση των χώρων παιχνιδιού και αναψυχής για τα παιδιά και τις οικογένειες του Δήμου.

Για το σκοπό αυτό:

  • Ανακατασκευάσαμε και παραδώσαμε 4 νέες παιδικές χαρές στη Δροσιά, στην Αμυγδαλέζα Σταμάτας και στην Αναγέννηση Διονύσου.
  • Έχουμε ολοκληρώσει μελέτη για την αναβάθμιση 6 παιδικών χαρών στη Δημοτική Κοινότητα Άνοιξης, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας εργαστήκαμε, επίσης, για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών σε όλο το Δήμο.

  • Υπογράψαμε σύμβαση και ήδη ξεκίνησε το έργο κατασκευής, επισκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων στο Διόνυσο, στη Δροσιά, στον Άγιο Στέφανο και στην Άνοιξη. Ήδη μάλιστα ξεκίνησαν τα έργα διαμόρφωσης και δημιουργίας ταρτάν στίβου στο Ανοιχτό Γήπεδο Διονύσου και ακολουθούν σύντομα στο Ανοιχτό Γήπεδο στο Κόκκινο Χωράφι στη Δροσιά.
  • Υλοποιήσαμε δεκάδες έργα αναβάθμισης σε όλα τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους. Αντικαταστήσαμε δάπεδα γηπέδων, κλειστών και ανοιχτών, τοποθετήσαμε καθίσματα, επισκευάσαμε οροφές, τοποθετήσαμε κλιματιστικά, αλλάξαμε μπασκέτες και συνεχίζουμε.
  • Έχουμε επίσης τη δέσμευση από την Περιφέρεια Αττικής, για τη χρηματοδότηση 3 νέων κλειστών προπονητηρίων στη Δροσιά, τη Σταμάτα και το Κρυονέρι.
  • Διοργανώσαμε, ακόμη, σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις και συμμετείχαμε σε προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
  • Σήμερα προχωράμε σε διαβούλευση, για να συνταχθεί Κανονισμός Λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών εντός των αθλητικών χώρων. 

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος μας δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, για τα οποία τόσο εμείς, όσο και το κεντρικό κράτος ήμασταν απροετοίμαστοι.

Ζήσαμε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, γιατί δεν υπήρχε ούτε ο σχεδιασμός, ούτε τα κατάλληλα μέσα για να διαχειριστούμε τα προβλήματα.

Αυτή η κακή εμπειρία, ήταν το έναυσμα για να βελτιώσουμε την προετοιμασία μας σε όλα τα επίπεδα.

Δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. 

Μελετήσαμε τις ελλείψεις, ενισχύσαμε τον εξοπλισμό μας, προσαρμόσαμε τα κεντρικά σχέδια αντιμετώπισης στα δεδομένα και τις ανάγκες του Δήμου μας.

Οι κακοκαιρίες που είχαμε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, μας βρήκαν με καλύτερη προετοιμασία και τα προβλήματα περιορίστηκαν στο ελάχιστο. 

  • Έχουμε οργανώσει Δίκτυο Εθελοντών Δημοτών, αλλά και Μητρώο Ευπαθών Πολιτών, ώστε να σπεύδουμε άμεσα σε βοήθεια, όταν χρειάζεται.
  • Έχουμε ενισχύσει τα κλιμάκια πολιτικής προστασίας.
  • Καθαρίσαμε και αποψιλώσαμε για πρώτη φορά χιλιάδες στρέμματα αστικών και περιαστικών δασών.
  • Έχουμε ενημερώσει έγκαιρα χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων για τις υποχρεώσεις τους.
  • Έχουμε διανοίξει και καθαρίσει δεκάδες δασικούς δρόμους.
  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολίτες για θέματα πολιτικής προστασίας και πρόληψης πυρκαγιών.
  • Εγκαταστήσαμε σύστημα ανίχνευσης και διαχείρισης πυρκαγιών στους Αγίους Αγγέλους και στο Φασιδέρι.
  • Προμηθευτήκαμε νέα οχήματα για την πολιτική προστασία και νέο εξοπλισμό αποχιονισμού.

Παράλληλα με τη θωράκιση του Δήμου μας σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας όλων των δημοτών μας.

Ο Δήμος Διονύσου είναι από τους ελάχιστους Δήμους που διαθέτουν σήμερα Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας.

Ετοιμάζεται επίσης, το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Δήμου μας στο κεντρικό Δημαρχείο. Το Κέντρο αυτό φιλοδοξούμε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση, για να συμβάλλει σε θέματα πολιτικής προστασίας, αλλά και ασφάλειας των πολιτών. Ο Δήμος Διονύσου θα ανήκει στους ελάχιστους Δήμους της χώρας που θα διαθέτουν τέτοιο Κέντρο, και είμαστε περήφανοι γι’αυτό

Συνεχίζω με ένα τομέα δράσης, στον οποίο έχουμε επενδύσει σημαντικά αυτά τα χρόνια. Και δεν είναι άλλος από αυτόν της Κοινωνικής Προστασίας.

Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες και αποτελεσματικό δίκτυο δομών και υπηρεσιών.

Και σήμερα, αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, ότι στο Δήμο Διονύσου κανένας συνάνθρωπός μας δεν είναι μόνος.

Πέρα από τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου:

  • Στηρίξαμε και ενδυναμώσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Κοινωνική Ιματιοθήκη του Δήμου.
  • Δημιουργήσαμε νέες δομές, όπως το ΚΕΠ Υγείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων καθώς και το Ιατρείο Διαχείρισης Τραύματος.
  • Υλοποιούμε τα προγράμματα ΤΕΒΑ και «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Λειτουργεί το Δημοτικό Πολυιατρείο, που εξυπηρετεί πάνω από 1.000 συμπολίτες μας.
  • Έχουμε συστήσει, όπως ήδη ανέφερα, το Μητρώο Ευπαθών Ομάδων.
  • Το Κέντρο Κοινότητας, η Κοινωνική Υπηρεσία και οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Δήμου, αλλά και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό των συμπολιτών μας.
  • Μετά τη θεομηνία «Μήδεια» εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά ποσό της τάξης των 490.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και καταβάλαμε οικονομικές ενισχύσεις σε 662 συμπολίτες μας με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Εξασφαλίσαμε πολύ νωρίς τη λειτουργία Εμβολιαστικού Κέντρου στο ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου καθώς και δωρεάν rapid test για τους δημότες.
  • Λειτουργούμε Σχολή Γονέων για γονείς παιδιών που φοιτούν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.
  • Ιδρύουμε άμεσα Φορέα Ψυχολογικής Υποστήριξης για μέλη των ΚΑΠΗ και για τις οικογένειες με νήπια.
  • Αναβαθμίσαμε την υλικοτεχνική υποδομή των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των ΚΑΠΗ
  • Υλοποιήσαμε τακτικές και έκτακτες δράσεις Εθελοντικής Αιμοδοσίας
  • Και οργανώσαμε δεκάδες ιατρικές εκδηλώσεις με στόχο την πρόληψη, αλλά και εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

Συνεχίζουμε, με νέες πρωτοβουλίες:

  • Μεταφέραμε πρόσφατα το ΚΑΠΗ Σταμάτας σε νέα αίθουσα.
  • Προωθούμε τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας για θέματα ψυχικής υγείας στο χώρο του Γηροκομείου Δροσιάς. 

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, δεν σταματήσαμε να υποστηρίζουμε ενεργά τον Πολιτισμό, αλλά και να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες επιμόρφωσης, για τους συμπολίτες μας κάθε ηλικίας.

Στόχος μας ήταν να εξασφαλίσουμε σε όλους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ποιοτικές δράσεις, να εκφραστούν, να καλλιεργήσουν δεξιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Διοργανώσαμε πολυάριθμες πολιτιστικές δηλώσεις («Διονύσια», «Μικρά Διονύσια» κλπ), δωρεάν για τους δημότες.
  • Στηρίζουμε τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
  • Ιδρύσαμε Φιλαρμονική Ορχήστρα
  • Και αναπτύσσουμε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για ενήλικες
  • Αναβαθμίζουμε τη Μουσική Σχολή Διονύσου
  • Στηρίζουμε τα Θεατρικά Εργαστήρια του Δήμου, για όλες τις ηλικίες 

Περνώντας στα οικονομικά του Δήμου, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και της υπηρεσίας ύδρευσης.

Παρ’ όλα αυτά, πετύχαμε η επιβάρυνση αυτή να μη μεταφερθεί στους δημότες. Αντίθετα:

  • Είχαμε πάγωμα των ανταποδοτικών τελών και των τελών ύδρευσης
  • Μειώσαμε κατά 6% το τέλος Καθαριότητας και Φωτισμού για τις Επιχειρήσεις.
  • Τροποποιήσαμε τον Κανονισμό Κοιμητηρίων, μειώνοντας τα τέλη έως και 50%.

Καταφέραμε, επίσης, να εισπράξουμε βεβαιωμένες οφειλές ύδρευσης περίπου 400.000 €.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μεσολάβησαν, το καράβι του Δήμου μας έχει δείξει ότι αντέχει στις φουρτούνες. Ο Δήμος Διονύσου ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας νοικοκυρεμένος και εύρωστος οικονομικά Δήμος.

Θα κλείσω αυτή την παρουσίαση με μια αναφορά στο θέμα της μέριμνας για τα αδέσποτα.

Για εμάς, η φροντίδα και η προστασία των ζώων είναι σημαντική προτεραιότητα. Είναι ζήτημα πολιτισμού.

Στη διάρκεια της θητείας μας τετραπλασιάσαμε σχεδόν τα κονδύλια για τα αδέσποτα.

Πραγματοποιήσαμε πάνω από 2.400 περισυλλογές, καθώς και σημάνσεις, στειρώσεις, αναδοχές και υιοθεσίες.

Συνεργαστήκαμε με φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς, ενώ διοργανώσαμε σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει κατατάξει το Δήμο Διονύσου μεταξύ των καλύτερων στην Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων. 

Αγαπητοί συνδημότες,

Το έργο που παρουσιάσαμε ως Διοίκηση, είναι απολύτως μετρήσιμο και αδιαμφισβήτητο και αποδεικνύει τη μεγάλη ομαδική προσπάθεια που καταβάλαμε μέχρι σήμερα. Γι’αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους, εντεταλμένους συμβούλους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, Προεδρεία νομικών προσώπων καθώς και το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά μαζί μου πιστεύοντας στο κοινό όραμά μας.

Το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, είναι η ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το πρόγραμμά μας για την επόμενη πενταετία.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τόλμη ανοίξαμε όλα τα θέματα. Απαιτείται όμως ακόμη χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Ο τόπος μας αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει χρόνιες και σύνθετες προκλήσεις: ζητήματα υποδομών, πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης και πολλά άλλα.

Σας είπα ήδη αυτά που κάναμε στην θητεία μας. Αυτά που σχεδιάσαμε και τρέξαμε.

Τώρα, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στοίχημα.

Και αυτό είναι η καθημερινότητα, μαζί φυσικά με τις υποδομές που όμως ήδη έχουν πάρει το δρόμο τους. Ο αγώνας αυτός είναι συνεχής, δύσκολος αλλά και ο πιο κρίσιμος.

Ο Δήμος, για να είναι χρήσιμος στο δημότη, οφείλει να επιλύει κυρίως τα προβλήματα της καθημερινότητας και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής του.

Πλέον έχουμε φροντίσει έτσι ώστε να έχουμε τα μέσα, τα εργαλεία και τα χρήματα για να εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο την οργάνωση μας, για να είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί.

Παράλληλα λοιπόν με τις υποδομές, θα ρίξουμε τώρα απερίσπαστοι το βάρος στο σχέδιό μας για τη νέα δημοτική θητεία, που θα επικεντρώνεται στην καθημερινότητα.

Αν έδινα ένα τίτλο αυτού του σχεδίου, θα το ονόμαζα: «Ο πολιτισμός της καθημερινότητας στο Δήμο Διονύσου».

Γιατί Πολιτισμός, εκτός από τις Τέχνες, τα Γράμματα και τις επιστήμες, είναι και ο τρόπος ζωής μας.

Είναι οι αυτονόητες μικρές παρεμβάσεις και οι κανόνες που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη, διασφαλίζουν τη σωματική και πνευματική του ακεραιότητα και σέβονται τις ανάγκες του.

Κάποιες φορές  με ελάχιστο κόστος μπορούμε να δούμε τη διαφορά στην ποιότητα ζωής μας. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η βούληση και η κατανόηση αυτής της αναγκαιότητας, όχι μόνο από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και τις Υπηρεσίες της αλλά και από το σύνολο των συμπολιτών μας.

Φίλες και Φίλοι,

Όπως κερδίσαμε όλοι μαζί τις μεγάλες μάχες της πρώτης τετραετίας, έτσι θα κερδίσουμε και τη μάχη της καθημερινότητας. Να είστε βέβαιοι γι’αυτό.

Έχουμε το σχέδιο και την εμπειρία.

Κι επειδή βρισκόμαστε σήμερα στην πρωτεύουσα του Δήμου μας, τον Άγιο Στέφανο, να πω ότι αξίζει καλύτερη μοίρα και υποδομές.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά και γι’αυτό αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε συστηματικά και σε βάθος, και όχι μέσα από πρόσκαιρα έργα βιτρίνας.

Αντιλαμβάνομαι όμως πολύ καλά και κατανοώ ότι αυτό θα πρέπει να το βιώσει και ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του. Είναι απόλυτα λογικό.

Σίγουρα όμως δεν ήταν η δική μας Δημοτική Αρχή, αυτή που πριν από πάρα πολλές δεκαετίες δε φρόντισε για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές…

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς οι οποίοι διεκδικούν να πλήξουν σήμερα τη Δημοτική Αρχή, χρεώνοντάς της όλες τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, μάλλον έχουν κοντή μνήμη…

Όχι όμως και οι πολίτες που θυμούνται…

Τα πέτρινα χρόνια της απαξίωσης ευτυχώς πέρασαν. Όσο και αν αυτό δεν μπορεί να φανεί ακόμη, έχουμε ήδη μπει στη νέα εποχή. 

Είναι όμως κρίσιμο να μη γυρίσουμε πίσω.

Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους στις νέες προκλήσεις.

Σας προσκαλώ στον όμορφο αγώνα για να κάνουμε μαζί τον Δήμο Διονύσου, στολίδι για την Αττική και την Ελλάδα.

Τώρα είναι η ώρα!

Με όραμα, συνέπεια και δουλειά, όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας!»