logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με έκπληξη είδαμε προσωπική ανάρτηση του κ. Γιάννη Καλαφατέλη, Δημάρχου Διονύσου στα Μ.Κ.Δ., όπως και κοινοποίηση της ανάρτησης αυτής στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα του Δήμου μας, στην οποία περηφανεύεται ότι «Νοικοκυρεύουμε τους δρόμους μας με την τακτοποίηση και την οριοθέτηση των κάδων απορριμμάτων! Ξεκινήσαμε από τους κεντρικούς δρόμους του Δήμου Διονύσου. Θα συνεχίσουμε σε κάθε γειτονιά..»

Κατανοούμε την αγωνία της απερχόμενης δημοτικής αρχής για εντατικοποίηση έργων παρεμβατικού χαρακτήρα στη δίνη της προεκλογικής προβολής έργου, όμως υπάρχουν και όρια.

«Νοικοκύρευση» δρόμων καταστρέφοντας τα λίγα αλλά πολύτιμα πεζοδρόμια αυτής της πόλης που καταντάει ολοένα και περισσότερο εχθρική για τους πεζούς;

Αυθαίρετος κατακερματισμός των πεζοδρομίων, για χάρη της οριοθέτησης των κάδων απορριμμάτων, αλλά εις βάρος της κινητικότητας;

Βάσει ποιου σχεδιασμού και ποιας διαδικασίας υλοποιούνται αυτά τα ανεύθυνα έργα;

Θα πρέπει να σας θυμίσουμε  ότι σύμφωνα με τα Άρθρα 6 και 19 της Υπ. Απόφασης με Αριθμό οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/124964/1561/7-12-22 (ΦΕΚ Β’ 6213) απαγορεύεται ρητά η διάνοιξη του πεζοδρομίου για την τοποθέτηση κάδων, εφόσον δεν εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη 1,50 μ. κυκλοφορίας των πεζών.  Ακόμη πιο συγκεκριμένα: «….. Σε πεζοδρόμια μικρού πλάτους δεν επιτρέπεται η δημιουργία εσοχών για τους κάδους απορριμμάτων οι οποίες δημιουργούν στένωση του πεζοδρομίου, ως προς την ελεύθερη όδευση πεζών»

Απαιτούμε:

Να μπει άμεσα τέλος σε αυτή την παρανομία που περιγράφεται έκδηλα στις φωτογραφίες που κοινοποιούνται ακόμη και στην επίσημη σελίδα του Δήμου.

Να επανασχεδιαστεί ο τρόπος οριοθέτησης των σημείων τοποθέτησης των κάδων με βάση τη νομοθεσία και με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση της ελεύθερης ζώνης όδευσης των πολιτών, με παράλληλη αποκατάσταση των εσοχών σε  στενά πεζοδρόμια.

Να ληφθεί μέριμνα ώστε να εφαρμοσθούν τα προβλεπόμενα της πιο πάνω Υπουργικής Απόφασης για την εν γένει αποσυμφόρηση των πεζοδρομίων από τις οποιεσδήποτε αυθαίρετες κατασκευές, παρεμβάσεις και καταλήψεις που εμποδίζουν την κινητικότητα και ιδίως την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.