logo


*Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος- Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Η χώρα έχει εισέλθει επισήμως  σε προεκλογική περίοδο η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών αρχόντων.Το αποκορύφωμα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος που εύστοχα χαρακτηρίζεται το καλύτερο πολίτευμα μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο! Κάτι που δεν έχει συμβεί για πολλούς αιώνες.

Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας Βουλής και αυτή με τη σειρά της θα εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή στην Κυβέρνηση. Οι πολίτες θα κρίνουν τι θα ψηφίσουν με βάση τα προγράμματα των κομμάτων και τα δικά τους προσωπικά κριτήρια για υποψήφιους βουλευτές.

Οι δημοτικές παρατάξεις συγκεντρώνουν στις τάξεις τους πρόσωπα που έχουν σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό  διαφορετικές πεποιθήσεις και πολιτικές καταβολές.

Τα κριτήρια επιλογών στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ασφαλώς  δεν είναι ταυτόσημα και συνήθως αποκλίνουν ανάμεσα στις γενικές πολιτικές – κοινωνικές κατευθύνσεις και τις προτιμήσεις των δημοτών για την  ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα δημοτικά αξιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από την άσκηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας.

Οι  δημοτικές παρατάξεις δεν πρέπει να ταυτίζονται με πολιτικά κόμματα και τις επακόλουθες αντιπαλότητες και οφείλουν να διατηρούν αποστάσεις από καταστάσεις που διαιρούν τις τοπικές κοινωνίες.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το παρακάτω. Τι θα μπορούσαν να προτάξουν οι δημοτικές παρατάξεις στα προγράμματά τους και να απαιτήσουν ειλικρινείς δεσμεύσεις από τα κόμματα;

Αν από το μυαλό πολλών περνάει η υποψία ότι προεκλογικά οι πάντες υπόσχονται πολλά και μετεκλογικά όλα αναιρούνται και λησμονούνται, η απάντηση κατανοώ πως δεν είναι εύκολα πιστευτή, αν και  έχουμε τρόπους να  διαχειριστούμε το θέμα αυτό αρκετά αποτελεσματικά.

Σε κάθε συμμετοχή μας σε ομιλίες υποψηφίων βουλευτών οφείλουμε να καταθέτουμε ερωτήσεις για τα τοπικά προβλήματα  και να επιζητούμε την ουσιαστική και τεκμηριωμένη απάντηση υπενθυμίζοντας ασυνέπειες και υπεκφυγές. Η τεχνολογία μάς βοηθάει να “αποτυπώσουμε” τη δέσμευση και να την επικαλεσθούμε συχνά, θετικά  ή επικριτικά, κάτι που οπωσδήποτε συνυπολογίζει  όποιος θέλει να διακρίνεται από συνέπεια λόγων και έργων.

Οι υποψήφιοι κρίνονται για την αξιοσύνη, την ειλικρίνεια και τις πειστικές και ανιδιοτελείς τους δεσμεύσεις.

Υπάρχει και η προσέγγιση της αντιπαράθεσης προγραμμάτων και της διοργάνωσης εκδηλώσεων με εκπροσώπους των τοπικών κομματικών οργανώσεων ενώπιον ακροατηρίου και κοινών προς όλους ερωτήσεων τοπικού χαρακτήρα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  θα μπορούσαν να διοργανώσουν και να συντονίσουν  μια ζωντανή “λογομαχία” ανταλλαγής και κατάθεσης ουσιαστικών προτάσεων.

Η τεχνολογία είναι πλέον φιλική και εύχρηστη για να υποστηρίζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Από μονότονους μονολόγους να μεταβούμε σε ζωηρούς αλλά πολιτισμένους διαλόγους

Πριν υπενθυμίσω πολλά από τα καθολικώς αποδεκτά σημαντικά τοπικά προβλήματα, θα ήθελα να προτάξω την ανάγκη να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας  στον Δήμο σε πάρα πολλά ζητήματα καθημερινότητας, οργάνωσης των υπηρεσιών και των  ηλεκτρονικών εξυπηρετήσεων προς τους δημότες ενάντια στην ταλαιπωρία και την γραφειοκρατία.

Ο Δήμος οφείλει να οργανωθεί καλύτερα, να γίνει πιο μαχητικός και διεκδικητικός προς την κεντρική πολιτική εξουσία και να μην συμπεριφέρεται παρακλητικά στην επίλυση εκκρεμών προβλημάτων. Επανερχόμενος στα κρίσιμα τοπικά προβλήματα καταγράφω τα παρακάτω:

δασικό – οικιστικό- πολεοδομικό που ταλαιπωρεί χιλιάδες κατοίκους,

διεκδικήσεων των καταπατήσεων γης και απόδοση κοινόχρηστων χώρων στην κυριότητα του Δήμου,

απόκρουση νέων  λατομείων που οδηγούν στη καταστροφή του περιβάλλοντος  και την ποιότητα διαβίωσης,

ασφάλεια διάβασης και υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στον Άγιο Στέφανο,

ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών όπως αποχετευτικό που είναι κατακερματισμένο και λιμνάζει για δεκαετίες,

αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων λόγω κλιματικής αλλαγής όπως αντιπλημμυρικά έργα, πρόληψη πυρκαγιών, οργάνωση υπηρεσιών για πιθανές χιονοθύελλες,

πρότυπη προσέγγιση καθαριότητας και κάθε μορφής ανακύκλωσης,

θέματα πολιτικής προστασίας, οδικής ασφάλειας και οδοφωτισμού που σήμερα είναι ανύπαρκτος με πυκνό σκοτάδι σε κεντρικούς οδικούς άξονες,

διαχείριση των εσόδων και των δαπανών με διαφάνεια, λογοδοσία και ανταποδοτικότητα  καλών υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι όλα δεν γίνονται με μαγικό ραβδί σε μια μέρα, απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός με προτεραιότητες και βούληση να υπερκερασθούν εμπόδια και μικροσυμφέροντα.

Η νεοϊδρυθείσα Παράταξη  Νέος Διόνυσος έχει δρομολογήσει ομάδες εργασίες για την διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος με θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία των συλλογικών  θεσμικών οργάνων και δράσεις εθελοντισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και σχολικής στέγης ώστε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι και προσανατολισμένοι να αξιοποιήσουμε την συγκυρία των εθνικών εκλογών, αξιολογώντας τις πολιτικές δεσμεύσεις που θα κατατεθούν με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ας την αδράξουμε όλοι μαζί προς όφελος των κατοίκων του Δήμου Διονύσου.