logo


Ξεκινά επισήμως σε δυο ημέρες, τη Δευτέρα 1 Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος για το 2023, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Εντωμεταξύ λήγει αύριο, Κυριακή 30 Απριλίου, η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες των αδόμητων εκτάσεων να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, ενώ η υποχρέωση να τα συντηρούν καθαρά συνεχίζεται όλο το επόμενο εξάμηνο, στην κατεύθυνση της πυροπρόληψης.

Την ίδια ώρα γνωστοί μετεωρολόγοι προχωρούν σε άκρως ανησυχητικές προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, προειδοποιώντας για ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και για δασικές πυρκαγιές.

Η πυροπροστασία, λοιπόν, της πόλης μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα- και η Κοινότητα Διονύσου έδειξε το δρόμο, στην πρόσφατη (Πέμπτη 27 Απριλίου) συνεδρίασή της με κυρίαρχο θέμα αυτό των μέτρων για την πυροπρόληψη και την πυροπροστασία. Στη συνεδρίαση, την πρώτη στην οποία προήδρευσε μετά από τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του ο Τ. Μπάσης, παραβρέθηκαν τοπικοί σύμβουλοι (σ.σ. απουσίασαν λόγω κωλυμάτων οι Λ. Γεωργοκίτσος και Θ. Κατσανεβάκης), τρεις συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι- οι Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης, Οικονομικών Υπηρεσιών Γ. Τσουδερός και Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, οι δυο τελευταίοι και κάτοικοι της περιοχής- με επικεφαλής το Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δ. Πιτιανούδης, καθώς η πρόεδρος του τοπικού Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μ. Σοφού.

Υπενθυμίζεται πως το Τοπικό Συμβούλιο, με τους Δ. Ιατρού και Λ. Γεωργοκίτσο, είχαν καταθέσει προς συζήτηση εισήγηση 19 σημείων, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένες ενέργειες στον τομέα της πυροπροστασίας, με βάση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πυροφυλάκιο στο Διονυσοβούνι, εξασφάλιση υδροδότησης από τα αντλιοστάσια σε περίπτωση φωτιάς, καθαρισμοί οικοπέδων και περιαστικών δασών από ιδιοκτήτες και αρμόδιους φορείς, εξοπλισμός- ήταν τα βασικότερα σημεία με σειρά προτεραιότητας, τόσο στην εισήγηση του Τοπικού όσο και στη συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από την οποία πάντως δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι διαγκωνισμοί ευαισθησίας.

Από τη μια πλευρά οι τοπικοί σύμβουλοι έδιναν, προφανώς, βάρος στην πυροπροστασία της Κοινότητας Διονύσου και από την άλλη πλευρά οι Αντιδήμαρχοι με το Δήμαρχο επεσήμαιναν τη μεγάλη εικόνα και την ευθύνη της Δημοτικής Αρχής για όλη την πόλη, με τους Γ. Φωτάκη και Μ. Κόκκαλη να επισημαίνουν πως “στον τομέα της πολιτικής προστασίας αποτελέσματα φέρνει η ομαδική δουλειά και ο νηφάλιος διάλογος, ώστε να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν”.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της συζήτησης;

*Στελέχωση και των τριών πυροφυλάκιων του Δήμου- στο Διονυσοβούνι, την Αχλαδούλα και το Κρυονέρι- με 24ωρη κάλυψη 7 ημέρες την εβδομάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, και στο πλαίσιο προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας θα δώσει φέτος βάρος στην αύξηση του αριθμού πυροφυλάκων. Βάρδιες πυροφύλαξης θα πραγματοποιεί, όπως κάθε χρόνο, και υπάλληλος του ΣΠΑΠ, πιθανώς και των Μαρμάρων Διονύσου, ενώ για πρώτη φορά εξετάζεται σοβαρά- με αναζήτηση προσφορών από εταιρείες- το ενδεχόμενο ανάθεσης της πυροφύλαξης σε εταιρείες security. H εξέλιξη αυτή, που βασίζεται σε περυσινή πρόταση του Κλιμακίου Εθελοντών, συναντά έτσι και την επισήμανση του τοπικού συμβούλου Κ. Μπομπή για στελέχωση του πυροφυλακίου από υπεύθυνο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

*Και τα 27 αντλιοστάσια της πόλης έχουν εφοδιαστεί είτε με σταθερές γεννήτριες είτε με μεταγωγικούς διακόπτες, ώστε άμεσα να μπαίνουν σε λειτουργία σε περίπτωση συμβάντος και έτσι να εξασφαλίζεται η υδροδότηση. Σημαντική πληροφορία εδώ, αλλά για το μέλλον, η αναβάθμιση των αντλιοστασίων του Δήμου μέσα από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, η οποία δημοπρατείται μέσα στο μήνα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η προμήθεια σταθερών γεννητριών, ώστε να καλυφθούν μια και καλή όλα τα αντλιοστάσια της πόλης.

*Εκτεταμένοι και ευρύτατοι καθαρισμοί και αδόμητων οικοπέδων αλλά και περιαστικού δάσους δεν έχουν σταματήσει στιγμή να πραγματοποιούνται. Η διαδικασία, την οποία ουσιαστικά πυροδότησε η ΜΗΔΕΙΑ και συνέχισαν οι πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, υπογράμμισε τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο κ. Κόκκαλης. Έδωσαν μάλιστα τα εύσημα- ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου- τόσο στην Αντιδημαρχία Χωροταξικού Σχεδιασμού (σ.σ. οι ενέργειες και η εκτεταμένη έρευνα της οποίας οδήγησαν στον εντοπισμό, μέσω Κτηματολογίου, χιλιάδων ιδιοκτητών) όσο και στη Γραμματέα της Κοινότητας Κ. Χατζηδάκη που έτσι μπόρεσε να τους ενημερώσει για τις υποχρεώσεις καθαρισμού των οικοπέδων τους. Η συντονισμένη προσπάθεια απέφερε την επιβολή προστίμων ύψους 700.000 ευρώ στους αμελείς και έδειξε την αποφασιστικότητα αυτής της Δημοτικής Αρχής, που εδώ αγνόησε το όποιο πολιτικό κόστος, υπογράμμισε εμφατικά ο Δήμαρχος. Παραμένοντας στο ίδιο μέτωπο, ο καθαρισμός περιαστικών δασών πραγματοποιείται αμείωτος από το Νοέμβριο του 2022, ξεκινώντας από την Αναγέννηση του Διονύσου, σε συνεννόηση με το Δασαρχείο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ για τον προληπτικό καθαρισμό δασικών εκτάσεων, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα. “Ό,τι δεν έγινε επί 50 χρόνια, γίνεται τώρα”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης, που παραδέχθηκε πως πέρυσι ο Δήμος δυσκολεύθηκε στην αποκομιδή και διαχείριση των κηπαίων- “όλοι φοβήθηκαν και τη φωτιά και τα πρόστιμα και κλάδευαν συνεχώς”- αλλά το “εξαργυρώνει” φέτος με την αναμενόμενη μείωση των σχετικών όγκων.

*Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής θα βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένα στην ευρύτερη περιοχή- ένα στην Εκάλη, ένα στον παλιό Σταθμό του τρένου στο χώρο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ και ένα στο Φασίδερι στην Άνοιξη- ενώ τα οχήματα του Δήμου θα διασπαρούν συνδυαστικά με της ΠΥ στις Κοινότητες. Ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου ο Αντιδήμαρχος επιβεβαίωσε επιπλέον την καθημερινή- τουλάχιστον- αποκομιδή κηπαίων με αρπάγη, αλλά και την παραχώρηση οχημάτων, με το δεδομένο ότι συνολικά ο στόλος του Δήμου αυξάνεται με ένα βυτιοφόρο και ένα όχημα που παραχώρησε το ΕΒΕΑ στη μνήμη του Προέδρου του Κων/νου Μίχαλου. Όσο για τους 114 κρουνούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στην πόλη, έχουν όλοι ελεγχθεί, αντικαταστάθηκαν 25 που παρουσίαζαν προβλήματα και σε όλους έχει εξασφαλιστεί η συμβατότητα με τις μάνικες των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

*Τέλος, και παρά την αρχική επιμονή αρκετών τοπικών συμβούλων, πρυτάνευσε η πρόταση της Π. Οικονομάκου και δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποστολή εξώδικου προς το Δασαρχείο για τον καθαρισμό περιοχών ευθύνης του, μια που μέχρι στιγμής υπάρχει καλή συνεργασία και ανταπόκριση στο μέτωπο αυτό. Θα σταλεί εντούτοις εξώδικο στον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΔΔΗΕ για τον καθαρισμό γύρω από τους πυλώνες ρεύματος, μια που είναι πια γνωστό πως εκεί εντοπίζονται τις περισσότερες φορές οι εστίες των πυρκαγιών. Ήδη πάντως επιστολές σχετικές με τον καθαρισμό έχουν αποσταλεί σε όλους τους φορείς, που διατηρούν ιδιοκτησίες στα όρια του Δήμου Διονύσου, συμπεριλαμβανομένων του ΟΣΕ, καθώς και των ιδιοκτητών του Κόκκινου Χωραφιού.