logo


Σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα στην “Οδός Διονύσου” “Σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, την Πέμπτη 4 Μαΐου στις 7.30 το βράδυ καλεί τα μέλη του Σώματος ο Πρόεδρος Θ. Κρητικός, προκειμένου να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής”.

Ανεξάρτητα από την παράκαμψη πολλών προβλέψεων της νομοθεσίας ως προς την  τήρηση ημερομηνιών και λοιπόν τυπικών διατάξεων, η ειδική αυτή συνεδρίαση είναι μια πρώτης μορφής ευκαιρία να αξιολογηθεί ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής (ΔΑ) και να προβληθούν οι τεκμηριωμένες επικρίσεις των  δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών -κοινοτικών συμβούλων. Βασική προϋπόθεση καλής προετοιμασίας αποτελεί η έγκαιρη διανομή του κειμένου απολογισμού των πεπραγμένων πέντε μέρες πριν την ειδική συνεδρίαση της 4ης Μαΐου όπως προβλέπει ρητά η νομοθεσία.

Εν αναμονή της ουσιαστικής αυτής προϋπόθεσης, διατυπώνω κάποιες σκέψεις για ζητήματα που συζητούνται καλόπιστα σε φιλικές συγκεντρώσεις. Πολύ πρόσφατα μάλιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προτάσεις περί συνένωσης δημοτικών παρατάξεων με κοινή κάθοδο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνοπτικά, μέρος της κοινής γνώμης και σποραδικές δημόσιες αναρτήσεις εκφράζουν την επιθυμία να υπάρξει ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ -ΔΥΣΚΟΛΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ.

Οι δημοτικές παρατάξεις δεν θέλησαν μέχρι αυτή τη στιγμή να εκφράσουν την πιθανή τους αντίρρηση, τους λόγους που δεν υποστηρίζουν μια κοινή κάθοδο στις εκλογές είτε ακόμα και τις δυσκολίες να συνταχθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα δράσης. Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να επιδιώκεται  μόνο να ηττηθεί εκλογικά μια αποτυχημένη Δημοτική Αρχή.

Οι πρόσκαιρες εκλογικές συνενώσεις καταλήγουν σε διαζύγια συχνά όχι και τόσο βελούδινα.

Συνήθως τα επιχειρήματα για μια από κοινού κάθοδο είναι κατά βάση  επιθυμίες απαλλαγής από μια αναποτελεσματική διοίκηση. Επιπροσθέτως εκπέμπονται  σε καιρούς κρίσης και απογοήτευσης, από ειλικρινείς και αξιοσέβαστους συμπολίτες που διαβλέπουν αδιέξοδες αντιπαραθέσεις και άγονες αντιπαλότητες μεταξύ των παρατάξεων.

Τα επιχειρήματα που δεν συνηγορούν στην κοινή κάθοδο είναι περισσότερο πολιτικά και  κατά κανόνα αντιστρατεύονται την συναισθηματική απαίτηση για συναίνεση στα οξυμένα προβλήματα του τόπου.

Θα επιχειρήσω με νηφαλιότητα να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις εντός ενός δημοκρατικού πλαισίου αντιλόγου, στο επίκαιρο αυτό  δίλημμα και στην  πρόταση που υποβόσκει χωρίς να έχει λάβει άμεσες απαντήσεις.

Στη δημοκρατία είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και με την Αριστοτελική έννοια πολιτικές στην διαχείριση της εξουσίας με ανιδιοτέλεια, διαφάνεια, λογοδοσία και ευαισθησία στην κοινωνική αδικία. Όχι απλά συναισθηματική αλλά βαθύτατα πολιτική και ιδεολογικά στέρεη.

Είναι επομένως απόλυτα θετικό να υπάρχουν παρατάξεις που εκφράζουν με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας τις παραπάνω αρχές και να αγωνίζονται να εκφράσουν υποσύνολα της κοινής γνώμης που ενστερνίζονται τον κοινό τόπο της παραταξιακής τους ιδεολογίας. Θα προσέθετα σε όλα τα παραπάνω και την ανθρώπινη συμπεριφορά και θεμιτή φιλοδοξία αρκεί να τηρείται το απόφθεγμα «Αρχή άνδρα δείκνυσι”.

Οι  αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι  να μην  λησμονούν  τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων. «Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει

Είναι νομίζω κατανοητό ότι οι παρατάξεις πρέπει να υπάρχουν αλλά κυρίως να συνυπάρχουν.

Είναι προτιμότερο να αναπτύσσεται μια ευγενής  πολιτική άμιλλα, προωθητική δύναμη στην αντιμετώπιση προβλημάτων, παρά να επιζητείται εκ των προτέρων μια επιφανειακή σύμπραξη που συνήθως η κοινή γνώμη την μεταφράζει σε συνδιαλλαγή για θέσεις  εξουσίας.

Το εύλογο επιχείρημα “συμφωνία βάσει προγράμματος” εύκολα διατυπώνεται, δύσκολα πραγματώνεται.

Στο κάτω – κάτω, είναι ωφέλιμο οι δημότες να γνωρίζουν όχι μόνο ποιοι και πού  συμφωνούν αλλά και πού διαφωνούν.

Μετεκλογικά βέβαια η συναίνεση είναι επιβεβλημένη για πολλά σοβαρά θέματα. Το εκλογικό σώμα θα καθορίσει με την ετυμηγορία του το ρόλο σε κάθε παράταξη και τις ευθύνες που θα αναληφθούν από τις ηγεσίες των παρατάξεων.

Δεν παραλείπω να υπογραμμίσω τη θεμιτή ηγετική φιλοδοξία που οφείλει να  εκδηλώνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και θεσμικές πρωτοβουλίες πρόσκλησης σε συναντήσεις  ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης. Προσκλήσεις που έχει δημοσίως καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Νέος Διόνυσος» και υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Καρυστινός. Στις ήδη κατατεθειμένες θεσμικές προτάσεις λειτουργίας των συλλογικών οργάνων θα συμπεριληφθούν πρόσθετες καινοτομίες που αφορούν επιλογές για αντιδημαρχίες με αξιολογικά και όχι παραταξιακά κριτήρια, επιλογές με ανοιχτές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος  για τα νομικά πρόσωπα, συνεργάτες και συμβούλους.

Με την προσδοκία ότι ο προβληματισμός και οι προτάσεις μου συμβάλλουν στην αυτοδιοικητική μας ωρίμανση, κάθε αντίθετη τοποθέτηση είναι  ευπρόσδεκτη και αποδεκτή πρόκληση για… “λογομαχία”!!!

Παναγιώτης Γεωργιάδης – Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)