logo


Η Κοινότητα Σταμάτας πρωτοστατεί στη διοργάνωση αγώνα δρόμου τον προσεχή Σεπτέμβριο, στα βήματα του Φειδιππίδη, από το Μαραθώνα στη Σταμάτα. Για το σκοπό αυτό, την Τετάρτη 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Κόκκαλη, συνάντηση στο Κοινοτικό Κατάστημα, ώστε το δρομικό γεγονός να οργανωθεί με τον πιο άρτιο τρόπο, να αποτελέσει πόλο έλξης αθλητών και όχι μόνο και να στηρίξει με κάθε τρόπο τον τόπο και την ιστορία του. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η τρίτη διοργάνωση, μια που στο πρόσφατο παρελθόν, του καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, είχαν διοργανωθεί δυο ακόμη παρόμοιοι αγώνες δρόμου.

Στην προχθεσινή συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες που ο καθένας από την πλευρά του συνεισέφεραν αποτελεσματικά στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων:

Πρώτος ο Βλ. Καραβασίλης, γνωστός μαραθωνοδρόμος με 33 χρόνια εμπειρίας στα πόδια του, Πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων “Τελμησσός” της Νέας Μάκρης. Ο κ. Καραβασίλης προσέφερε την πολύπλευρη τεχνογνωσία του στο κομμάτι της άρτιας διοργάνωσης, αλλά και της διαφήμισής της στον κόσμο των δρομέων: “Να μπει στο πρόγραμμα των αγώνων που οργανώνονται στην Αττική, να μαθευτεί και να έρθει κόσμος από τους γειτονικούς Δήμους κι από μακριά”, είπε χαρακτηριστικά  Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας με την ιστορικότητα της περιοχής, να καταγραφεί με ακρίβεια η απόσταση, να εξασφαλιστεί η συνδρομή αρκετών εθελοντών, που θα υποστηρίξουν το γεγονός σε κάθε φάση του, αλλά και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δρομέων με την παρουσία ομάδας διάσωσης καθώς και σταθμών ανεφοδιασμού. Έθεσε, τέλος, την πολύχρονη εμπειρία του στη διάθεση των διοργανωτών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου, από την πλευρά του, εκπροσωπούμενος από τον Λ. Λιγήρου, έρχεται μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση του φετινού Καρναβαλιού στην πόλη, που μάζεψε 3500 κόσμο. Ο κ. Λιγήρου, μεταφέροντας αυτή την εμπειρία του Συλλόγου, υπογράμμισε την ανάγκη για μια καλή οργάνωση σ’αυτό το δρομικό γεγονός, στην οποία καθοριστικά συμβάλλουν οι εθελοντές που το πλαισιώνουν σε κάθε βήμα.

Συνεχίζοντας η Ε. Σάρρα, Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Σταμάτας, πρότεινε την ενεργοποίηση όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής στην κατεύθυνση στήριξης του αγώνα δρόμου με κάθε τρόπο.

Ενώ, ο Π. Αθανασόπουλος, κάτοικος της περιοχής, επίσης δρομέας μεγάλων αποστάσεων, πρότεινε τη διοργάνωση γιορτής στο σημείο τερματισμού του αγώνα, στην πλατεία Σταμάτας, με μουσική και χορούς από ντόπια χορευτικά συγκροτήματα.

Αυτή η πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Χ. Πέππα και μέλη τον Πρόεδρο της Κοινότητας, τη Γ. Νεστοριάδη τοπική σύμβουλο, τη Γ. Κριεμάδη Αντιδήμαρχο Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού, την Πρόεδρο του ΑΟ Σταμάτας, τον κ. Αθανασόπουλο και έναν εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου.

Όσον αφορά στο ίδιο το δρομικό γεγονός, που θα στηρίζεται στη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας, η απόσταση που θα κληθούν να διανύσουν οι δρομείς υπολογίζεται σε 17 με 18 χιλιόμετρα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για άλλες δυο μικρότερες αποστάσεις, των 1000 και 5000 μέτρων για παιδιά αλλά και για όσους δεν επιθυμούν να τρέξουν μέχρι… τελικής πτώσεως. Η διαδρομή θα είναι κυκλική, Σταμάτα- Μαραθώνας (στο χώρο του Μουσείου)- Σταμάτα, περνώντας από δασικούς δρόμους- οι οποίοι απαιτούν συντήρηση και καθαρισμό- αλλά και άσφαλτο, με τερματισμό στην πλατεία της Σταμάτας. Στο στάδιο αυτό θα εξυπηρετηθεί και ο στόχος της ενίσχυσης της τοπικής αγοράς, και κυρίως των καταστημάτων εστίασης, όπως έδειξε η πρόσφατη επιτυχημένη διοργάνωση του Καρναβαλιού από τον Εμπορικό Σύλλογο. Στον αγώνα δρόμου, του οποίου η ονομασία εκκρεμεί, μέσα και από τη διαφήμιση σε μια σειρά από σχετικούς ιστότοπους και περιοδικά, αναμένεται να προσέλθουν αθλητές από όλη την Αττική και όχι μόνο, αναβιώνοντας έτσι την ιστορική διαδρομή, που πάντως παραμένει αμφισβητούμενη:

 Άγαλμα του Φειδιππίδη στη Λεωφ. Μαραθώνος

Ήταν ο Φειδιππίδης- αυτός που λυπόταν τα άλογα και δεν ήθελε να τα κουράζει- που έτρεξε να φέρει το άγγελμα της νίκης κατά των Περσών στην Αθήνα ή ο Ευκλής; Σταμάτησε όντως στη Σταμάτα και ξεψύχησε στο Ψυχικό; Είχε διανύσει 440 χιλιόμετρα λίγες ημέρες νωρίτερα για να πάει και να έρθει από τη Σπάρτη και να ζητήσει βοήθεια;

Πού τελειώνει η ιστορία και αρχίζει ο μύθος, που άφησε στη μνήμη του κόσμου μια και μοναδική λεξούλα- “Νενικήκαμεν”;