logo


Τρεις Πρόεδροι από ισάριθμες Κοινότητες του Δήμου Διονύσου- Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Δροσιάς- μπορεί να κοιμηθούν Πρόεδροι και να ξυπνήσουν… τοπικοί σύμβουλοι, μετά και από τις εκλογές που επιβάλλει ο πρόσφατος νόμος 5043/23, ο οποίος ψηφίστηκε μέσα στο Πάσχα!

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 10 ο παραπάνω νόμος προβλέπει πως σε όσες Κοινότητες ο Πρόεδρος δεν εξελέγη με την απόλυτη πλειοψηφία (ποσοστό παράταξης) του 50%+1 στις εκλογές του 2019, τότε εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ειδική συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, και με υποψήφιους τον πρώτο σε ψήφους από τους δυο επικρατέστερους συνδυασμούς. Ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί σε μυστική ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου, θα παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και θα ξεκινήσει η επόμενη δημοτική θητεία και θα παραχωρήσει τη θέση του σε όποιον θα έχει αναδειχθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση του Δήμου Διονύσου, στο Διόνυσο, στο Κρυονέρι, στη Σταμάτα και στη Ροδόπολη οι Τ. Μπάσης, Η. Χιώτης, Γ. Κόκκαλης και Β. Κλεφτάκης είχαν εξασφαλίσει την εκλογή τους νωρίς μια που η σταυροδοσία υπέρ τους σε συνδυασμό με τα ποσοστά των παρατάξεων στις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019, είχαν δώσει ασφαλές αποτέλεσμα. Στις άλλες τρεις Κοινότητες εγκύκλιος του ΥΠΕΣ όριζε πως σε Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, Πρόεδρος είναι ο σύμβουλος του πρώτου σε εκλογική δύναμη Συνδυασμού στην Κοινότητα, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, μετά και από την επικύρωση του αποτελέσματος από το Πρωτοδικείο.

Έτσι, Πρόεδρος στον Άγ. Στέφανο αναδείχθηκε ο Δ. Μπαμπανίκας (Δύναμη Ευθύνης), στην Άνοιξη ο Χαρ. Πιπέρης (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο) και στη Δροσιά ο Χρ. Ποτίδης (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο).

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, ο Πρόεδρος του Αγ. Στεφάνου συγκαλεί σήμερα Τετάρτη 26 Απριλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την απαιτούμενη ειδική συνεδρίαση για την εκλογή Προέδρου, έχοντας απέναντί του τον Γρ. Ίσσαρη (ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2019).

Στη Δροσιά ο κ. Ποτίδης προγραμματίζει την αντίστοιχη συνεδρίαση για την επόμενη εβδομάδα, ώστε το Σώμα να εκλέξει ανάμεσα στον ίδιο και τον Μπ. Ιωαννίδη (Δύναμη Ευθύνης).

Στην Άνοιξη, τέλος, ο κ. Πιπέρης φάνηκε να μην γνωρίζει την παραπάνω εξέλιξη και δήλωσε πως θα αναμείνει σχετική ενημέρωση από το Δήμο, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. Στην εν λόγω Κοινότητα απέναντι από τον κ. Πιπέρη θα βρεθεί ο Γ. Κομνηνάκης (Δύναμη Ευθύνης).

Το άρθρο 10 του Ν. 5953/23 έχει ως εξής:

1. Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, με τη διαδικασία της παρ. 1Β.

1Α. Σε περίπτωση που συνδυασμός πλειοψήφησε στη δημοτική κοινότητα με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται Πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής κοινότητας, χωρίς να εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 1Β.

1Β. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον Πρόεδρό του, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου, μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων του μεγαλύτερου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού, κατά τη σειρά αναγραφής αυτών στην απόφαση του δικαστηρίου περί ανακήρυξης του συνδυασμού, σύμφωνα με το άρθρο 44. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε ένα (1) από τα μέλη του συμβουλίου ή σε έναν (1) από τους υπαλλήλους του δήμου. Κατά τη συνεδρίαση, οι σύμβουλοι, με μυστική ψηφοφορία, επιλέγουν για το αξίωμα του Πρόεδρου του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, τον σύμβουλο της προτίμησής τους, ανάμεσα στον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του πρώτου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού και τον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του δεύτερου συνδυασμού. Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 89. Αν μετά από τρεις (3) ψηφοφορίες οι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους. Για τα πρακτικά εκλογής εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 6 του άρθρου 64 περί εκλογής προεδρείου δημοτικού συμβουλίου.