logo


Επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, μια που την προσεχή Τρίτη 25 Απριλίου ο Πρόεδρος Θ. Κρητικός καλεί το Σώμα σε δια ζώσης, μόνο, διαδικασία, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου, για δυο συνεδριάσεις- η μια, στις 6.30 μ.μ., ειδική για την έγκριση του απολογισμού και του ισολογισμού του Δήμου για το 2019 και η δεύτερη τακτική, στις 8 το βράδυ και με 9 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη.

Ανάμεσά τους:

*Αίτημα εταιρείας για τη γεωμετρική μεταβολή σε έκτασή της στο Κρυονέρι. Η μεταβολή αυτή όμως, σύμφωνα με γνωμοδότηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, θα επιφέρει μείωση παρακείμενου ρέματος, που αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Διονύσου, κατά 4,5 στρέμματα. Το ρέμα απομειώνεται με την πάροδο των ετών, σημειώνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ υπό έγκριση βρίσκεται υδραυλική μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης ρεμάτων, όπου η διεκδικούμενη περιοχή, που μάλιστα εισέρχεται σε ιδιοκτησία του Δήμου και φαίνεται καταπατημένη από την εταιρεία, βρίσκεται μέσα στο εύρος της γραμμής οριοθέτησης του ρέματος. Προτείνουν τέλος ενδελεχή έλεγχο διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων από εξωτερικό συνεργάτη με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

*Στην Κοινότητα Κρυονερίου και πάλι, ο ΑΔΜΗΕ ζητεί τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος  για έκταση που, κατά τις Υπηρεσίες, λανθασμένα έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Διονύσου, με το νομικό σύμβουλο να εκφράζει επιφυλάξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μ. Κόκκαλης φέρνει προς συζήτηση την εκ νέου σύναψη σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε (ΕΕΑΑ Α.Ε.) για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, δηλαδή τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΑ για την αξιοποίησή τους. Σημαντικά εδώ είναι τα στοιχεία όσον αφορά στην πορεία της ανακύκλωση υλικών συσκευασίας του Δήμου που δίνονται στην εισήγηση: Η ποσότητα των ανακυκλώσιμων αποβλήτων συσκευασίας, που εναποτίθενται στους 785 μπλε κάδους του Δήμου, για το 2022 ανέρχεται σε 3.169 τόνους μέσω 1006 δρομολογίων, που εκτελούνται με 2 απορριμματοφόρα της εταιρείας.

Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατο (4/4) δημοσίευμα του ιστότοπου voria.gr της Βόρειας Ελλάδας, οι νέες συμβάσεις με την ΕΕΑΑ περιέχουν επαχθείς όρους για τους Δήμους, τόσο αναφορικά με το Κέντρο Διαλογής, όπου θα κατευθύνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, όσο και με τη διάθεση του εξοπλισμού από την εταιρεία:

Βόμβα στα θεμέλια της ανακύκλωσης βάζει η απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) να τροποποιήσει με επαχθείς για τους δήμους όρους τις συμβάσεις διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η ΕΕΑΑ μέχρι σήμερα προσέφερε στους δήμους με βάση πληθυσμιακά κριτήρια απορριμματοφόρα που μετά την πενταετία περνούσαν στην κυριότητα του ΟΤΑ, ενώ παρείχε έναν κάδο ανά 75 κατοίκους. Επιπλέον, μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου έδινε κάποιους κάδους για αντικατάσταση και ανταλλακτικά για επισκευή, ενώ χρηματοδοτούσε και το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στο οποίο ο δήμος πήγαινε και απέθετε τα ανακυκλώσιμα. Τώρα, από τους δήμους των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει ζητά να υπογράψουν νέα συμφωνία, σύμφωνα με την οποία θα σταματήσει να παρέχει κάδους και απορριμματοφόρα, ενώ τους υποχρεώνει να βρουν μόνοι τους το ΚΔΑΥ μέσω διαγωνισμού και να το πληρώσουν περίπου στο τρίμηνο με βάση τα ποσοστά της ανακύκλωσης και στη συνέχεια να τους επιστρέψει κάποιο ποσό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δήμοι είτε θα πρέπει να δεχτούν τη συμφωνία, επιβαρύνοντας σημαντικά τα δημοτικά ταμεία σε μία περίοδο που έχει ήδη καταρτιστεί ο προϋπολογισμός, είτε να την απορρίψουν, μπαίνοντας όμως σε περιπέτειες, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποθέσουν κάπου τα ανακυκλώσιμα”.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Θέμα 1ο: Λήψη απόφασης ως προς τη Συναίνεση ή μη για γεωμετρική μεταβολή γεωτεμαχίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο (αριθμ. Πρωτ. 10884/23)

Θέμα 2ο: Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου “Απορροή ομβρίων και αντιπλημμυρικό έργο” (αριθμ. Πρωτ. 12700/23)

Θέμα 3ο: Λήψη απόφασης ως προς τη Συναίνεση για διόρθωση σφάλματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο (αριθμ. Πρωτ. 32290/22)

Θέμα 4ο: Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. και του 2ου Πρωτόκολλου Κανονισμού Τιμών Μονάδας Νέων Εργασιών (2ου ΠΚΤΜΝΕ) του έργου “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ (αριθμ. Πρωτ. 10648/23)

Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Θέμα 5ο: Έγκριση Πρακτικού Γνωμοδότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και υπηρεσιών Μηχανημάτων και Οχημάτων σχετικά με Αίτημα Μετάθεσης Χρόνου Παράδοσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού (αριθμ. Πρωτ. 10331/23)

Δ/ΝΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Θέμα 6ο: Διαγραφές χρεώσεων βεβαιωτικών καταλόγων (αριθμ. Πρωτ. 13251/23)

Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θέμα 7ο: Ορισμός ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου ως Προέδρου με τον αναπληρωτή του, στο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων για το έτος 2023 (αριθμ. Πρωτ. 12759/23)

Θέμα 8ο: Ορισμός ενός (1) Δημοτικού Συμβούλου ως Προέδρου με τον αναπληρωτή του, στο Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων για το έτος 2023 (αριθμ. Πρωτ. 12764/23)

Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα 9ο: Σύναψη σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (αριθμ. Πρωτ. 12050/23)