logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η παράταξη ΕΥΠΟΛΙΣ σε συνεργασία με το δίκτυο Κ.Α.Ε.Σ. Καινοτόμος Αναπτυξιακός Ενεργειακός Σχεδιασμός πραγματοποίησε την  Παρασκευή στις 7/4/2023, την εκδήλωση – ενημέρωση για την Πεντέλη με τίτλο “ΤΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ”.

Παρότι αυτή η εβδομάδα λέγεται  βουβή εμείς δεν μείναμε «βουβοί». Συζητήσαμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του βουνού μας.  Δυστυχώς η συζήτηση έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα μετά την  κηδεία μια νέας γυναίκας, μητέρας, κόρης στην οποία αφιερώσαμε την εκδήλωση.

Ομιλητές ήταν οι:

– Κ. Μπερτζουάνης Αρχιτέκτων εκ μέρους του δίκτυο Κ.Α.Ε.Σ.

   Καινοτόμος Αναπτυξιακός Ενεργειακός Σχεδιασμός

– Κ. Κουριδάκης Πολιτικός μηχανικός

   και υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Διονύσου

– Κ. Μπομπής Τοπ. Σύμβουλος Δ.Ε. Διονύσου.

Η προστασία του βουνού χρειάζεται μια άλλη ματιά στη Φύση και την Ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Πεντελικού. Η νότια σκέπη του Δήμου Διονύσου πρέπει να προστατευθεί από μια ακόμη οικολογική καταστροφή, την λειτουργία νέων λατομείων.

Πιστεύουμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας που ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση ανέδειξε μεγάλες αλήθειες, προκαλώντας ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους  και δίνοντας απαντήσεις  για το μέλλον της Πεντέλης.

Η Πεντέλη, αφορά όλους μας και για να την προστατέψουμε θα πρέπει να την δούμε αλλιώς! Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα ενέργειες και δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να γνωρίσουν τον φυσικό – περιβαλλοντικό – ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Πεντέλης.

Η Πεντέλη είναι ένα σπουδαίο τοπόσημο του Δήμου Διονύσου αλλά και όλων των όμορων Δήμων που την περιβάλουν και «φιλοξενούνται» στις παρυφές της. Η ιστορικότητά της και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα την καθιστούν εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο τοπόσημο.

Η επανόρθωσή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και η τοποθέτησή της στο επίπεδο που της αξίζει και δικαιούται είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση για το Τοπίο. Η Ευρωπαϊκή  Σύμβαση για το Τοπίο είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αναπτύσσουν το ιστορικό αυτό βουνό.

Με συμμετοχικότητα, συναντίληψη και συνεννόηση μπορούν να ξεπεραστούν η αδιαφορία, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι αγκυλώσεις και οι επιχειρηματικές βλέψεις εκμετάλλευσης που οδηγούν την Πεντέλη στην καταστροφή. Έχουμε χρέος και ευθύνη να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και την περιβαλλοντική σπουδαιότητα της Πεντέλης με κάθε δυνατό τρόπο.