logo


Διόνυσος, 30/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πάλι πανηγυρίζει η δημοτική αρχή, για την παραλαβή από την περιφέρεια δύο απορριμματοφόρων βιολογικών αποβλήτων (καφέ κάδων), όπως και τον Ιούνιο του 2020 με την παραλαβή του πρώτου απορριμματοφόρου, που επίσης παραχώρησε η Περιφέρεια και το οποίο από τότε σκουριάζει στο αμαξοστάσιο του Δήμου!

 

Και πάλι μας υποχρεώνει να της θυμίσουμε τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή είναι άλλο πράγμα οι επαγγελματικές φωτογραφίσεις εντυπωσιασμού και άλλο πράγμα τελείως διαφορετικό η ουσία.

Δυστυχώς η αδράνεια των κατά καιρούς Δημοτικών Αρχών έχει κατατάξει το Δήμο μας στους τελευταίους στη σειρά Δήμους από πλευράς υιοθέτησης σύγχρονων μεθόδων ανακύκλωσης.

Δυστυχώς ο Δήμος μας εξακολουθεί να αδυνατεί να υλοποιήσει την οργάνωση και τη λειτουργία χωριστής συλλογής και μεταφοράς των βιολογικών αποβλήτων, που σύμφωνα με το Νόμο 4819/2021 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως την 31-12- 2022.

Συναφώς, επισημαίνουμε την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των δημοτών για τις ενέργειες και υποχρεώσεις που απορρέουν από την νέα αυτή διαδικασία συλλογής αποβλήτων, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τι θα πρέπει να καταλήγει στους λίγους μέχρι πρόσφατα διανεμηθέντες καφέ κάδους.

Για του λόγου το αληθές αυτή είναι η εικόνα των καφέ κάδων που τοποθετήθηκαν στην Σταμάτα.

Για ακόμη μια φορά, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή για το θέμα των βιοαποβλήτων:

1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες οργάνωσης Συστήματος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι).

2. Να θεσπισθεί πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, συμπληρωματικά με το δίκτυο καφέ κάδων για τα βιοαπόβλητα.

3. Να μειωθεί η εκτροπή πράσινων αποβλήτων (κηπαίων κ.λπ.) μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό παραγωγής βιοαποβλήτων, με την οργάνωση τοπικής εγκατάστασης παραγωγής κομπόστ ή πέλλετ.

4. Να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα η Δ/νση Περιβ.- Καθαριότητας & Πρασίνου.

5. Να αναθεωρηθεί και να προσαρμοστεί στην ισχύουσα νομοθεσία ο Κανονισμός Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, του 2013 του Δήμου μας (άρθρο 65, Ν. 4819/2021).

6. Να γίνουν άμεσα δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων και της σχολικής κοινότητας, που θα αφορούν στην ενημέρωση και παρακίνησή τους για την ενεργή συμμετοχή.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail: info@neosdionysos.gr