logo


Δεν επιτεύχθηκε, οριακά μάλιστα, η απαιτούμενη απαρτία, με 20 παρόντες έναντι 21 απόντων δημοτικών συμβούλων, κι έτσι δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη για χθες Τρίτη 28 Μαρτίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου. Τέσσερις από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, καθώς και δυο από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους δεν προσήλθαν, όπως είχαν ενημερώσει με κοινή τους ανακοίνωση, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των Λατομείων. Προσήλθαν όμως αφενός εκ μέρους των Ανοιχτών Οριζόντων ο Δ. Κωστάκης, που επανέκαμψε πρόσφατα στα έδρανα μετά από την παραίτηση της Μ. Στυλιανού, αλλά και ο Θ. Στάικος, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγο καιρό νωρίτερα από την ίδια παράταξη.

Ο τελευταίος, ειδικότερα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της εκφώνησης των ονομάτων, δήλωνε πως αγνοούσε την απόφαση των παρατάξεων να απέχουν από τη συνεδρίαση. Αλλά και ενημερωμένος να ήταν, πάλι θα ερχόταν γιατί διαφωνεί με την προσέγγιση των συναδέλφων του, μια που ο ίδιος- αφότου άκουσε τις τοποθετήσεις του υπουργού ΠΕΝ στη Βουλή-  θεωρεί το θέμα με τα Λατομεία λήξαν.

Διαφορετική, από την άλλη πλευρά, ήταν η στάση του κ. Κωστάκη, ο οποίος υπενθύμισε πως επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής η πρακτική της αποχής χρησιμοποιείτο κατά κόρον από τις τότε παρατάξεις της μειοψηφίας. “Με την πρακτική αυτή διαφωνούσα και τότε, διαφωνώ και τώρα, γι’ αυτό και σήμερα προσήλθα κανονικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Πάντως, στη λίγη ώρα που κράτησε η διαδικασία, μέχρι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να αναγγείλει τη ματαίωση της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης βρήκε την ευκαιρία αφενός να υπογραμμίσει εμφατικά πως πράγματι, για τη Διοίκηση, μετά τον αγώνα που δόθηκε, το θέμα των Λατομείων θεωρείται λήξαν, και αφετέρου να κατηγορήσει τις μειοψηφίες για «προφάσεις εν αμαρτίαις”: Ο πραγματικός λόγος που δεν ήρθαν σήμερα, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης, είναι επειδή δεν θέλουν να ψηφισθεί η υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, από την οποία εξαρτάται η λειτουργία του Δήμου. Με λίγα λόγια, ούτε να δουλέψει ο Δήμος θέλουν, αντίθετα θέλουν να τον πάνε ένα βήμα πίσω, ούτε να πληρωθούν συνεργάτες του.

Τόσο εκείνος, πάντως, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός, δήλωσαν παρόντες και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουν το θέμα των Λατομείων.

Στα παραπάνω συνηγόρησε και ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, που συμπλήρωσε πως θέμα Λατομείων, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν υφίσταται πλέον. Και επειδή υπάρχει ασάφεια γύρω από τις λατομικές περιοχές, όπως καθορίζονται από το Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης, γι’ αυτό και ο υπουργός ΠΕΝ δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι με μεταβατική διάταξη θα κλείσει και το παραθυράκι για τις άδειες ερευνών για εξορύξεις. Όσο για τις παρατάξεις, εργαλειοποιούν τα πάντα- και σ’ αυτό εκφράζουμε το παράπονό μας, είπε ο Αντιδήμαρχος

“Είναι στο χέρι μας, κυριολεκτικά, και από εμάς εξαρτάται, να μην αφήσουμε κανέναν να παρέμβει στο βουνό. Προφανώς χαλάσαμε τα σχέδια κάποιων, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει γι’ αυτή την αντίδραση των συναδέλφων από τις μειοψηφίες”, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος.

Τη μικρή συζήτηση έκλεισε ο τέως Αντιδήμαρχος Παιδείας Σπ. Αρνής που επεσήμανε πως σήμερα είναι τα Λατομεία, αύριο ο ΟΣΕ, με δυο λόγια η πόλη αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα, προτρέποντας όλους τους συναδέλφους του να είναι παρόντες: “Είναι καλύτερο να καταψηφίσεις παρά να απέχεις”, τόνισε ο κ. Αρνής.

Όπως, τέλος, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προσδιορισθεί μάλλον για την προσεχή Δευτέρα 3 Απριλίου, με την ίδια Ημερήσια Διάταξη, ίσως εμπλουτισμένη και με επιπλέον θέματα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνεδρίαση μέσα στην άλλη εβδομάδα.