logo


Διόνυσος, 22/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η «ηρωική» συμφωνία της δημοτικής μας αρχής για τα λατομεία

Με ένα πομπώδες δελτίο τύπου η δημοτική αρχή πανηγυρίζει άλλη μια πρωτοφανή επιτυχία! Πανηγυρίζει επειδή πέτυχε να λάβει άλλη μία (την 3η κατά σειρά) ρητή δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού ότι δεν θα λειτουργήσουν νέα λατομεία στην πόλη μας. Με μια μόνο μικρή διαφορά: Αυτό που δήθεν πέτυχε είναι τελείως άλλο από αυτό που ζητούσε! Η περίφημη τροπολογία που θα καταργούσε τις επίμαχες λατομικές ζώνες και συντάχθηκε με τόσο κόπο από την διαπαραταξιακή επιτροπή, αντί να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου, τέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στον κάλαθο των απορριμμάτων. Αντ’ αυτής ο Δήμος μας έλαβε ακόμη μια ρητή δέσμευση, ένα τρόπον τινά φιλικό χτύπημα στην πλάτη του τύπου «λατομεία δεν θα γίνουν, εσείς να είστε καλά!». Επαναλαμβάνουμε , λοιπόν, στην περίπτωση που η δημοτική αρχή δεν το έχει κατανοήσει : Άλλο πράγμα είναι η επίλυση του προβλήματος με διάταξη νόμου (που ζητούσαμε) και τελείως άλλο πράγμα η ρητή πλην όμως ανίσχυρη νομικά δέσμευση ενός κρατικού αξιωματούχου (που τελικά λάβαμε).

Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι πικρή. Η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού στη Βουλή ήταν αναμενόμενη. Σχεδόν είχε διαρρεύσει επί της ουσίας και ήταν σίγουρα σε γνώση και πιθανότατα σε αποδοχή της Δημοτικής Αρχής. Η «γραφειοκρατική» ενέργεια της κατάθεσης φακέλων στα κόμματα της Βουλής έμεινε ως κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, για να προβάλλεται το επιχείρημα ότι δήθεν ο «ανένδοτος αγώνας» εναντίον των λατομείων συνεχίζεται.

Όμως τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά :

α. Γιατί ο κ. Υπουργός αρνείται να κάνει αποδεκτή μια τροπολογία, εν ανάγκη καλύτερα εστιασμένη, ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος επαναλειτουργίας λατομείων στο Πεντελικό Όρος;

β. Τι τον εμποδίζει να ενεργήσει αποφασιστικά με ρητή/σαφή νομοθετική διάταξη;

γ. Γιατί μέχρι τώρα επιτρέπει να εκδίδονται άδειες εκπόνησης μελετών οι οποίες πιθανότατα θα καταλήξουν σε άδειες εξόρυξης/εκμετάλλευσης μαρμάρων ή αδρανών υλικών;

δ. Γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών που σύμφωνα με τον Υπουργό απαγορεύει την επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό ;

ε. Εάν ο κ. Υπουργός πιστεύει ότι το ΠΔ του 1988 για την προστασία της Πεντέλης δεν είναι νομικά επαρκές για την αποτροπή λειτουργίας νέων λατομείων, πότε ακριβώς θα τροποποιηθεί και τι θα περιλαμβάνει η επίμαχη τροποποίηση ;

Οι Διονυσιώτες καταλαβαίνουν πλέον καλά. Η αποτροπή της λειτουργίας νέων λατομείων στο Πεντελικό Όρος, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις ζωές και τις κατοικίες μας, θα επιτευχθεί μόνο από την επόμενη μαχητική Δημοτική Αρχή του Δήμου Διονύσου, που θα εκλεγεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ψευδαισθήσεις και οι συμβιβασμοί της Δημοτικής Αρχής έχουν οριστικά καταρρεύσει. Πλησιάζει η μέρα της αυστηρής κρίσης των πεπραγμένων της και η ετυμηγορία των κατοίκων για αλλαγή της πορείας και για καταδίκη του αλαζονικού ύφους στην άσκηση της εξουσίας.

Η λύση των προβλημάτων προϋποθέτει σταθερή και όχι ταλαντευόμενη βούληση, ευθύτητα θέσεων και όχι παρασκηνιακές συμφωνίες, υπευθυνότητα χειρισμών με λογοδοσία και διαφάνεια.

Στο Νέο Διόνυσο δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε με πυξίδα τις παραπάνω αρχές το δημόσιο συμφέρον, όλους τους δημότες και όσους κατοικούν και εργάζονται στην πόλη μας.

Και, αν και νέα αυτοδιοικητική παράταξη, ξέρουμε καλά κάτι που δεν θέλει για κανένα λόγο να κατανοήσει η «γερόλυκος» Δημοτική Αρχή:

Ότι η ηγεσία είναι πρωτίστως υπεύθυνη να κινητοποιεί την κοινωνία στα κρίσιμα ζητήματα. Εάν δεν έχει αταλάντευτη βούληση, τότε ούτε εμπνέει ούτε κινητοποιεί ούτε οδηγεί, αλλά απλώς οχυρώνεται πίσω από δικαιολογίες και γραφειοκρατικά τερτίπια.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

E-mail: info@neosdionysos.gr