logo


Με απόφαση Δημάρχου, που φέρει ημερομηνία 13 Μαρτίου, ορίσθηκε η τριμελής επιτροπή από πολίτες του Δήμου, που θα παρακολουθούν την εκπόνηση του δίγλωσσου λευκώματος για την τοπική και αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για τις Π. Οικονομάκου, τοπική σύμβουλο στην Κοινότητα Διονύσου με σπουδές ψυχολογίας και εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Λ. Παπαπαναγιώτου, πρώην και επί σειρά ετών δημοτική σύμβουλο από τον Άγ. Στέφανο, και Α. Σαϊνατούδη, φιλόλογο στο ΓΕΛ Δροσιάς, που πρόσφατα απέσπασε το 1ο βραβείο στο 18ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, με διοργανωτή την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Αναπληρωματικό μέλος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ορίσθηκε η Μ. Ρουμελιώτη. Η τελευταία, μαζί με την κ. Σαϊνατούδη, είχαν συμμετάσχει στην επιμέλεια του αντίστοιχου λευκώματος που είχε πριν από χρόνια εκδοθεί, επί Δημαρχίας Π. Βορριά, από τον προκαλλικρατικό Δήμο Αγ. Στεφάνου με τίτλο “Το Οίον”.

Έργο των παραπάνω, που σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας, είναι “ο έλεγχος των υλικών της έρευνας και των κειμένων της έκδοσης που θα τους υποβάλλονται από την Ομάδα Έργου του Αναδόχου, προκειμένου να τυγχάνουν των σχετικών παρατηρήσεων για την οριστικοποίησή τους. Η Επιτροπή θα δεσμεύεται εντός είκοσι (20) ημερών από την παρουσίαση κάθε Σταδίου Υλοποίησης εκ μέρους του Αναδόχου, να παρουσιάζει τις προτάσεις – διορθώσεις της για το περιεχόμενο κάθε σταδίου και εν συνεχεία να επιτρέπει τη συνέχιση της διαδικασίας. Το σελιδοποιημένο έργο θα υποβληθεί εκ νέου στην Επιτροπή Παρακολούθησης προκειμένου να τύχει της τελικής έγκρισης και να αποσπάσει το “τυπωθήτω”.

Υπενθυμίζεται πως το Λεύκωμα, για το οποίο ο ανάδοχος αναδείχθηκε με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 74.500 ευρώ, θα εκδοθεί σε 2000 αντίτυπα, σε δυο γλώσσες- ελληνικά και αγγλικά- με τετραχρωμία και θα καλύπτει ανάγκες στο πλαίσιο εθνικών και διεθνών ανταλλαγών, προκειµένου να προσφέρεται ως αναμνηστικό σε φορείς και προσκεκληµένους του Δήμου Διονύσου. Στο Λεύκωμα θα συµπεριληφθεί αρχειακό υλικό, ενώ θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα βιβλιογραφία, καθώς και τεκµήρια από τοπικές συλλογές, µαρτυρίες κ.λπ. Επίσης, θα ενσωµατωθούν σύγχρονες φωτογραφικές λήψεις µνηµείων, ιστορικών τόπων και άλλων σηµείων ειδικού ενδιαφέροντος. Η έρευνα και συγγραφή θα ανατεθεί σε επιστηµονική οµάδα µε πλούσια και αποδεδειγμένη εµπειρία στο εν λόγω γνωστικό πεδίο, η οποία θα συγκροτηθεί από τον Ανάδοχο και θα αναλάβει την συγγραφή. Την πορεία του έργου και το υλικό που θα συγκεντρώνεται, θα παρακολουθεί η παραπάνω τριμελής επιτροπή, συνεργαζόμενη κατά περίπτωση και με άλλους γνώστες της περιοχής, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στην Οδό Διονύσου.