logo


Διόνυσος, 21/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Παγκόσμια Ημέρα Δασών «Υγιή δάση για Υγιείς Ανθρώπους»

Σήμερα, 21η Μαρτίου, είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Υγιή δάση για Υγιείς Ανθρώπους».

Τα δάση είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής υγείας, καθώς και για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Αποθηκεύουν και απομονώνουν άνθρακα, παρέχουν ένα πλήθος από οφέλη βιοποικιλότητας και υπηρεσίες οικοσυστήματος, συμβάλλουν στον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παρέχουν οφέλη ψύξης και ανθεκτικότητα στις αστικές περιοχές και κατ’ επέκταση στην υγεία των ανθρώπων.

Ο Δήμος Διονύσου περιβάλλεται κυρίως από πευκοδάση και δυστυχώς έχει βρεθεί στη δίνη των πρόσφατων καταστροφικών δασικών πυρκαγιών της Αττικής, με εκτεταμένες ζημιές τον Ιούλιο του 2021 σε Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο και τον Αύγουστο του 2021 σε Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο. Για την αποκατάσταση δασικών εκτάσεων ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του 2021, είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει τον Δήμο Διονύσου με το ποσό των 600.000 ευρώ μόνο για την περιοχή του Κρυονερίου (sic!). Και μετά τι;

Απολογιστικά, βλέπουμε ότι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της σημερινής δημοτικής αρχής στον τομέα της αναδάσωσης της καμένης έκτασης, περιορίζονται μόνο σε εξαγγελίες και φωτογραφίες για δημόσιες σχέσεις, περιμένοντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους ή την υλοποίηση από τρίτους, όπως η δράση με χορηγία της εταιρίας «Παπαστράτος» που θα υλοποιήσει η Ομάδα «Σύμπραξις» στην Αγία Τριάδα (αν και χωροταξικά ανήκει στο Δήμο Ωρωπού) ή την αντίστοιχη στο Κρυονέρι με χορηγία της KLEEMANN.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας μας και επιτακτική ανάγκη η προστασία και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μας. Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εγρήγορση και εστιάζουμε:

1. Στην αξία της πρόληψης των πυρκαγιών.

2. Στην ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των πολιτών.

3. Στην απόκτηση σύγχρονων μέσων επίβλεψης.

4. Στην ενίσχυση του πυροσβεστικού μηχανισμού.

5. Στην επικαιροποίηση του αντίστοιχου επιχειρησιακού Σχεδίου.

6. Στην ανάληψη πρωτοβουλιών αναδάσωσης της καμένης περιαστικής δασικής έκτασης με ανθεκτικότερα φυτικά είδη.

7. Στην ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνου για τα δάση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ας δεσμευτούμε όλοι για την προστασία τους.

Νέος Διόνυσος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

E-mail: info@neosdionysos.gr