logo


Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, καθώς και το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας ως τους βασικούς πυλώνες προστασίας του βουνού και ταυτόχρονα αποτροπής οποιωνδήποτε βλέψεων για επανέναρξη εξορυκτικής δραστηριότητας.

Η παραπάνω δήλωση του υπουργού, κατά χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για το νερό και τις ανεμογεννήτριες, που περιλαμβάνει και λατομικές διατάξεις, ήρθε αμέσως μετά από την τοποθέτηση του βουλευτή Αν. Αττικής ΝΔ Γ. Βλάχου. Ο τελευταίος έθεσε σωρεία ζητημάτων που σχετίζονται με προβλήματα της περιοχής αλλά και με διατάξεις του νομοσχεδίου, ανάμεσά τους και τον κίνδυνο να λειτουργήσουν και πάλι Λατομεία στην Πεντέλη. Από όλες τις επισημάνσεις του συναδέλφου του, ο κ. Σκρέκας επέλεξε να απαντήσει μόνο στο θέμα των Λατομείων, ξεκαθαρίζοντας πως για το βουνό ισχύει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που επιτρέπει μόνο ήπιες παρεμβάσεις, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης του 1988, για το οποίο- προσέθεσε- είναι υπό εκπόνηση μελέτη τροποποίησης.

Περιμένοντας την πλήρη αποτύπωση της χθεσινής συζήτησης στον τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής, η Δημοτική Αρχή κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη, εκτιμώντας πως οι προσπάθειες πίεσης προς κάθε κατεύθυνση έφεραν αποτέλεσμα. Επιπλέον, αναμένεται να απευθυνθεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (σ.σ. την Υπηρεσία, δηλαδή, που έκανε δεκτές τις αιτήσεις της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για λατομικές έρευνες στην Πεντέλη), συνάπτοντας και τα καθαρογραμμένα πρακτικά από τις δηλώσεις Σκρέκα και καλώντας την να αρχειοθετήσει άμεσα όχι μόνο την πέμπτη αίτηση της εταιρείας για λατομική άδεια που εκκρεμεί και θεωρείται και η πιο επικίνδυνη, αλλά και όσες έρθουν στο μέλλον από οπουδήποτε και αν προέρχονται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αναφορές για την επαπειλούμενη επανενεργοποίηση εξορυκτικής δραστηριότητας στην Πεντέλη υπήρξαν επιπλέον από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Αρβανιτίδη, που κατέθεσε και τη σχετική τροπολογία του Δήμου Διονύσου, αλλά και από το βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κ. Αρσένη.